18 nov. 2011

Lördag i Bolidengården

Höll alldeles på att glömma att nämna att jag kommer att ha stängt butiken nu på lördag (19/11). Jag kommer att vara i Bolidengården tillsammans med en massa andra hantverkare, t.ex Eva (Tant Grön) och Aina (Pärlemor). Vilka fler som kommer vet jag inte, men det blir också fikabuffé, ponnyridning och fiskdamm, så det ska nog finnas något för alla att göra/titta på.
Om du inte vet var Bolidengården ligger, så är det ändå inte så svårt att hitta. Kör Finnforsvägen genom Boliden och vid södra änden av den inte så stora sjön Sidtjärn ligger huset (kolla Ainas blogg för en bild av själva huset). Tillställningen drar igång klockan tolv och varar till klockan fyra på e.m.

16 nov. 2011

Taggiga silverbollar

Dom är taggiga men inte stickiga, dessa silverbollar.

 De är ca 16mm stora och har inget direkt hål genom, utan man får sticka in pinnen eller nålen eller vajern och lirka sig fram genom bollen. Det går ganska bra ändå, fast man kan komma lite snett och får ta om.
 Dom är mycket silvriga, mer än bilden visar, och de kostar 3 kr/st.
 Jag gjorde ett rätt knasigt halsband av silverbollarna och kompletterade med några vita glaspärlor med lite kantig form (nya som jag inte hunnit visa än). Jag trädde på smyckewire som jag lirkade genom bollarna och avslutade med splitringar som jag sen fäste kedjan i.
 Jag gjorde också ett par enkla örhängen med långa kedjor. Till dom använde jag pinnar med liten knopp som jag stack genom bollen.

Örhängen med kedjor och pärlor

 Guldörhängen med blå runda glaspärlor, snöflingedaisies (tre på varann), bladformad glaspärla med bronsfärgd kant. Kedjorna är tänkta som förlängningskedjor till armband och halsband (jag har silverfärgade också, och de kostar 1 kr/st), de är alltså redan kapade i ca 5 cm bitar (längden varierar en del som synes). Alltihop satt på öglepinnar och upphängt på guldfärgade örkrokar.
 Här har jag använt två silverfärgade kedjor (nr 22 och 23), två blå kristallrondeller (8x6mm), en silverkula med ljusblå strasstenar och längst upp en liten filigreepärla.

 Örhängen med "torra hälar" - krackelerade agatpärlor, 12mm stora. Guldfärgade pärlhattar i form av löv och bitar av guldfärgad kedja, plus ett guldhjärta på toppen (likadana silverhjärtan).
 Ett par armband med röda respektive gröna "hälar" finns här.
Ett par bitar silverkedja, små filigreepärlhattar (phs60b) och blå glaspärlor med vita ränder.
Kolla också örhängena med silvertaggboll.

Pärlorna jag tyckte var för tråkiga för att visa ...

Lite murriga är dom ju, men egentligen ganska vackra ändå - påminner om någon halvädelsten fast dom är av glas.
 Och dom gör sig bra mot guld ... Jag gjorde ett par örhängen av dom också.
 Dessutom upptäckte jag att jag hade några andra pärlor i precis samma färgkomposition men annan form, så jag tog varannan av de två modellerna till armbandet.

Jag har inte så många av någon av modellerna, men några stycken i alla fall. De större är 16x12mm och kostar 2 kr/st. Jag har inte kommit ihåg att mäta dom andra, men ca 12mm på längden tror jag dom är, och dom kostar 1,50/st.
De mindre pärlorna ingick i en påse med mixade färger och några av de andra användes till armbandet nedan.
Kuriosa:
Eftersom jag tyckte att de här murriga pärlorna skulle kunna efterlikna nån halvädelsten, så bildgooglade jag på halvädelsten, men jag hittade inte någon just i dessa färger. Så då la jag till "svart grön orange". Då fick jag bilder på några halvädelstenar och en massa andra bilder på helt andra saker (t.ex. träpärlor) - och inte mindre än 53 (!) av bildena på första sidan var från min blogg!! Jag misstänker att Google försökte smickra mej där, för att det är en googleblogg jag har och för att det ligger nån cookie i min dator som avslöjar att det var jag som googlade ... Pröva du att googla (bilder) på "halvädelsten svart grön orange" och se hur många träffar du får från min blogg - har du en egen googleblogg så får du förmodligen mer träffar på dina egna bilder ...

Örhängen med lövpärlhattar

De här pärlhattarna som är formade som treflikiga löv passar bra att drapera om stora pärlor. Eftersom metallen är tunn så är det lätt att vika och forma löven så de passat på pärlan.
Tyvärr har jag inga fler av dessa pärlor och jag har ännu inte hittat dom nånstans att köpa mer av, men jag ska hålla utkik för jag tycker dom är väldigt läckra med virveln inuti. Däremot har jag kvar av glashjärtana med virvlar, men dom kanske det är lite svårare att drapera löven på. Jag satte dessa på pinnarna med liten rund knopp och uppepå sitter en 5mm silverkula.
Här har jag använt guldfärgade löv och små guldfärgade daisies. Glaspärlorna har jag nog inte visat förr, men det beror på att jag tyckte dom var så tråkiga. När jag beställde dom såg dom mycket mer färgstarka ut, men när dom kom visade dom sig vara tämligen murriga. Men nu gjorde jag också ett armband med dessa och några andra i precis samma färgskala - blev inte så tokigt ändå.
Och här satte jag silverlöven på ett par "ko-ögon" och med små tunna pärlhattar (phs60B) under.

Några armband

Några fler armband på elastisk tråd. Armbandet med ljusgröna droppar visade jag i förra inlägget.
 Jag har tidigare gjort ett armband med kopparpärlorna sköldpaddan tillsammans med några riktigt stora träpärlor. Här använde jag gröna kubpärlor med guldplätering och guldkulor.
Här är det stora glaspärlor med orange kärna och en strimma av guld. På dem satte jag pärlhattarna Phg100, och mellan dem gröna plastpärlor.
Svarta porslinshjärtan med lite mönster på och guldfärgade tibetsilverhjärtan.
Svarta facetterade akrylpärlor och aluminiumrondeller (finns i många färger).

Faktiskt ett armband som inte är på elastisk tråd! För här är det pärlor med så stora hål att de går på den tjockare vaxade bomullstråden. Förutom två svarta porslinshjärtan så är det en röd pandorapärla och sen är det två olika tibetsilverliknande akrylpärlor. Själva armbandet är alltså gjort av en bit tjock vaxad bomullstråd, med remfästen och ett hjärtformat togglelås.

Topazfärgade glaspärlor

Jag har två nya topazfärgade glaspärlor. Av de mindre med silverkant gjorde jag ett armband.
Det är trätt på elastisk tråd - det har liksom blivit min favorithobby att göra armband på elastisk tråd ...
 Små ljusgröna kristalldroppar på pinnar och silverkulor. (Jag måste viss uppdatera kristalldroppsinlägget märkte jag, för dom här finns inte med där, och det är nog några fler färger jag missat tror jag). Dropparna är satta på splitringar som inte riskerar att lossna från en tunn tråd som vanliga bindringar kan göra. Det man måste komma ihåg är då att trä på dom tillsammans med pärlorna för det är väldigt besvärligt att försöka sätta på sliptringar efteråt eftersom dom inte är så öppningsvilliga. Man bör alltså planera designen i förväg, vilket ju inte är min starka sida - jag kör ju mestadels improviserat och får göra om ganska mycket ...
 Härligt lena och stora pärlor, 19x10mm, mycket fina. De kostar 2 kr/st.
De här är lite mindre, 13x10mm, och har en silverfärgad kant - det är alltså dessa jag använde till armbandet. De kostar 1,50/st.
Andra pärlor med metallpätering: Kopparkantade platta pärlor i olika färger och i samma inlägg bumlingar halvt doppade i silver. Ytterligare några kopparkantade pärlor.  Några olika med silver eller bronsplätering. Löv i olika färger med en metallisk kant.  Små runda pärlor i flera färger med antingen en guld- eller silverrand.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...