22 apr. 2011

Tisdagens påhitt

Egentligen hade jag inte tid för något eget pysslande i tisdags, det var faktiskt ganska fullt upp i butiken - ända till halv åtta!. Men några minuter här och var blev det. Och jag gjorde några enkla armband med akrylberlocker. 

 Det översta armbandet består av en kedja gjord av splitringar och bindringar. (En sådan kedja gjorde jag också till ett annat armband.) På den satte jag akrylberlocker och iriserande akryldroppar. Berlockerna satte jag direkt på bindringarna i kedjan och till dropparna använde jag större bindringar som gick att få genom hålet upptill på droppen.
Det andra armbandet är en kedja hopsatt av akrylberlocker/länkar med två öglor, och bindringar. Det finns även runda såna här berlocker/länkar och hjärtformade (har jag inte så många av). Sen behövdes det ju bara ett lås.

21 apr. 2011

Dagens påhitt

Ja, jag har ju slutat göra smycken, men ... bordet är fortfarande inte färdigstädat. I mina försök att städa hittade jag idag tre bitar kedja, ca 2 dm vardera. En bit av silverkedja nr 11, och så två kedjor som jag gjort själv av olika delar.
Den översta består av ringar och ovaler hopsatta med åttor. Den nedersta består av släta ringar (inte öppningsbara) som fogats ihop med vanliga bindringar. Och jag bestämde mig för att göra ett halsband med dessa kedjor och så skulle det vara en blomma av något slag ... Jag hittade en påse med små blå pärlor och det kunde väl bli fint med en blå blomma tyckte jag. Först tänkte jag använda metalltråd för att forma blomman, men det fanns ju några öglepinnar där på bordet också och dom är ju stadiga och bra. Jag hämtade en ring (10mm)  som blev blommans mittpunkt. Jag öppnade öglan på en pinne och klämde dit ringen, trädde pärlor på pinnen, böjde den och gjorde en ögla i andra änden som jag också fäste i ringen - det blev det första kronbladet. Det var efter att jag gjort det andra bladet som jag kom på att jag skulle sätta dem omlott. Så här blev det då.
Det var lite pillrigt att få fast öglorna på ringen, men eftersom den är så pass tjock kunde jag klämma fast öglorna ordentligt och på så sätt blev blomman stadig.
För den andra sidan av halsbandet satte jag tre glaskuber på pinnar och länkade ihop dem.
Jag satte ihop dessa delar med de tre kedjorna och så satte jag en längre bit av kedja nr 11 i blomman. Kedjan är tillräckligt lång för att träs över huvudet, men jag satte ändå dit ett lås - ett toggle-lås i form av en blomma - i andra änden på kedjan så det hamnade precis ovanför kuberna. Så här blev det färdiga resultatet.

Nästa påhitt var betydligt mer snabbfixat. Det började med en halsbandsrem, som jag gjort någon gång, av den tjocka vaxade bomullståden och remfästen. Några ormlänkspärlor låg i en burk och de har ju stora hål så det var enkelt att sätta dom på remmen. Jag trädde båda ändarna av remmen genom den sista pärlan så det blev en stor ögla och så knöt jag en knut på remmen så allt skulle hålla sig på plats. Men jag tyckte att det behövdes något mer- för det blev ju som ett glapp där längst ner på öglan - och då hittade jag en stor droppe som jag gjorde ett hänge av. Sen var det bara att sätta ett lås på remmen så var det klart.
Eftersom jag naturligtvis inte hann städa undan smyckematerialet, som då fortfarande belamrar bordet, är det väl risk att det kan bli något mer innan jag lyckas komma ifrån smycketillverkningen och fokusera på något annat - det är faktiskt ganska beroendeframkallande att hålla på med smycketillverkning ...

20 apr. 2011

Lovisa och hennes mamma pysslade

Lovisa och hennes mamma och lillebror, och ett par kusiner (var det väl?) var här i tisdags och pysslade lite.
 Lovisa gjorde ett smyckeur med mirakelpärlor och mellandelar inspirerat av ett av dem du ser här (där ser du också mer av mellandelarna). Visst blev det fint?
 Lovisas mamma gjorde ett tvåradigt armband med massor av olika pärlor och diverse metalldelar.
Häftigt, eller hur?
På bilderna syns bl. a. fimopärlor, en "ben"-pärla, metalliga plastpärlor, ett tibetsilverplus, en lavapärla, några drizzlepärlor ...

Pärlhängen

Ja, jag har ju slutat göra smycken (hmm), men när jag skulle städa av bordet för att kunna göra annat, så låg där ju en påse med härliga pärlor och flirtade - och jag är ju lättflirtad (åtminstone när det gäller just pärlor), så ...

 ... Så jag plockade ut nio färger, tre av varje, och lät dem ligga och puttra på brickan medan jag betjänade mina kunder (det var riktigt fullt upp igår (tisdag)). Jag sneglade på pärlorna när jag kom åt, och bestämde mig för att göra något precis som de låg, tre och tre. Men skulle jag göra ett treradigt armband eller halsband,  eller ...? Halsband blev det - med nio hängen! Nåja, de kan ju också användas ett och ett som alternativ. I alla fall så satte jag pärlorna på pinnar och kompletterade med tunna pärlhattar (phsf60) och små runda randiga mellandelar. Som du ser på bilden hänger de lite i sicksack och det beror på att på varannan satte jag två bindringar upptill istället för bara en. Först tänkte jag använda små klolås som fästen, men då kom de för nära varann och det skulle ha behövts något emellan. Så jag bytte ut klolåsen mot hängefästen som gav alldeles lagom avstånd. Remmen jag satte dem på är av fuskmocka - det finns några färdiga halsbandsremmar i olika färg för 10 kr/st.
P.S. Brickan jag nämnde är en pärlbricka som är fiffig att ha när man ska designa (speciellt) halsband. Jag har ett par i butiken (inte till salu) som du kan låna om du vill sitta och pyssla hos mig. De finns att beställa från t.ex. Panduro. Eftersom brickan har tre "diken" kan man enkelt lägga upp pärlor och annat för treradigt och se hur det blir. Och i de olika facken lägger man pärlor och annat så det inte dräller omkring.
Om det finns intresse kan jag kanske få tag i såna här lite billigare, så säg till ...

Nya öppettider

Oj, jag höll på glömma! Fast jag hade skrivit in det på Informationssidan - trodde jag, men det var visst på informationsrutan längre ner på sidan och inte på den speciella informationssidan upptäckte jag - nu är det i alla fall på båda ställena. Eftersom dessa nya tider gäller fr. o. m. denna vecka så borde jag ju ha larmat lite tidigare om det, men glömsk är jag ju ... Största ändringen gäller torsdag, då jag flyttar fram öppettiden tre timmar. Så detta är vad som gäller framöver ...
 
Tisdag kl. 15-18
Torsdag kl. 15-18
Lördag kl. 12-15
 
Om du tänkte titta in nu i morgon (torsdag) på den tidigare öppettiden, så går det nog bra ändå - som vanligt kan du bara slå en signal och kolla att jag är hemma (ska bara ut och handla lite, undrar vad dom har för öppettidet på ICA i helgen?, annars är jag hemma).

Jag har fått en award!

Jag har fått en award! Så kul! Jag får ju ofta uppskattande kommentarer av er som kommer in i butiken, men inte så mycket kommentarer på bloggen (mest från "Tant Grön"). Men nu fick jag alltså en s.k. award (utmärkelse) från Nettan - Tack så hemst mycket för den! Hon är en sån som pysslar med lite av varje också - kolla in hennes pysselstuga med mycket virkinspiration.
Nu vet inte jag om det finns några speciella regler för hur man ger och tar emot awards, men jag måste förstås dela ut några själv. Och för detta ska jag naturligtvis designa min egen ...
Så här blev den - passar till lite olika kreativa pysselbloggare.
De första som får den är:
"Tant Grön" för hennes kreativa virkblogg!
Majahimajaha för att hon är en sån kreativ scrappare!
Kreativitetsfnatt för supersnygga målningar/teckningar!
Och så till Nettans Pysselstuga förstås, som tack och för de färgglada virkerierna!
Nu måste jag bara komma ihåg att upplysa dem om detta och se om de vill ha min award (jag får kanske göra en mer diskret variant för dem med mer stilren blogg).

18 apr. 2011

Trippeltavlor med turkosblåa ramar

Nu ska jag ju sluta göra smycken och göra något annat - det är åtminstone min plan. Så medan Gunilla gjorde sitt senaste magnetarmband så gjorde jag färdigt några nya tavlor.
 Att göra såna här tavlor är riktigt roligt. Jag har dessa pannåer med träram, där själva plattan är 20x20 cm och ramen 27x27. Delarna är lösa så det är enklet att måla/dekorera pannån och eventuellt ramen och sen limmar man ihop den färdiga tavlan.
Jag blandade brun akrylfärg med svart metallicfärg till botten - när man blandar den vanliga akrylfärgen med metallicfärgen får man en färg med mer lyster (förutom att man kan åstadkomma fler nyanser). Sen använde jag en liten "rutig" roller och gjorde rutmönstret med kopparfärgad metallicfärg. Ramen och knappformar av trä i två storlekar är också målade med en blandad färg - turkos och petrol akrylfärg och vit metallic. Blommor och blad är klippta ur en bit tapet (gå in på någon tapetaffär och be att få en eller ett par av de tapetböcker som ändå ska slängas, så har du massor av material att pyssla med). Jag använde decoupagelack att limma fast tapetklippet med. Träknapparna limmades med vanligt hobbylim.


Man får prova sig fram med tapetklippet tills man hittar någon komposition som man är nöjd med, och ska man göra tre matchande tavlor får man också se så att helheten blir balanserad och harmonisk.
Mina tidigare trippeltavlor hittar du här och här. På dem använde jag förutom tapetklipp också gipsplattor dekorerade med en enkel överföringsteknik.

Magnetarmband 2 x Gunilla

Nu har min gästdesigner och väninna Gunilla fått smak för magnetarmband, hon gjorde ju ett tidigare och här är två till (+ ett som jag gjorde).
Påskgodisarmband! Här är det svarta magnetpärlor, färgglada träpärlor och små daisies + en handmade-berlock.
Det här blev ju helhäftigt! Bruna magnetpärlor, mirakelpärlor i rött/orange/brunt och avlånga tibetsilvermellandelar. Och som avslutning tre berlocker som sätts fast med små klolås (så de kan plockas av och bytas ut). Det är två händer (jag har bara högerhänder) och ett ansikte (dubbelsidigt) med en pärlhatt (phkjol 10x12) ovanpå, monterat på en pinne. Ansiktet är 12x10mm och kostar 2,50/st. Händerna är 19x10mm (inkl ögla) och kostar 3 kr/st.
Medan Gunilla gjorde påskarmbandet gjorde jag ett i vitt och silver. Egentligen är ju Gunillas armband mer min stil eftersom jag gillar färg, men ibland kan jag ju vara mer diskret och stilren också. Fast för att det här ska göra sig så ska det nog sitta på en mer mörkhyad arm eller någon som åtminstone har anlag för att få lite solbränna, inte någon bleksiktig solskygg sommarfobiker som jag (men det finns ju fusksolbränna). Jag använde (förutom vita magnetpärlor), vita 6mm glaspärlor, silverspiraler och små daisies. Alla armbanden är trädda på plastad metalltråd - smyckewire.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...