25 feb. 2015

Burk av juicekartong

Dom där juicekartongerna som jag sparar är mycket mångsidiga och användbara. Först kom dom ju till nytta för chiliodlingen förra året (det är väl snart dags att sätta igång årets odling), sen gjorde jag en halsbandsdisplay och så har det blivit en penselförvaring. Nu har jag gjort en burk med lock.
Så här blev den.
Locket sitter fast i bakkanten och är klippt direkt i överdelen av kartongen. Till locket behövs kartongens djup (kortsida) + ca 2 cm för framkanten. Jag mätte 14 cm från botten och då blev det precis lagom mycket kvar till locket. Rita en linje 2 cm från ena hörnet på vardera kortsidan och ner till 14 cm-linjen och klipp bort överflödig kartong. Klipp också 2 cm ner i hörnen, vik flikarna och framkanten och limma ihop.
Jag började måla det cerisa partiet och sen de svarta rutorna. Det blev rätt intressant med motivet på kartongen och det hade kunnat lämnas så. Men det blir inte lika kul på sidorna och baksidan så jag målade vidare.
Den cerisa kanten och rutorna fortsätter runtom och på locket, men de större ytorna blev gröna,
För att hålla locket stängt så gjorde jag en flärp som tejpades fast på insidan av locket och på själva burken skar jag två springor där jag stack in ett band (som tejpades fast på insidan) som flärpen sticks ner bakom. Både flärpen och bandet är klippta av den överblivna kartongbiten, och jag vände då den riktigt snygga silvriga insidan utåt. Silvertejp är utmärkt att tejpa med på såna här plastiga ytor, jag ska köpa en stor rulle nästa gång jag är till stan.
Slutklämmen blev slarvigt målade gula prickar på det gröna och vita fyrkanter mellan de svarta.

Vad jag ska ha i burken vet jag inte än, men alltid finns det något som ligger och skräpar och skulle må bra av att få ett ordnat hem.

24 feb. 2015

Hemgjorda chips i mikrougn

(Krispiga hemgjorda potatischips, mums)

Via ett mejl från Allas så hittade jag videon från Crazy Russian Hacker, om hur man gör potatischips i mikron. Jag har sett en del av hans videor förut och han har verkligen många tips och tricks för att förenkla livet i olika situationer. Han pratar engelska med stark rysk brytning, han är riktigt härlig. Kolla tipset om hur man snabbt skalar en påse potatis med en borrmaskin och en toaborste (nyköpt och inte den du använder i toan, hehe). Borde faktiskt funka väldigt bra på nypotatis.

Potatischipsvideon finns här.

Det enda knepiga är att göra de tunna skivorna av potatisen. Att hyvla dom gick inte så bra för mej, men har man ett bra och vasst hyveljärn så ska det väl gå. Det blev så att jag valde att skära med kniv istället, inte heller helt lätt när det ska vara så tunt, men det gick rätt bra ändå.
Sen tar man en mikrosäker tallrik och oljar den ordentligt för potatis är ju rena klistret och fastnar annars.
 Lägg potatisskivorna på tallriken och strö på salt och eventuell kryddning.
Kör 3-4 minuter i mikron på full effekt, man får kolla hur dom börjar se ut. Jag har ingen grillfunktion i min mikro men potatisskivorna blir ändå grillade. Det bränner tydligen mest i utkanten så det kan vara bra att lägga dom lite tjockare skivorna där. Ta chipsen från tallriken och låt dom svalna, sen har du härligt krispiga hemgjorda chips.

Det finns flera fördelar med att göra egna chips. Man vet precis vad dom innehåller, det blir väldigt billiga chips och eftersom man knappast står och hyvlar några större mängder potatis så nöjer man sej med en mer lagom portion jämfört med om man sitter där med en hel påse köpeschips.

22 feb. 2015

Stellas nya videofavoriter

Nu är det jobbigt. Stella har vårkänslor och det har varit soligt och fint ute, men hon kan inte gå ut. För det kopiösa snöandet tidigare knäckte stängslet till hennes rastgård och skulle jag släppa ut henne så skulle hon snabbt försvinna och komma hem gravid. Härom kvällen stod hon och bankade på fönstret och skrek av frustration. Jag måste snarast laga stängslet men det är inte så lätt.

För att avleda henne från vårkänslorna så sätter jag ibland på en trevlig video som hon kan titta på. Hon hade ju en favoritvideo sen förut, med fåglar som kom till ett fågelbord. Nu har hon två nya.
 Den här videon med akvariefiskar är väldigt rogivande och trevlig att titta på.
 Videon med blackbirds är mycket intressant och hon vill gärna klappa fåglarna. För att studera dom på nära håll så la hon sej på tangentbordet. Då passade hon på att trycka bort helskärmsläget, för det är ju onödigt när man har skärmen två centimeter från nosen (och katter har inget vidvinkelseende).
 Hon tittar även på vissa tv-serier som jag ser på. Solsidan är kul.
Matlagningsvideor är också intressanta, även om det är vegetarisk indisk mat (inte lämpligt som kattmat) och man inte förstår vad som sägs. Dal Dhokli är en rätt som jag provat, kan återkomma med det.
I brist på bättre sysselsättning hjälper hon mej med lite pyssel. T. ex. när jag skulle göra korgen till sängbordet
 Jag vet inte om jag kan skylla på hjälpen jag fick, men det blev en ganska sned och vind korg. Det är inte så noga ändå med en korg som ska stå dold i sovrummet, den funkar i alla fall.
 Att rulla alla pappersrör fick jag göra själv, det tog tillräckligt lång tid ändå ...
 När man ska fläta runt löpande så måste man ha ett udda antal stolpar så det blev 11 på ena långsidan och 12 på den andra, och 9 på båda kortsidorna.
Så här såg korgen ut omålad.
Stella hjälper mej med annat pappers- och datorarbete också när hon har tid ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...