2 jan. 2014

Mumsigt

Kakbak på nyårsafton. Jag hade hittat ett recept på chokladkakor med jordnötssmörfyllning och köpte en burk jordnötssmör på annandan för att faktiskt prova baka dom. Kakorna såg väldigt goda ut, men jag har aldrig smakat jordnötssmör tidigare så jag visste ju inte alls hur det skulle smaka. Jordnötssmör smakar faktiskt - suprise? - jordnötter! Jag trodde det skulle vara en massa socker i men det var det ju inte, däremot en massa fett. I kakreceptet var det dock en hel del socker och jag modifierade receptet för jag har märkt att det ofta är alldeles onödigt mycket socker i många recept, och det går utmärkt att göra en radikal minskning av denna ingrediens.
Originalreceptet finns hos The Green Forks och är veganskt. Det veganska innebär i det här fallet att man använder olja istället för smör eller margarin och någon annan mjölk än komjölk. Amerikanarna använder ju också andra mått än vi (t.ex. cups = 2,36 dl) så jag har gjort en översättning och omarbetning av receptet så det blir mer begripligt. Jag måttade själv alla ingredienser lite med ögonmått och känsla, så man behöver inte vara så noga ändå.
Till degen:
1,2 dl olja (jag använde både rapsolja och flytande margarin)
2,36 dl socker (jag tog kanske 1,5 dl)
0,6 dl lönnsirap (jag använde vanlig sirap)
3 msk mjölk
½ tsk vaniljextrakt (jag använde vaniljsocker)
3,5 dl vetemjöl
0,8 dl kakao
2 msk av en speciell extra mörk kakao (behövs inte)
½ tsk bikarbonat (kan ersättas med 1,5 tsk bakpulver)
¼ tsk salt
Fylling:
1,8 dl jordnötssmör (det blev lite för mycket)
1,5 dl florsocker (smaka av för lagom sötning, jag tog betydligt mindre)
2-3 msk mjölk (behövdes inte alls för det jordnötssmör jag använde var väldigt mjukt)
¼ tsk vaniljextrakt (vaniljsocker)

Jag följde inte hopbakningsproceduren i receptet utan hällde bara alla ingredienser till degen i matberedaren och körde ihop degen. Fyllningen rörde jag ihop i en skål. För att göra kakorna skulle man dela fyllningen i 24 delar, göra platta kakor av degen, göra en grop att lägga fyllningen i och sen vika in kanterna och rulla ihop. Funkade inte, blev bara en enda gegga av alltihop. Så jag delade degen i lagoma bitar (blev 21 st), delade bitarna i två delar, plattade ut den ena och la på fyllningen. Gjorde en till platta av den andra degbiten och la över fyllningen, och tryckte ihop runt kanten. Funkade betydligt bättre.
Gräddas i 175 grader i 10-20 minuter. Enligt receptet 10 minuter men jag tyckte degen var rätt kladdig så jag lät kakorna gräddas 20 minuter så dom skulle hålla ihop och dom blev riktigt lagom, fortfarande mjuka och aningen sega. Goda blev dom! Och eftersom jag har kvar jordnötssmör så kan det bli mer kakor, kanske ett annat recept för det finns en del varianter med just den ingrediensen.

Och Stella fortsätter att trivas i sin låda ...
 Hon tillbringar ett antal timmar i den varje dag ...

 Både sovande ...
 ... och vaken.


Några väderbilder från 2013 års sista dagar.
 Den 20:e var det så här snygga eftermiddagsfärger på himlen då solen faktiskt behagade skymta genom molnen.
 På julafton snöade det men den 26:e töade det för glatta livet. Det har ju varit den rutinen sen i oktober - snö, tö och halka om vartannat.
 Den 28:e snöade det rätt bra ett tag.
Så Ziggy valde att stanna inne och beskåda vädret från fönstret. Nyårsnatten tillbringade han däremot några timmar under sängen - det är inte bara hundar som är skotträdda ...

Ett litet livstecken åtminstone

Aloha! Hoppas alla genomlevt jul och nyår med hälsa och förstånd någorlunda i behåll. Nu får vi väl återgå till de vanliga vardagsfrustrationerna. Eller gå i idé. Trots att dagarna blir några minuter längre allt eftersom, så är det ju inte mycket till dagsljus när det bara är helmulet mest jämt. Några snöflingor har vi åtminstone kvar här på marken i Boliden (även om det töar direkt så snart det kommit snö), så det är i alla fall inte helt kolmörkt som det kanske är på andra håll i landet
Något pyssel har det inte blivit än på den här sidan jul, men jag gjorde faktiskt ett ryck just innan jul.
Den här väskan fick jag i somras i uppdrag av Mor att sy. Hon hade hittat den där flamskvävda blomman på second hand och ville ha en finväska med den på. Nu hade hon ju hunnit glömma detta uppdrag så väskan fick bli en överraskning (inte julklapp) till annandan då vi träffades.
 För att sy väskan fick jag också en väst av beige linne, men jag kände inte helt för det, så det blev ett annat tyg till väskan och så använde jag linnetyget till foder och axelrem. Jag hittade i mitt tygförråd en stuvbit med randigt mönster i tre olika färgkombinationer. Till framstycket använde jag delen med beigebruna ränder. Jag sydde först två remsor på vardera sidan om väven, sen två bitar tvärsöver upptill och nertill, så blev blomman inramad.
 Baksidan är randig i mörkare toner än framsidan. Axelremmen är ganska smal och vikt fyrdubbel.
 Jag funderade en hel del på någon stängningsanordning på väskan. För att göra knäppningen diskret och utan att störa motivet på framsidan så blev det ett magnetlås på "linningen".
Blomman är fint vävd med flera nyanser av både rött/rosa och grönt och bakgrund i blått.

Jag gjorde ett par örhängen också.
 Dom här är en utveckling av de där glittriga dropparna som jag bara hängde på ett par bindringar i blinginlägget. Nu hängde jag på två olika metallringar också på bindringarna. Så dom tog ju hela fem sekunder att göra ...
 I letandet efter något att göra örhängen av, som jag kanske inte använt tidigare, så hittade jag dom här trådvirade akrylpärlorna. Jag satte dom på knoppinnar tillsammans med några kristallbikoner.
Nu blev det ju inte några av dom här som jag använde på annandagen utan det blev dom här.
Och Stella har fått en ny favoritplats, nämligen lådan som kryddorna kom i.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...