3 dec. 2010

Metallpläterade glaspärlor

Ännu en repris, med några nya bronspläterade pärlor.
Glaspärlor som är helt eller delvist pläterade i en mörkare silvernyans - lite åt rostfritt stål. De här på bilden ovanför är pläterade närmast hålet men transparenta i mitten - riktigt snygga och annorlunda. De är ca 8mm stora och kostar 1,50 styck.
De här facetterade pärlorna är helpläterade, ca 8mm och kostar 1,50 styck.
De här pärlorna är ca 13x8mm (alltså lite platta),transparenta i mitten (man ser hålet som går tvärs igenom) med plätering runtom och på kanten. Dessa kostar 2,50  styck.
Helpläterade med en annorlunda, liksom bucklig, form - ca 12x5mm. De kostar 2 kr styck.
De här påminner om knappbatterier. Helpläterade och ca 8x4mm. De kostar 1 kr styck.
 Ljusblå bronspläterade ovala pärlor, ca 6x4mm, som kostar 50 öre/st.
Stora (10mm) ljusgröna bronspläterade glaspärlor som kostar 2 kr/st.

Underbara kub-pärlor!

Du kanske har sett de här tidigare, men eftersom jag nu håller på stöka om lite på bloggen så blir det ibland lite repriser, men med nya tillägg - som i det här fallet pärlorna längst ner.

Marmorerade glaskuber 4mm stora (eller små) i fem färgställningar - turkos, gulgrön, rosa, grå/röd och gulbrun. Mycket dekorativa och ganska unika - jag har inte sett att de finns någon annanstans. Och jag har bara ca 60 av vardera så det gäller att passa på. Dessa söta pärlor kostar 50 öre styck, eller 10 st för 4 kr. Matcha dem t.ex. med seedbeads (rocaille), alltså de där småsmå pärlorna som jag har i en massa olika färger.
Glaskuber med lite mjukare (och en aning ojämna) former, men de är ca 4mm också. De här skimrar i alla möjliga färger med en metallisk och kostar bara 25 öre/st. 

Fler och större glaskuber hittar du här och här.

Färgglada knappar

Jag har rätt mycket knappar i alla möjliga storlekar, modeller, färger och material. En del finns det bara några stycken av, medan andra finns i större antal. Har du möjlighet att komma in i butiken så kan du botanisera i burkarna - men några ska jag också presentera här på bloggen. En riktigt enkel idé även för den som inte syr själv men ändå vill ha lite personliga kläder, det är ju att bara byta ut de många gånger ganska tråkiga knapparna i en köpt skjorta eller blus - med knappar i en helt avvikande färg, eller annorlunda form så kan du skapa ett alldeles nytt plagg - ingen tänker på att det var fjolårets blus när knapparna är blickfånget!
Även småttingarnas plagg kan få ett nytt liv med färgglada plastknapparna i olika former.
Ungefärliga storlekar: Blomma 15mm, hand 11mm. Hur många jag har av varje typ och färg har jag inte kollat, men vill du veta hur många gröna äpplen det finns t.ex. så kan du mejla och fråga, så räknar jag. Dessa kostar 2 kr styck.
 Hjärtformade som är ca 15x14mm och kostar 1,50/st.
 De runda är 10mm och kostar endast 50 öre/st. Fina bland annat som scrapbookingdekorationer förutom till kläder.
Några fler knappar och inspiration till smycken gjorda av knappar hittar du under etiketten Knappar.

En kommentar från Teresia

Teresia var här med sin syster och pappa häromdagen. Och när jag expedierade syrran satt Teresia och plitade på en papperslapp. Sånt här blir man ju glad av!
Tack Teresia!

Julkorg

Nej, det finns inget ätbart i denna julkorg, men man kan ju använda själva korgen som godiskorg om man vill. Här har jag i alla fall stoppat ner lite pynt, (plast)lingonris, en kotte, ett par flugsvampar, en kvist med diverse bär och en liten tomtenisse. Du har säkert också en del sånt där som du kan använda.
Korgen är ca 11x8 cm stor, med plastad insida och kostar bara 6 kr.
Till påsk kan du fylla korgen med godisägg ...

Nya tofflor

Jag var till stan i ondags, skulle hälsa på en väninna på Mobacken. Men jag hade en timma att fördriva på stan och kom på att jag behövde nya tofflor. Var på skoaffärerna och där har dom bara dyra fårskinnstofflor som jag inte vill ha, eller slippers som jag inte kan gå i - dom sitter ju inte fast på fötterna (hur folk kan gå med flipflops är fullkomligt obegripligt). Så då var jag in på Indiska och där hittade jag dessa stickade tofflor och de var ju mer i min stil, så dessa inhandlades för 149 kr.
 Men jag kände att jag ändå behövde nåt rejälare och så var jag in på Kappahl. Jag handlar ju aldrig kläder och är aldrig in på såna affärer, men tog ett djupt andetag och åkte ner med rulltrappan (dom har en ganska brant rulltrappa så den är ju skrämmande i sig). Irrande runt sökande efter tofflor och eftersom jag har rätt små fötter kollade jag på barnavdelningen. Och hittade dessa "boots" med lurvig insida för 99 kr - så nu ska jag väl kunna hålla fötterna varma denna istidsvinter.
Å andra sidan är det inte så svårt att sy tofflor. Som dessa sydda av resterna efter en yllekappa och med fleecefoder. Sulan kan göras med flera lager så dom blir varma och mer stadiga, och med en yttersula av skinn (eller fuskläder) så dom blir mer slittåliga. Har du inget lämpligt tyg kan du köpa hobbyfilt - den tunnare till överdelen (kanske i två olika färger?) och den extra tjocka filten till sulan.
 Jag sydde en dekorsöm på maskin över sömmen på ovansidan, men att göra ett broderi eller sy på ett band skulle bli riktigt fint. 

Mönstret är ungefärligt och kan anpassas till olika storlekar. Klipp överdelen lite för lång baktill, så du kan lägga tyget omlott vid hälen och passa ihop med sulan. Jag brukar göra ett provmönster klippt ur ett gammalt kasserat lakan, så kan man provsy och justera mönstret så det passar innan man klipper i det riktiga tyget.
Klipp fodret lite mindre än ytterdelarna, men med lite extra tyg vid öppningen så att fodret kan vikas som en kant över yttertyget.
För extra varma fötter kan du också sy fleecesockar.
Några färdigsydda babytossor finns att köpa i butiken (påminn mig om att fixa mönstret till dom, ifall du vill sy själv).

2 dec. 2010

Silvertrasselboll

Mycket dekorativa silverbollar av metalltråd ca 16 mm stora som kostar 4 kr/st.
Jag tog ett par öglepinnar och böjde upp öglan så det blev ett U i änden på pinnen. Och så stack jag pinnen genom silverbollen så att u:et hakade fast och blir som en del av bollen. Sen var det bara att göra en ögla i andra änden och sätta fast en bit kedja som sen hakades på örkrokarna. Med kedjor kan man ju enkelt göra örhängen i valfri längd.

Örhängen med creoler och kedjor

Med creoler som stomme gjorde jag ett par örhängen med små pärlor (seed beads - finns i massor av färger) i skimrande metallicfärger och ett par stora (8mm 1 kr/st) glaspärlor som också är lite regnbågsskiftande metalliska. Dessutom satte jag på ett par bitar silverkedja. Lite pillrigt var det att få ihop, men till slut gick det.
Såna här creoler har jag i storlek 25 och 30mm i silverfärg. Jag har några enstaka guldfärgade också och en större variant plus några droppformade - du kan se dom här (och lite mer inspirationsbilder). Ska kolla upp vad de övriga kostar med de som är 25mm kostar 5kr/par och 30mm kostar 6 kr/par.
Allt-i-ett-creoler hittar du här.

1 dec. 2010

Stängt på torsdag - virkträff

På torsdag (2/12) är jag borta på eftermiddan så butiken är stängd. Men jag är hemma igen efter 16.30, så det går att ringa då (eller mellan 11.30 och 13.00 innan jag går) ifall det är något du behöver.
Jag ska vara i Gula Villan på stick- och virk-träff (säsongsavslutning) och göra sista piffningen på min galna mössa som jag äntligen virkat klart. Som vanligt när jag gör något kör jag med "trial and error" (färdiga mönster och beskrivningar är inget för mig), så det har blivit en del att riva upp och göra om innan det började likna något. När jag var på första träffen och försökte börja virka, så tittade Eva ("Tant Grön") på och frågade om jag virkat stolpar förut. Jo, det har jag väl, fast det var länge sen, sa jag. Och sen fick hon visa mig hur man gör (omslag, uh?), för det visade sig att jag inte hade en aning. Men när man väl lärt sig virka stolpar så är det ingen hejd på vad man kan åstadkomma. Och min mössa är synnerligen unik! Jag ska se om jag kan ta en bild av mig med mössan på när den är klar (jag får kanske fodra den också om den ska bli riktigt varm).
Dom här tomtarna hittade jag här. Det finns ingen beskrivning, men den som virkat amigurumi-figurer kan säkert modifiera nån modell och få till nånting liknande.

30 nov. 2010

Armband med minibjällror

 Ett jularmband på memorywire med minibjällror (som liknar små julgransbollar) och bronsfärgade metallpärlor.

Halsband i midnattsblått och silver

 Det här halsbandet består av midnattsblå glaspärlor (8mm), silverpärlor av metall (4mm), några småpärlor och så de mellandelar som du hittar på sista bilden i det här inlägget. Eftersom dessa mellandelar har "midja" så blir dom lite vridna i förhållande till varann när man har flera på rad (jag tog tre på rad).
 Om du vill köpa det färdiga halsbandet kostar det 65 kr. Längden är ca 43 cm.


Mellandelarna är ca 11mm långa och kostar 1,50/st.

Berlocker med hängefäste

 Har någon ett förslag på vad berlock nr 3 föreställer (klicka på bilden så ser du bättre)? Alla bra förslag får en gratis (om du kommer in i butiken)!
Tibetsilverberlocker med hängefäste som passar Pandoraarmband och liknande men förstås även till ett halsband. De flesta kostar 3 kr/st, utom nr 4, 6, 8 och 12 som kostar 4 kr. Berlockerna finns att köpa även utan hängefäste om man istället vill fästa dem i en kedja som det här armbandet. Då blir de 1 kr billigare och kostar alltså 2 resp. 3 kr/st.

Pasta är inte bara mat ...

Pasta är ett pysselmaterial också (företrädesvis i okokt form). Jag säljer inte pasta, men däremot akrylfärg som du kan måla makaronerna med och en del annat komplement (inte köttfärssås). Det kom en dag in en dam som heter Kerstin Holmgren, och hon råkade nämna att hon gjorde fåglar av makaroner. "Vad?" sa jag "Du måste ta med dig och visa mig." Och det gjorde hon. Här är en fågel och en ängel som jag fick av henne - visst är dom fina!.
 Det finns ju massor av pastamodeller nuförtiden och penne och fjärilsmakaroner hittar man väl överallt, men den hon använder till fågelkroppen har hon inte hittat någonstans här i trakten (hon köpte dom söderöver nånstans). Så om någon har ett tips om var de finns att köpa så hör av dig. Det är en snäckform, 2,5 cm.
Hon har använt vaddkulor (10mm) till huvud och jag har inte så många sådana, men några hudfärgade (de ska ju ändå målas).
Några fler pastapysselidéer hittade jag på nätet.
Juleljus hos familyfun.
En änglakör hos squidoo.
En tomtenisse hos kaboose.
Och originellaste julgranen hittade jag hos Better Homes & Gardens

29 nov. 2010

Väskhandtag


Väskhandtag av rotting (gissar jag) i fem olika modeller. För dig som syr, virkar eller stickar. Jag har inte hunnit göra någon väska själv med sådan här handtag, men jag letade fram några bilder på Etsy som inspiration som du ser längre ner.
Måtten på de olika modellerna:
Nr 1 - ca 18x14 cm
Nr 2 - ca 20x13 cm
Nr 3 - ca 27x10 cm
Nr 4 - ca 17 cm i diameter
Nr 5 - ca 23x21 cm
De kostar 40 kr/par.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...