1 apr. 2016

10-åringar

Idag fyller mina småttingar 10 år. Eller kanske fyllde dom för en vecka sedan, eller i morgon - nånstans vid den här tiden är det i alla fall. När jag adopterade dom från djurskyddet i Umeå, så gissade man att dom var 4-5 månader, och dom kom till mej 12 augusti 2006. I ett år och en dag bodde vi i stan, innan vi flyttade till Boliden den 13 augusti 2007.
Någon tårta blir det dock inte i år - Stella behöver banta och Ziggy har inte tid för nåt kalas.

 Dom festade alldeles tillräckligt första dan dom var hos mej - och slocknade i fåtöljen ...

 Sex dagar senare hade det varit livat också ...

En vecka senare började dom komma på benen igen ...


Sådan matte, sådana katter

Att barn tar över sina föräldrars vanor och (särskilt) ovanor är ju väl känt. Kanske mindre känt är att det gäller katter och deras människoföräldrar också.
(Ziggy Stardust)

Det Ziggy och jag har gemensamt är beslutsångest. Det är så svårt att veta vad man vill. Ziggy vill alltid gå ut, men ofta ångrar han sej på tröskeln. Ofta blir det inte förrän på tredje försöket som han bestämmer sej för att faktiskt gå ut (ibland hjälper jag honom i beslutsfattandet med en lite knuff i aktern). Kanske måste han dessutom först ner i källaren för att se att allt är som det ska där. Ibland vill han ha mat också, eller kanske inte, eller åtminstone inte den mat som matte ställer fram (och helst på övervåningen för den smakar bättre där), kanske vill han gå ut istället - eller inte. För att tala om att han vill nåt men kanske inte vet vad, så gnäller och gnyyyr han. Ibland låter han Oooh, oooh och då behöver han oftast på toa. Då måste jag följa med, för toan är på övervåningen och kanske finns det spöken, eller så oroar han sej över risken att matte smiter ut om han släpper mej ur sikte. Oooh, oooh! Ofta blir han bara stående i trapphallen - förvirrad över sin egen obeslutsamhet.

(Stella Nova)

Stella och jag har det gemensamt att vi alltid  tror att vi är hungriga och av denna anledning hela tiden försäkrar oss om att vi inte ska svälta ihjäl genom att aldrig motstå suget efter nåt - vad som helst, allt - som möjligen är vad vår kropp behöver (eller inte). All denna försäkran mot svältdöden tenderar att vidga våra ekvatorsmått, så vi kan leva på hullet dom stunder (ibland kan det ju bli ett par timmar) vi inte har nåt ätbart inom räckhåll - det är vår strategi. Nu när det är vår kan Stella få lust att gå ut, hon också, men absolut inte så länge det är minsta lilla dagsljus. Hon kan sitta länge på tröskeln och speja medan jag håller upp dörren och kommer med uppmuntrande tillrop (i hennes fall är det inte lönt att tillgripa fysiska uppmuntranden, det får bara motsatt effekt - å andra sidan kan jag då äntligen få stänga dörren). I övrigt drabbas vi båda av panik när det ringer på dörren. Stella sticker och gömmer sej och det har jag oftast lust att göra också när jag inte vet vem som står där på bron. Vår panik har nu också smittat av sej på Ziggy som annars är en social person och gärna pratar med främlingar, men numera för säkerhets skull också går och gömmer sej. Jag får snart anmäla oss alla tre till nån KBT-behandling.

Så i snart tio år har vi haft våra mysiga stunder samt en del gräl och oro. Hur många fler år det blir vet man aldrig (jag oroar mej för Ziggy som är ute på byn och utsätter sig för diverse faror, och för att Stella och jag ska dra på oss livsstilssjukdomar), men katter kan bli gamla. Som Tjo-kisse 27 år.

En annan som fyller 10 idag, är gorillan Enzo.

28 mars 2016

Shoppa scrapbookingpynt på Ebay

Jag håller inte på med scrapbooking, men det är ju många andra som gör det. Nu råkade jag komma in hos en säljare på Ebay som har en massa fina scrapbookingpynt och annat. En väldig massa fina träknappar i alla möjliga former, som ju både kan sys eller limmas. Och jag måste ju verkligen besinna mej och inte beställa en massa som jag inte själv behöver (men vill ha), så jag tänkte att jag istället ska tipsa andra om denna säljare. Om någon hittar det här inlägget om några månader eller år, så får jag påminna om att de pågående auktioner jag tipsar om är giltiga just nu (28/3 2016) och ett antal dagar framåt. Men missar man en auktion får man oftast en ny chans senare, eller så kan det finnas att köpa till fast pris. Säljaren shesheshe888 finns förhoppningsvis kvar några år.
Dom här knapparna i form av tårtor är ju fantastiska! Auktionen pågår nu (fram till torsdag afton 31/3). Finns också till fast pris.
Filtblommor 13mm små, 500 st mixade färger kan köpas till fast pris - knappt 17 kr.
Fjärilar av trä - kan sys på eller limmas. Kan köpas i 20-, 50- eller 100-pack till fast pris.
Träsiffror 100-pack.
Ja, det är ju ett tag till jul, men ni vet hur fort tiden rusar iväg - så var ute i god tid och beställ tomteknapparna redan nu. 35mm höga, i 20- eller 50-pack till fast pris.
Gulliga små rådjur, 29mm höga, av trä. Auktion som avslutas i morgon vid halvåtta-tiden. Finns till fast pris, även rosa och mönstrade - kolla här.
Löv i mixade färger. Auktion som avslutas vid niotiden i morgonbitti. Finns också till fast pris här. En annan modell av löv finns här.
Träknappar i form av lok. Auktion och fast pris. En annan modell här.
Ugglor är väl fortfarande populära. Dom här och ett flertal andra modeller (även ripsband med uggletryck) hittar du här - både auktioner och fast pris.
Broderade guldkronor. Kan strykas fast. Köp 2 eller 10 stycken till fastpris.
Bebisar! 20- eller 50-pack till fast pris. Mer på sökordet baby, bland annat barnvagnar och ankor.
Mönstrade hjärtan. Auktion som avslutas på onsdag. Finns också till fast pris, 20-, 50- eller 100-pack. En massa andra hjärtan hittar du här.
Små klädnypor - tre olika storlekar - 2,5, 3,5, 4,5 cm.
Jutesnöre. 50 eller 100 meter i flera olika färger.
Små små plastknappar - 6mm. En massa andra plastknappar hittar du här.

Ja, det här är bara ett litet urval av denna säljares alla roliga pynt. Vill du titta på allt kan du börja här - shesheshe888. Och det här är ju bara en säljare av alla tusentals som finns på Ebay ...

Till dej som aldrig handlat på Ebay - prova! Skaffa ett konto på Ebay och ett på Paypal (säker betalning) och shoppa loss. Bocka för "Free international shipping" i menyn till vänster så riskerar du inte att råka köpa nåt med dyr frakt. Köp absolut inte från USA, det blir svindyr frakt. De flesta säljarna från Kina har allt, eller det mesta, fraktfritt. Och dom är pålitliga. Jag har beställt massor och ytterst sällan har något kommit bort på vägen, eller varit fel - då har jag skrivit till säljaren och fått pengarna tillbaks, eller ny leverans. Tänk på att det tar ca fyra veckor för leverans från Kina (Hongkong ca 2 veckor) och ibland längre, så man får ha lite tålamod.


27 mars 2016

Verktygsvagn

Tim har varit här i helgen och eftersom han inte varit här sedan jag fyllde år, så fick jag nu min födelsedagspresent. En verktygsvagn - Cocraft från Clas Ohlson. Ja, jag hade önskat mej en sån, för jag har verkliga problem med att hålla reda på verktygen. Jag har dom i en garderob på bottenvåningen och i en kärvande lådhurts (samt utspritt på golvet) i källaren. Sen hamnar skruvmejslar, hammare och tumstock lite varstans i huset när jag använt dom. Så jag tänkte att om jag har en plats - som också är flyttbar - för alltihop, så jag kan ta med mej hela konkarongen - eller delar av den - när jag behöver ett verktyg, så kanske - förhoppningsvis - verktygen återbördas dit dom hör hemma efter användandet, istället för att bli liggande där dom senast användes så jag alltid måste försöka lista ut var denna plats var.
 Som en större resväska med handtag och hjul. Den var större än jag trodde (Mått BxDxH 45x25x63 cm) men det är bra, då ryms nog det mesta. Fast den är av plast känns den stabil och rejäl, och det är faktiskt 10 års garanti på den.
 Den övre lådan kan lätt lyftas av och har ett bärhandtag (turkos). Handtaget som man drar hela kärran med fälls ner i locket. Den nedre lådan rymmer t.ex. borrmaskin, sticksåg och skarvsladd.
 Den övre lådan har ett uttagbart tråg där lämpligtvis skruvmejslar och skiftnycklar kan rymmas.
Ovanpå lådan är två små fack för småprylar.

Så klart kan man använda vagnen till annat än verktyg också, som pysselmaterialförvaring kanske. Jag ska i alla fall försöka sortera upp mina verktyg, skruvar, spik och annat som hört till.

Vårvädret är idag blåsigt, mestadels mulet, men åtminstone 8-9 plusgrader. Hade det varit mer sol så kunde man ha satt sej på brotrappan och lyssnat på fågelkvittret ett tag. Kanske i morgon.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...