11 maj 2012

Karamelliga örhängen och blommigt halsband

Det har inte blivit mycket gjort de senaste dagarna. Natten mot tisdag kunde jag inte somna alls, så på tisdag var jag inte särskilt funktionsduglig. Onsdag var jag fortfarande luddig i huvet så jag inställde alla aktiviteter den dan också. Igår var jag någorlunda som vanligt = bara allmänt håglös. För att åtminstone få nånting nytt till ett inlägg, så gjorde jag ett par örhängen och ett halsband.
Örhängena är gjorda av randiga akrylpärlor i olika färger och ovala tibetsilverringar. Pärlorna är mjukt rektangulära och randiga eller enfärgade beroende på från vilken sida man ser dom. Jag satte dom på öglepinnar och länkade ihop dom tillsammans med tibetsilverringen.

Nog ser det ur som någon sorts polkagriskarameller - jag får ett plötsligt sötsug när jag ser den här bilden!
 Den enfärgade sidan - rosa, röd, vit, lila, orange - gul, brun, grön, blå, svart ljusröd. Pärlorna är ca 15x5x5mm stora och kostar 1 kr/st.

Halsbandet gjordes av träblommor i olka färger. Blommorna har två hål så det går bra att sätta in dom som länkar i en kedja.
Kedjan är grön - jag tyckte det kunde passa som stjälkar till blommorna.
Tyvärr har jag inte så många av dessa blommor - jag har bara 10 kvar. Men jag har en del andra träberlocker här.

Det var en vacker solnedgång i går kväll. Den här bilden tog jag kl. 22.20. Trots att snön ligger kvar i drivor, så börjar man inse att sommaren är nära förestående, då det fortfarande är lite ljust klockan 10 på kvällen ...

7 maj 2012

Diskettåtervinning del 2 - minibok

Nu har jag gjort en minibok av ett av diskett-"locken". Kolla mina tidigare diskettåtervinningar här.
Eftersom jag tänkte lägga in några sidor med text i boken, så tog jag den svarta av plast. De av metall är mycket styvare och lämpar sig mindre bra om man vill kunna bläddra i boken. Vill man lägga in ett par foton istället för en text så är det ju inte lika nödvändigt att kunna öppna upp helt (man kanske vill hålla innehållet i sin bok lite hemlig också).
Texten råkade jag hitta när jag röjde och rensade häromdan. Det var en anteckningsbok med lösryckta noteringar och så en haikudikt. Jag antar att jag skrivit den själv även om jag inte minns det - jag har googlat på ett par rader och dom finns då inte på internet.

 Jag la också in några kinesiska ord. - "Drömmare" och "att starta ett nytt liv". Kinesiska ord och uttryck hittar du i massor här (sök på engelska ord).
För att få alla texter i lagom storlek la jag in textrutor i ett word-dokument och gjorde dom 3x4,5 cm stora, vilket är ungefär hur stor boken är.
Med Times New Roman storlek 9 rymdes det två haiku i varje ruta. Jag placerade rutorna staplade på varann så här, så jag kunde klippa ut hela dikten i ett stycke och sen vika ihop till boksidor. De kinesiska orden klippte jag ut för sig och limmade på insidan på det mönstrade pappet.
 För att få en liten färgklick använde jag ett mönstrat papper som innerpärm så att det skulle synas i bokomslagets fönster. Jag limmade textbladen inuti och sen band jag ihop det hela med en garnstump och gjorde en ögla upptill.
 Bokens insidor.
 Och så limmade jag fast inlagans rygg mot pärmens insida, så var boken klar.
Enkelt att hänga på en rem, eller sätta på mobilen eller till en nyckelring.
Här är hela texten:

En skymning ropar
Är livet till ända nu?
När natten kommer

Tystnad i natten
Livet tar nu en paus
Drömmaren lyssnar

Natten ler försynt
Ser drömmar smyga förbi
Vem är drömmaren?

En gryning gäspar
Sånger hörs i stillheten
Livet återvänder

Dagen mumlar tyst
Vart tog drömmaren vägen?
I dagljusets hets

Lämna allt därhän
Sök drömmen i dagens ljus
Dröm för livets skull

Du kan läsa om haiku här. Jag använde den vanliga formen med 5-7-5 stavelser. Den strama formen gör det på ett sätt enkelt att skriva haiku - man måste hålla sig kortfattad och strunta i vanlig meningsuppbyggnad. Jag har ju annars tendens att bre ut mej i långa och komplicerade texter - som du kan upptäcka i min skrivarblogg. Och eftersom den inte uppdaterats på 8 månader så ska jag lägga in den här dikten där också ...
Det här inlägget är ett svar på Klockarbarns utmaning tema återbruk 2012.

6 maj 2012

Frågeutmaning

Jag blev utmanad av farmor ankus (Farmors pyssel) att svara på 11 frågor och ställa 11 nya till andra bloggare.

Här är frågorna från farmor och mina svar:
1 Vilken är din favorit mat? Varmrökt fisk - röding, eller lax och potatissallad. Och bönor och linser av olika slag.
2 Vilken färg tycker du bäst om att ha i ditt hem? Alla möjliga färger!
3 Vilket är ditt favo plagg? En skön kofta och mjukisbyxor.
4 Om du skulle välja tidsålder att resa till vilken ? Till civilisationens födelse i Sumer för 6000 år sedan.
5 Om du pysslar vilket är favorit syssla när du är ledig?  Sortera pysselmaterial ...
6 Vilken bok önska du att du ägde?  Min nästa bok = att jag tagit mej samman och skrivit den ...
7 Om du fick byta yrke vilket skulle du  då ta? Antropolog med inriktning på förhistorisk tid. Eller kriminalpolis - nånting som innebär att lösa gåtor ...
8 Vad retar dig mest, så att du blir arg? Det är så mycket så det skulle behövas en helt egen blogg till det. Men idioter som riskerar både sitt eget och andras liv i trafiken är ett exempel.
9 Vilket djur tycker du mest om, elefant,tiger Boaorm,mm? Orangutanger är charmiga!Och pingviner!
10 Vilket träd tycker du mest om? Lönn för de vackra höstfärgerna, och granar för dom utstrålar en sorts trygghet ...
11 Vilken ört använder du mest i din matlagning? Matlagning? Jag som knappt kan koka ägg! Jag slänger i lite vad som helst som råkar finnas till hands ...Och så ska jag då hitta på 11 nya frågor ... Hummmm ... Okej, här är dom!

 1. Om du skulle byta förnamn, vad skulle du då heta?
 2. Vad fantiserar du om att vilja göra – om du vore mindre feg, eller hade mer pengar?
 3. Vilken egenskap som du ärvt efter din mor eller far, uppskattar du mest?
 4. Favoritgodis?
 5. Svarar du alltid i telefonen eller gör du dej oanträffbar ibland?
 6. Sparar du urvuxna kläder i den fromma förhoppningen att komma i dom igen?
 7. Vill du helst bo i stad eller på landet - lägenhet eller eget hus?
 8. Vilket är ditt bästa sparknep?
 9. Om du fick erbjudandet, skulle du åka på en rymdresa?
 10. Är du morgonmänniska eller nattuggla?
 11. Stämmer ditt stjärnteckens egenskaper med dina - hur typisk är du?

Vem ska då svara på frågorna? Ja, vem som helst med en egen blogg egentligen - det är fritt (lägg in en kommentar här så jag (och andra) kan hitta din blogg och läsa svaren). Några som jag själv skulle välja är Susanne, Elisabet (Æ Design), Susan, och farmor själv då (fast du redan svarat på en annans frågor).


Bjällerklang ...

Nu är det Jul igen ... Eller? Åtminstone är det då inte vår! Kanske jag försovit mej i några månader och vaknat upp i oktober/november? Så här såg det ut i Boliden igår ...
Snön vräkte ner och dom som råkat byta till sommardäck fick nog svårt att ta sig uppför backen ... och tomten fick sätta broddar på renarna ...
Oavsett om det nu är jul eller inte, så kommer här ett armband med bjällerklang. De tre hängena med vit och mörkröd "glasyr" är bjällror som rasslar lite diskret när man skakar på dom. Tillsammans med några stora guldkulor trädde jag upp dom på en röd flätad rem (bjällrornas öglor är tillräckligt stora så det behövdes inga bindringar). 
Bjällrorna kostar 2 kr/st 
Remmen avslutades med runda guldfärgade fästen som limmades fast. Och så ett klolås och förlängningskedja.
Så här såg det ut idag på förmiddan, och det vräkte ner lite mer snö mitt på dan, men nu börjar solen titta fram och det är ca 6 plusgrader så det töar ju ändå ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...