21 jan. 2014

Superenkelt bröd i gjutjärnsgryta

Nu tog jag mej äntligen för och prövade baka ett sånt där bröd - no knead bread - som jag sett och som verkade så enkelt. Det kräver knappt nåt arbete alls, utan man bara rör ihop en kladdig deg som får jäsa i ett dygn (eller flera), sen häller man ut degen, viker ihop den och dumpar den i en upphettad gjutjärnsgryta och gräddar. Ingen knådning alls (det är ju därför det heter no knead bread). Superenkelt! Fast jag var ju rädd att jag skulle klanta till det och det skulle bli platt fall och totalfiasko, eftersom jag ju har väldigt svårt för att hålla mej till ett recept.
Men så här såg mitt bröd ut när det var klart! Ytan är knaprig och brödet kändes lätt.
 Men skulle det vara luftigt med stora hål? Jag skar upp och si, det var det! Fastän jag inte följde receptet utan blandade i fullkornsmjöl och dessutom (självklart) klantade mej och fick improvisera.
För jag råkade fumla när jag skulle göra degen och hällde i alldeles för mycket salt. Attans, tänkte jag, men lät degen jäsa till nästa dag. Då delade jag degen i två klattar, blandade i mer mjöl, vatten och torrjäst till vardera klatten och lät det jäsa ännu ett dygn. Jag lät degen stå framme båda dygnen och det jäste och puttrade på bra. Och idag tog jag då den ena degen, hällde ut den på en väl mjölad bänk (degen var mycket kladdig och lös), plattade ut degen och vek ihop den och formade den till en rund kulle. Sen fick den ligga där på bänken medan jag värmde ugnen (275º) och gjutjärnsgrytan.
Jag hade köpt en sån här gjutjärnsgryta på Rusta, enkom för att baka sånt här bröd.
Man sätter på ugnen på högsta temperatur och ställer in grytan. När ugnen är varm tar man ut grytan, slänger i degbollen, lägger på locket och ställer in grytan i ugnen. Grädda ca 30 minuter (eller mer om man gör ett större bröd). Sen tar man av locket och gräddar 10-15 minuter. Grytan är ju emaljerad inuti och jag var lite fundersam huruvida degen skulle fastna på nåt vis i botten, men jag hade ganska mycket mjöl under min degboll och det var inga problem alls - det enda som fanns kvar i botten på grytan när jag tagit ut brödet var lite mjöl, så grytan behöver inte alls diskas.
Jag började med receptet som finns här - det är ju väldigt exakta mått och jag använde en digital våg som väger gram och det var ju på det viset jag verkligen insåg hur galet mycket salt jag råkade hälla i. Den där degen skulle dessutom jäsa i tre dagar och det tyckte jag blev för länge för att vänta på resultatet av mitt klantade. Och jag hade ingen aning om hur stort mitt bröd skulle bli eftersom mitt mixtrande med att dela degen i två och fylla på den bara gjordes totalt måttlöst, så jag visste inte om gräddningstiden skulle passa. Då övergick jag till det här receptet där brödet faktiskt ser ut att vara precis lika stort som mitt blev, och gick efter dom gräddningstiderna.
Det här brödet är alltså mycket tolerant och kräver uppenbarligen inga exakta mått, förmodligen för att det jäser så länge. Nu har jag en deg kvar som står i kylskåpet och bidar sin tid. Man kan ha en sån här deg på jäsning för jämnan och ta en klatt och baka färskt bröd varje dag. Och så fyller man bara på med mer mjöl och vatten (och ev. lite jäst och salt) i det man har kvar och så får det jäsa till sig. Det blir alltså ett slags surdeg.
Här finns en video som visar hur enkelt det är (precis så där kladdig var min deg). Fast hon lägger degen på en handduk för två timmars jäsning och det verkar onödigt, men har man tid, så.
Här är en annan video som visar "Artisan bread in five minutes a day", alltså det där med att ha en stående deg som man tar ur och bakar sitt dagliga bröd av. Det här brödet bakas på en pizzasten istället för i en gryta. Istället för ett runt bröd kan man också göra baguetter.
By the way - idag blev det kallare igen - 20 minusgrader.

20 jan. 2014

Nu är det vår, eller ...?

Åtminstone var det ju rena värmeböljan idag, jämfört med igår! Jag blinkade till ett par gånger då jag tittade på termometern i morse, och sen fick jag kolla på den några gånger till innan jag kunde tro på det. Det var bara 8 minusgrader idag, motför 28 igår - 20 grader upp på bara några timmar! Fast Ziggy trodde att jag ljög då jag sa att han kunde gå ut för att det var varmt idag, så han höll sig inne för säkerhets skull. Ska bli spännande att se vad det kan bli för temperatur i morgon ...
I kväll har jag kanske kommit på varför jag varit så oinspirerad de senaste månaderna - det kan bero på att jag aldrig tillbringar nån tid nere i butiken numera. Så ikväll när jag skulle gå ner för att se om Stella lämnat dörren öppen, så fick jag för mej att jag faktiskt skulle sätta mej en stund där nere, vid mitt evigt kaotiska pysselbord (en snabbt övergående tanke att jag skulle städa där flög också förbi). Jag fick sällskap av dom där pälsklingarna som möjligen fortfarande är kvar där (så jag får gå ner en gång till för att stänga dörren).
Och jag gjorde två armband - heja mej!
Här är dom tillsammans med det grönorangea som jag gjorde igår.
 Jag mjukstartade med ett mycket enkelt armband av plastpärlor på elastisk tråd. Dessa pärlor har två parallella hål.
 Sen låg det en påse med såna här akrylknappar på bordet. Dom är guldfärgade med en stor ljusrosa "diamant".
 Öglan på baksidan är ganska stor så jag kunde trä knapparna på ett silkesnöre (fast jag fick smala av änden och styvna den genom att smälta den med en tändsticka). Jag gjorde en ögla i ena änden av snöret och så använde jag en av knapparna som knäppning.
 Till makraméknytningen använde jag cerise vaxat bomullssnöre.
 Nu ska jag gå ner och se om alla katter kommit upp så jag kan stänga och låsa alla dörrar.


19 jan. 2014

Rapport från istiden

Nu är det glest mellan inläggen. Och om nu någon av denna anledning tror att jag inte gjort något sen nyår - så kan jag tala om att, japp så är det. Man kan väl få skylla på att det är den årstiden då det klokaste verkar vara att gå i ide, både mentalt och fysiskt, för nu är det så kallt så även tankeverksamheten känns frostskadad. Okej, jag har under min levnad varit med om värre, men idag är det 28,4 härliga minusgrader! Ja, jag har liiite varmare inne, åtminstone plusgrader (cirkus 17,4). Jo, jag skulle kunna skruva upp pannan lite till, men å andra sidan vill jag inte ha för varmt heller.
Ett rum i källaren (innanför butiken) är däremot helt ouppvärmt (förutom spillvärme från butiken och pannrummet). När jag var ner idag för att stänga dörren mellan detta rum och butiken (för Stella öppnar dörren och stänger inte efter sig) så upptäckte jag detta.
Det är en ventil på väggen i rummet och hela locket är alldeles frostigt. Och nedanför är det små "snödrivor". Ouch! Jag tog ett dubbelt lager bubbelplast (som var vad jag hade till hands) och tejpade för hela ventilen. För just nu är jag inte alltför nödig om mer luftinsläpp i det rummet.
Ziggy har bara varit ute en kort stund på hela denna vecka. Förra lördan råkade han gå ut innan han hann känna efter hur kallt det var (fast då var det väl bara 18-19 grader). Jag sa, du får vara ute fem minuter sen släpper jag in dej. Vad jag gjorde var att jag glömde bort honom. Oops! Tre timmar senare kom jag ihåg att han var ute! Han var lyckligtvis inte särskilt frostskadad, båda öronen satt kvar. Han var sen ute en liten sväng i onsdags, men då satte jag timern på 25 minuter för att komma ihåg honom. Både han och Stella önskar att vi följt med Lopplisa till Kanarieholmarna.

Som sagt, inget blir det gjort, förutom att jag fixat lite med mina pinterestboards och gjort några nya anslagstavlor för att sortera upp matrecepten i olika kategorier.
Men så jag såg en ny video från TIAT med en ny knytteknik så kanske skulle jag orka göra ett armband i alla fall, tänkte jag.
Det enda som behövs är lite snöre, så jag hämtade en bunt tvåmetersbitar av silkesnöre i olika färger, så jag skulle ha lite att välja mellan.
Den här knyttekniken är inte lika snygg som den förra jag provade, men så valde jag förstås också en lite udda färgkombination - grönt och orange.
 I videon används ju paracord, men det går alltså lika bra med silkesnöre. Det behövs två meter av vardera färgen.
 Jag drog nog åt lite för hårt, helt enkelt för att silkesnöre är väldigt "halt" och det var svårt att hålla styr på knutarna om dom satt för löst. Lite svårt att få det alldeles jämnt, men annars en enkel teknik.
Videon visar (som vanligt från TIAT) mycket tydligt och pedagogiskt hur man knyter. Men knuten på slutet (knappen) fick jag (också som vanligt) inte till, så jag gjorde en egen improviserad variant.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...