7 sep. 2013

Med små pärlor

Efter det förra armbandet med relativt små pärlor, fick jag lust att gör lite mer pärlerier. Och nu tog jag dom riktigt små pärlorna (seed beads) - kolla sista bilden för jämförelse. 
Jag gjorde ett armband och sen kom jag på att göra örhängen i samma stil
Vita och jeansblå pärlor.
Jag avslutade armbandet i båda ändarna med splitringar och satte ett klolås på ena sidan.
Örhängena har också splitringar överst som jag satte örkrokarna på.
Sju vita och sju blåa, där dom tre i mitten träs igenom från båda hållen.
Om man har två pärlnålar kan man sy ihop pärlorna allt eftersom. Har man bara en nål kan man först trä upp på ena trådänden. Då trär man på sju av färg 1 och tre av färg 2 och upprepar tills man har så många som man tror behövs (man kan ju lägga till mer sen också). Sen sätter man nålen på den andra trådänden och syr ihop genom att sätta på två pärlor av färg 2, trä igenom de tre uppträdda (från andra hållet så trådarna går omlott), sätt på två till av färg 2 och trä genom de tre mittersta av färg 1, o.s.v. Det är svårare att förklara än att göra, men kanske går det att lista ut från bilderna. Det här är ju en teknik som kan varieras i det oändliga med olika antal, storlek, form och färg på pärlorna, så det här är bara en variant.
Här syns det förra armbandet tillsammans med det nya - det är rätt stor skillnad i pärlornas storlek.

Och sommarvärme har vi haft igen dom senaste dagarna, uppåt 22 grader och soligt. Igår var jag ute och plockade in ännu en (knapp) liter hallon. I morgon ska det visst bli svalare och mulet, men i början av nästa vecka upp mot 19 grader igen, så kanske hinner några till hallon mogna innan säsongen är slut.

4 sep. 2013

Hemgjord Paneer

Indisk vegetarisk mat har faktiskt fått mej intresserad av matlagning och jag kollar ofta på nätet efter nya recept. På Youtube finns massor av matlagningsvideor och några kanaler jag brukar kolla in är ShowMeTheCurry,  Madhurasrecipe och Manjulaskitchen. Allting ser så himla gott ut! Och enkelt är det att laga till - hemligheten med indisk mat är massor av kryddor, sen är det enkla råvaror som potatis, lök, linser, morötter, tomater, spenat och andra grönsaker som finns i vilken mataffär som helst. Och så mjöl och olja. Kryddorna är t.ex. chili, koriander, gurkmeja (turmeric), bockhornsklöver (fenugreek), spiskummin, ingefära, svartpeppar, paprika. Curry är en kryddblandning med flera av dessa. En krydda som nämns i recepten och som kanske är svårare att få tag i är asafoetida (hing) men den kan man nog klara sig utan. Här kan man läsa mer om kryddor i det indiska köket.
Som proteinkälla (förutom bönor/linser) så används mjölkprodukter (de heliga korna används inte bara som trafikhinder). En sak som ofta förekommer är paneer (uttalas paniir). Det finns möjligen att köpa i välsorterade affärer men man kan enkelt göra den själv. En video som visar hur man gör finns här.
Jag bestämde mej en dag för att prova. Till detta köpte jag 1 liter 3% mjölk (det går med 1,5%-ig också). Dessutom behövs något surt, t.ex citronsaft eller vinäger. Jag hade en sån där liten citronflaska hemma så det blev citronsaft.
Jag hällde mjölken i en kastrull och väntade tills det började sjuda (det var det som tog tid) och det gäller ju att röra om medan det kokar upp så mjölken inte bränner fast i botten. Sen hällde jag i cirka en matsked citronsaft och rörde om. Genast skar sig mjölken och blev till en grynig massa. Separerar det sig inte tillräckligt häller man bara på mer av det sura.
Sen silar man av vätskan från massan. Jag la en kökshandduk i ett durkslag. Låter man det bara rinna av så blir det en grynig massa liknande keso. Men vill man ha en ost som kan skäras i bitar och stekas får man lägga ostmassan i press. Den avrunna vätskan kan man använda som degspad till bakning.
Jag  pressadeur vattnet så gott det gick och vek ihop handduken om ostmassan till ett paket. Ovanpå ställde jag en skål och så råkade jag ha en melon tillhands som fick vara tyngd. Låt ostmassan ligga i press 30 minuter, sen är det klart.
Eftersom jag bara utgick från 1 liter mjölk blev det inte så stor ost, ca 140 gram, men det räcker till två portioner (för mej). Det ser fortfarande lite grynigt ut men osten håller ihop. Det smakar inte mycket eftersom jag inte hade kryddat med något, men nästa gång ska jag ha i lite salt i själva ostmassan för att ge lite grundsmak. Sen när man ska använda osten kan man marinera den med någon krydda.
Jag skar några kuber av halva osten och stekte dom med lite olja (och en aning salt på). Det blev riktigt gott bara så! Kuberna fick snabbt fin färg och lite knaprig yta.
Dessa stekta paneerkuber använde jag till sist i en gryta, som för övrigt består av zucchini, tomat, lök och kryddor. Resten av osten har jag sedemera skurit i tärningar och bara slängt ner i en grönsakssoppa. Det går att frysa paneer, men den håller sig några dagar i kylskåp ändå.
Paneer kan alltså användas på samma sätt som t.ex. tofu eller halloumi men blir mycket billigare.

Googla på paneer så hittar du en hel del recept där det ingår. Hos Ica hittade jag ett recept på Palak Paneer som ser frestande ut. Palak = spenat.

Vegetarisk/vegansk mat på svenska hittar du bland annat hos Vegannasol, Jävligt gott, Laga indisk mat och Amys piece of cake.
 Typisk indisk djungel där tigrar smyger omkring, osynliga i sin kamouflagedräkt ...
 Om man zoomar in kan man ana besten därinne i snåren ...
 Eller ... Jaså. Det var visst ingen tiger ... Kanske var det inte ens en indisk djungel, utan en svensk hallondito.
Va? Nä, jag har inte sett till Tiger idag, men han var förbi här igår ...

2 sep. 2013

Necessär - Modell Numro 2


Efter första necessärförsöket som var en enkel modell men ändå gav lite problem, så har jag nu testat Modell Numro 2.
Den ser helt annorlunda ut men utgår från samma grundrecept.
Nämligen en dragkedja och två rektangulära tygbitar - ett rött jacquardtyg till utsidan och ett orange foder.
Jag sydde fast dragkedjan mellan tygerna på precis samma sätt som den förra modellen. Den lärdom jag drog då att kunde vara bra att sy på ändar på dragkedjan, struntade jag i här, eftersom här skulle sidsömmarna sys ihop på ett annorlunda sätt. I det här fallet finner man ut mitten på tyget (botten) och fogar ihop den punkten med dragkedjan, så att dragkedjan alltså hamnar mitt på med lika mycket tyg på båda sidor. Sen syr man rakt över och det blir då i det här fallet enklare att hålla ihop dragkedjeändarna snyggt. Men kom ihåg att öppna dragkedjan innan du syr ihop andra sidan.
Sen viker du ut hörnen och syr tvärsöver, vinkelrätt mot de förra sömmarna. Jag har trekantiga mallar i olika storlekar för att få hörnen lika stora och med en markering mitt på triangelns bas där sidsömmen ska rättas in.
Så här ser det ut när båda hörnen på ena sidan är sydda. Gör likadant på andra sidan.
Sen är det bara att vända ut rätsidan. Jag strök alla kanter för att formen skulle synas bättre på bilderna. Lärdomen jag gjorde av denna necessär är att det hade varit bra att sy en stickning på vardera sidan av dragkedjan för att hålla undan fodret, nu har det en tendens att fastna ibland. Den här necessären blev större än den förra och jag har den nu till mina fotcremer (och lite annat) som jag har bredvid sängen för att kunna kyla ner mina fötter som ibland är som glödande kol när jag ska sova. Den första necessären har jag till att hålla rätt på armband och enstaka halsband.


1 sep. 2013

WCT-brallor med mudd

Jag sydde ju tidigare ett par svarta WCT-brallor och dom blev jättesköna (jag fattar varför min granne Börje helst har såna). När jag var till stan nångång i våras hittade jag en bit marinblått WCT-tyg på Kupan för 10 kr! På 160 cm bredd räcker det gott och väl till ett par byxor, men längden var bara 1 meter och även om jag inte har långa ben, så var det i kortaste laget. Att sätta muddar nertill blev lösningen och det passar bra eftersom jag vill ha varmt kring fotlederna (när jag använder dom andra byxorna brukar jag dra sockarna över byxbenen för att värma fotknölarna). Det blev även en mudd i midjan på dessa brallor.
Jag använde samma mönster som förra gången eftersom det blev utmärkt passform på dom. För att slippa sidsöm la jag mönsterdelarna tätt intill varann och klippte bakstycke och framstycke i ett. Tyget är lite töjbart och jag syr med overlocken så jag behöver inte lägga till för sömsmån. Det här mönstret har en besparing/linning upptill både fram och bak så de mönsterbitarna lägger jag på för att se hur högt jag ska klippa för att få midjan i rätt höjd. Mönstret har alltså fyra delar men jag lägger ihop alla delarna till en sammanhängande del. Det blir alltså bara två byxdelar att sy ihop. Jag syr ihop själva byxbenen först och sen syr jag grensömmen i ett svep = 3 sömmar + fållning, eller i det här fallet muddar upptill och nertill.
Jag har mina mönster i olika mappar för olika kategorier. I mapparna ligger kuvert med de enskilda mönstren. Och så har jag ritat av modellerna så jag ser vilka som finns i mappen.
Muddarna är återbruk från den där tröjan som blev bäddkofta. Dom är rejält töjbara men jag fick ändå göra några veck på byxbenen för att få ihop det. Om jag skulle ha gjort smalare byxben så hade jag varit tvungen att ha en söm även på utsidan, för man kan inte bara smala av byxbenen på innersömmen för då blir det konstigt.
Midjemudden var tröjans nederkant. Jag la in ett 2 cm brett och stadigt resårband i mudden innan jag sydde fast den på byxorna. Så har jag ytterligare ett par mjuka och varma byxor att dra på mej när hösten nu verkar vara här.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...