10 aug. 2013

Kommer ni ihåg Rumänien

Jag gjorde ett inlägg på min mycket eftersatta skrivarblogg häromdan. Det var en featureartikel jag skrev en gång som uppgift i en kurs som jag tror hette Skapande svenska. Och idag var det en notis i Expressen om att diktatorn Ceausescus avrättninsplats ska öppnas för allmänheten. Det var ju mycket dramatik i Rumänien då när han avsattes och sen avrättades (tillsammans med sin fru). Och sen var det dom hemska bilderna från barnhemmen som orsakade ramaskri.

Några år senare lärde jag känna en tjej från Rumänien, och när vi fick den här uppgiften om att intervjua någon till en featureartikel så tänkte jag på henne, för hon hade en del att berätta.

Vill du läsa artikeln så finns den här.
Jag vet inte hur det står till i Rumänien nu, men förhoppningsvis har det blivit betydligt bättre. Fast romerna har det visst sämre nu än på Ceausescus tid ...

*** Dagens snabbpyssel ***
 Min hjälpsamma granne Börje sågade tidigare i sommar ner min torkvinda - jag har aldrig använt den och den stod bara i vägen när han klippte min gräsmatta (jo, sån service har jag), så han fick gå loss på den. På linorna satt några gamla klädnypor av plast, och dom var så  spröda av att ha hängt där i väder och vind i åratal så dom blev till smulor när jag klämde på dom. Det som blev kvar var metallfjädrarna och vad man kan använda dom till hade jag ju sett nånstans så dom tog jag rätt på för ett återbrukspyssel.
 Med några pandorapärlor blev det halsbandshängen i olika färger. Lite pillrigt var det att få dit pärlorna men det tog ju inte mer än ett par minuter ändå, så det var verkligen snabbgjort. Sen var det bara att trä en snodd (silkesnöre) genom spiralerna och så avslutade jag med spiralfästen och ett klolås.
Jag måste försöka få tag i fler såna här ...

6 aug. 2013

Nya örhängen och fortsättning på Stellas äventyr

Värmen som varit de senaste dagarna har varit en bra anledning till att gå ner i butiken och pyssla lite, för därnere är det svalt. Inget avancerat pyssel dock, för mina ögon är och har varit mycket grumliga, vilket också kan bero på värmen. Att sätta lite pärlor på pinnar fixar jag i alla fall, så ett gäng örhängen har det blivit.
 Här är det turkosa kristallbiconer på pinnar fästa på treradsavslut. Pärlorna är mycket glittrigare i verkligheten så det blev festörhängen.
Fredsörhängen. Jag började med att sätta de cerisa howlitpärlorna på kedjan, men dom blev lite för långa för mej. Istället för att bara korta av kedjan, flyttade jag örkrokarna en bit in på kedjan och satte silverberlockerna i änden på den kortare biten.
Tibetsilverblommor som jag limmade små lila rhinstenar på, och under dem lilatonade krackelerade akrylpärlor + små daisies och vita pärlor.
Cat´s eye-hängen som jag tog bortt hängefästena på. Ovanför krackelerade pärlor i samma turkosa färg på öglepinnar.
 Pärlemorvita pandorapärlor + pärlhatt, strassrondell, stardustpärla, liten daisy och en silverkula. Alltihop staplat på stora knoppinnar.
 Stora ceriseflammiga pärlor och en spiralformad länkdetalj.
 Vinröd strasspärla + cerise vaxad glaspärla.
 Små änglar av vit plastpärla med silvriga gropar. Den mindre vingmodellen, en 6mm pärla och små daisies.
 Knallgula solrosor.
 Ljuslila rhinstenspärlor, daisies och en liten vit pärla + kedja.
Några olika plastknappar och stora bindringar. 
 Sen har jag gjort ett till armband i den där tekniken som var enklare än den ser ut.
Istället för knuten som jag inte riktigt fick kläm på, så satte jag denna gång dit en trärondell som knapp.

Och Stella har haft utegångsförbud. Efter söndagens rymning kom hon hem klockan halvsju på måndagmorgon. Jag stängde in henne i köket och gick ner och drog igen fönstret, för nu skulle hon inte ut mer hade jag tänkt. Så hela måndan var hon inne, hon sov mest (uppe på vindan). Lite gnäll om att gå ut på eftermiddan men hon var nog ändå mest trött och inte alltför angelägen om att gå ut.
Idag har hon också fått vara inne. I morse kom hon ner från vindan och la sig på kudden bredvid mej i sängen, då var hon riktigt gosig. Men sen har det varit en del gnäll. Jag hade varken igår eller idag orkat gå ut och söka efter nya kryphål eftersom det var så varmt. Men ikväll var jag ut och inspekterade stängslet igen. Hittade fler revor som jag lagade. Efter att ha inspekterat så noga jag förmådde, så bestämde jag mej för att hon skulle få en ny chans. Hon verkar inte var i löpen så det var lika bra att chansa nu och se om hon tog sig ut igen.
Till att börja med gjorde hon inga försök att rymma, utan verkade mest angelägen om att inspektera sin gård, och hon kom även in några gånger. När jag stod i fönstret på övervåningen (där jag har bäst utsikt över gården) och spejade, så kom hon upp och överraskade mej! Senare började hon göra några försök att ta sig ut - på dom ställen där kryphålen varit men som nu var lappade och lagade. Hon har varit ute några timmar nu och kom just in för att äta lite, så det verkar som att jag har täppt till alla hålen till slut. Jag hoppas hon inte hittar några nya! 
Efter att ha gett upp rymningsförsöken så satte hon sej på kojans tak, varifrån hon har bra utsikt. I huset i bakgrunden bor Ziggys ärkefiende Tiger.

4 aug. 2013

Hallon, solfjädrar och en förlupen katt

I fredags blev det uppröjning i hallondjungeln. Min granne Börje hade lånat en röjsåg och gick lös på djungeln för att skapa lite mer framkomlighet. Tim fick bära undan allt ris och jag slet upp rallarrosorna för hand (vilket är lätt gjort), en del var två meter höga. Sen plockade jag in en liter hallon. Och idag har min mor varit här och vi har plockat några liter.
  Även i Stellas rastgård mejades det förvuxna gräset och ogräset ner, och en del av hennes hallondjungel. Jag passade på att plocka bären därinne medan hon var inomhus. Sen fick hon komma ut. Jag var och handlade och när jag kom tillbaks var Tim ute och sa att Stella rymt. Jäklar!
Nåväl, det löns inte att leta efter henne - hon vet att hon är ute olovandes och håller sig undan - det bästa är att gå in och invänta henne. Tim hittade ett par hål i stängslet och lagade det, och så lät vi dörren till rastgården stå öppen så hon kunde komma in den vägen. Hålen hade nog funnits där tidigare men dolts av det snåriga gräset innan det mejades ner.
Så småningom kom hon smygande och efter lite funderande kom hon in. När hon kom in genom fönstret (som är utgången till rastgården) fick Tim skynda sig ut och stänga dörren. Stella var misstänksam och var snabbt tillbaks i fönstret för att kolla. Och när hon stod där gjorde jag en riktig tabbe - jag tog lite i hennes svans. I normala fall skulle hon inte bry sig om det, men nu var hon lite hispig efter sitt rymmaräventyr, så hon flög ut genom fönstret som skjuten ur en kanon. Hon landade på gräset och försvann som ett spjut in i sin djungel. Sen såg jag inte henne mer den dan, det var vid tretiden på e.m.
Lördagmorgon kl. 4.30 kom hon in, åt och drack lite och gick ut igen innan jag hann hindra det. Sen var hon borta hela lördan förutom en snabb visit (2 minuter) vid tretiden. Tio över ett i natt kom hon in och åt och drack. Sen kom hon in i sovrummet och fortsatte in i rummet innanför - då skyndade jag mej och stängde in henne och sprang ner för att stänga fönstret.
Idag på förmiddan så var jag ut och inspekterade stängslet och upptäckte fler kryphål. Jag lappade ihop allt jag hittade och släppte ut Stella igen för att se vad hon skulle hitta på - om jag ser var hon kryper ut så är det lättare att hitta dom där kryphålen. Hon gick in i sin hallondjungel och försökte hitta nån utväg därifrån, men eftersom det hade röjts på utsidan av stängslet så hade jag kollat att det var helt där och det verkade inte som om hon hittade nån utväg. Jag såg inte att hon tog sig ut nån annanstans heller, och mor och jag ägnade oss åt att plocka hallon. Det här var vid halvtolv idag och jag har inte sett Stella sen dess. Så antingen gömmer hon sej (vilket hon är bra på) eller så hittade hon ett nytt kryphål. Hon kommer väl tillbaks inatt då ...
Och om två månader kanske jag har fler än två katter ... hmmm ...


Och som om det inte var nog med elände så är det ohyggligt varmt också. Igår gjorde jag därför ett par solfjädersörhängen ...
Jag klippte ett par remsor av vinrött papper med guldtryck, veckade och gjorde hål med en stoppnål. Sen trädde jag på ett par stora bindringar och satte dit örkrokar.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...