24 nov. 2012

Undrar vad mina grannar skulle tycka ...

Jag blev inspirerad av den här videon ...
Man kanske skulle piffa upp huset i vintermörkret med lite ljusdekorationer! Och jag skulle naturligtvis sätta upp högtalare så jag kan spela den här låten för hela kvarteret också! Jag är helt förälskad i "Gangnam Style" och kollar originalvideon nästan varje dag! Det är en suveränt uppiggande låt och videon är rolig att se också - kolla killen i hissen!
När jag först hittade den så var det något på 300 miljoner!! klick på den - i skrivande stund är det uppe i 805 055 375 !!! - den har nog nått 1 miljard innan jul!
Nu måste jag upp och studsa - man kan ju inte låta bli .... Opa gangnam style ...

23 nov. 2012

Snögubbetavla

Jag skulle ju leta efter lite julskyltningsmaterial idag - vilket jag egentligen inte kände för. Men pälsklingarna var för uppmärksamhetskrävande - Ziggy la sej i mitt knä, vilket han är för stor för, och Stella satt på "startplattan" och förväntade sej att jag skulle leka röda pricken (laserpekare) med henne - så jag kände mej aningens trängd. För att komma undan så sa jag att vi skulle gå ner i källaren och röja lite. Ziggy hörde visst inte att jag sa källaren, så han bestämde sej för att gå ut istället, så det blev bara Stella och jag som gick ner. Efter ett tag så ville hon också gå ut, så sen fick jag rota på egen hand i bråten.
Lite julpynt hittade jag. Och så hittade jag snögubbetavlan. Den trodde jag att jag visat förut, för det var väl två år sedan jag gjorde den. Men hur jag än letar så hittar jag inte den här tavlan på bloggen.
Så här är den i väntan på snön ...
Tavlan är gjord på pappannå med träram. Bakgrunden och ramen är målad med akrylfärg.
Snögubben är gjord av en dockfigur i trä med platt baksida. Ansiktet är målat och så är det små pärlor till ögon och näsa.  Rocken är av melerad filt med små pärlor till knappar och ett satinband till bälte. Vantar och halsduk är också av filt, och luvan är av ett trikåtyg. Armarna är av vanliga vita piprensare som målats bruna. Snöskoveln är gjord av papp täckt med metallfolie (från en kesoburk tror jag), med en bit grillpinne och en träpärla som handtag
Några paljettsnöflingor är limmade på himlen.

22 nov. 2012

Enklaste nissen

Jag vet ännu inte när det är skyltsöndag här i Boliden - stor risk att jag faktiskt missar det, fastän jag sagt att jag ska ha öppet butiken då. I alla fall så borde jag försöka göra lite julpynt till skyltfönstren, men som vanligt den här tiden på året så vill jag helst bara gå i idé och vänta på att julen är överstökad. Om vi åtminstone haft lite snö! Den vi fick tidigare har ju för länge sedan försvunnit och det har mest varit regn och flera plusgrader på sistone.
Jag får försöka göra ett ryck i morgon och se om jag hittar något att återanvända (det är väl ingen som märker om jag skyltar med samma saker från år till år, eller?)
Tre små tomtenissar gjorde jag ändå idag, och blir det inget annat så kan jag väl göra ett helt gäng såna och peta in dom lite här och var i skyltningen, för dom är då väldigt enkla att göra ...
 Tre glada nissar. Dom kan hänga, klänga, sitta och möjligen stå (med något att luta sig mot) ...
Till tre nissar behövs en röd och en grön piprensare, lite tjockare modell, tre ansiktspärlor och lite röd filt. Eventuellt tråd till upphängning och så lite lim.
Dela piprensarna i tre delar. Vik en grön bit på mitten och knyt fast eventuellt en tråd i viket. Trä på ansiktspärlan (med ev. tråd igenom). Vira en bit röd piprensare till överkropp och armar. Klipp en trekant av filten så den blir lagom runt huvudet. Stryk lim på luvan och sätt fast den på huvudet. Tryck ihop mitt bak och låt den eventuella tråden gå ut genom toppen på luvan. Klart!

20 nov. 2012

Vävd tavla

Idag har jag gjort en tavla! Idén fick jag häromdan då jag låg på sängen och vilade - det är då mina mesta och bästa idéer kommer ...
En vävd mixed media-tavla. Idén var just att "väva" med en massa olika material ... Helt klart "one of a kind"!
Jag använde en pannå med ram och målade ramen svart och pannån ljusblå med akrylfärg. När jag hade gjort vävningen klar tyckte jag att det blev tomt på sidorna, så då limmade jag på ett par bitar lila silkesnöre och målade lite i orange och vitt.
Jag gjorde "varpen" av ljusblå vaxad bomullstråd. Innan jag började linda tråden runt pannån så trädde jag på diverse olika pärlor, som fördelades på varpen.
Det är som sagt lite olika pärlor, en del nya för dagen som t. ex. fjärilspärlorna och "snöbollarna" - jag återkommer med dessa och lite annat nytt i ett senare inlägg.
Och så var det dags för själva vävningen. Jag hade ingen bestämd tanke om hur det skulle se ut, utan jag tog det eftersom och plockade vad jag hittade. Längst ner är det ett blått silkesnöre, sen en bit grön filt. Det prickiga är en remsa av ett dubbelsidigt papper. Sen är det en bit guldband och så ett ljusgult silkesnöre.
Ovanför det ljusgula snöret är det tre remsor av blått silkespapper, en bit cerise filt och så några varv grönt silkesnöre.
Ovanför det gröna silkesnöret är det två remsor vitt satinband. Det orangegula är en bit piprensare! Och så är det ett slags fiberpapper i silverfärg, ett lila bomullsnöre och så en remsa av ett guldglittrigt tjockt tygaktigt papper.

18 nov. 2012

Mirakelarmband

Det här armbandet tog faktiskt flera timmar att göra, för egentligen ser jag inte att hålla på med såna där små pärlor, men jag ville göra något mer avancerat än att bara trä pärlor på en rak tråd. Och jag börjar misströsta om att få tillbaks synförmågan på höger öga, så det är lika bra att vänja sig att göra saker även med detta handikapp ...
 Det hade nog varit enklare att trä på en smyckewire för då hade jag kunnat trä på småpärlorna direkt. Nu fick jag oftast sitta och peta upp hålen i dessa pärlor med en pinne först innan jag kunde få den elastiska tråden igenom, det var det som tog mest tid. Men jag ville ha elastisk tråd bara för att slippa pillrandet med lås och avslut.
De större mirakelpärlorna var det inget problem med, dom har så stora hål så att den elastiska tråden går igenom två gången, vilket var nödvändigt för denna modell.
 Så här träs detta armband. Först en stor pärla (nr 1), sen två små och så en stor (nr 2), tre små, en stor (nr 3) och två små. Sen ska tråden tillbaks genom den stora nr 1, och så tre små, en stor, två små och tråden igenom stora nr 2 ... Och så fortsätter man så enligt skissen.

När det är lagom långt får man passa ihop ändarna så att näst sista stora hamnar vid nr 1 och den sista vid nr 2 och sätter ihop armbandet först med tre pärlor mellan den sista stora och nr 2.  Och så länkar man ihop nr 2 och den näst sista stora, lägger till tre små och knyter ihop under nr 1 där den första trådänden finns.


Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...