3 feb. 2012

Fyra armband

Ytterligare några armband från den avslutade "lekterapin". 
Ett armband med agatpärlor i olika nyanser, strassrondeller och en röd pärla med lite kinesiskt stuk. Och ett armband med lila jadepärlor, gröna glaspärlor, strassrondeller med guldfärgad vågig kant, och en stor glaspärla.

Den röda pärlan var en uddapärla jag hade. Agatpärlorna är 8mm stora, liksom strassrondellerna.

Agatpärlorna varierar mycket i färg så det blir mer livfullt än om dom var precis likadana. De kostar 1,50/st.
De lila jadepärlorna är 6mm stora och kostar 1 kr/st. De gröna glaspärlorna hade jag bara några av. Strassrondellerna är 6mm och kostar 1 kr/st. Den stora beigerosa var en uddapärla. På ömse sidor om den är en guldfärgad pärlhatt (phg100).

Sen är det två armband med de blodröda och klarblå glaspärlorna jag fick när jag nyss kommit hem efter benbrottet. Jag använde ju dom till ett par örhängen när jag började min "lekterapi", tillsammans med akrylrispärlorna som jag fick samtidigt.

De blå kombinerade jag med svagt grå kristallrondeller 4x6mm (1 kr/st) och strassrondeller (50 öre/st).

Här är samma strassrondeller och små orangeröda glaspärlor.
Alla armband är gjorda på elastisk tråd.

Halsband och armband med hoplänkade ringar

Några ovisade saker har jag kvar från "lekterapin". Här är ett halsband av hoplänkade ringar och svarta glasdroppar. Och så några armband.
Jag hade ingen lämplig kedja för att göra det här klart, så jag satte bara dit en halskedja som provisorium för att kunna hänga upp halsbandet för fotandet.
Jag länkade ihop två rader med lite knubbiga silverfärgade ringar, splitringar och bindringar. I den nedre raden hängde jag facetterade svarta glasdroppar. Det krävdes stora bindringar till dessa eftersom hålet förstås är rakt, och mindre ringar har då för mycket "böj".
Mer "kedjeterapi" finns här, med tips om hur man gör.
Ett enkelt armband med samma knubbiga ringar och stora bindringar, och ett klolås.

Armbandet med pärlor och bindringar matchade min tröja och kofta upptäckte jag!
Tre hoplänkade men ganska olika armband.

Jag tror jag använde samma stora bindringar som till halsbandets droppar till detta armband. Pärlorna är ju ganska stora, men de har också stora hål så det var inga problem med att få dit två ringar
Det tredje armbandet är länkat med större tibetsilverlänkar och glaspärlor på öglepinnar.

Ett par örhängen med dessa läckra lila glaspärlor gjorde jag på min första dag av "lekterapi" när jag kommit hem från lasarettet.
Jag satte pärlorna på öglepinnar och använde bindringar för att länka ihop alla delar. Här är den ena av länkdelarna - en "rosett".
Den andra länkdelen är en oval.

Sibirisk istid

I mellansverige har den ryska snökanonen slagit till, men här uppe har vi tillräckligt med snö redan, så vi nöjer oss med sibirisk kyla ...
Ziggy tjatade om att gå upp på övervåningen - han vill helst inte gå själv, den morsgrisen, så jag gick upp för att fylla på matskålarna och kolla termometern. Så här såg den ut kl 11.33 ...
 28,3 grader ute och 13,7 inne (det var åtminstone plusgrader inne), huuu!
Nån gång i natt såg det ut så här ...
 Så här vacker var det när solen lyste på de djupfrysta trädtopparna på andra sidan gatan ...
 Frostdekorerade björkar ...
 Ziggy och Stella har i alla fall en varm matplats i köket uppe - i nischen under arbetsbänken, där är ett element (jag stod där när jag tog fotona ut genom fönstret och det värmde skönt om benen). Mina sambosar har ju fått nöja sig med matplatsen i köket nere de senaste veckorna, men dom föredrar att äta här, så nu när jag tar mig upp så fyller jag på matskålarna och vattenskålen. Stella sätter sig alltid bakom skålen till vänster och väntar lugnt. Ziggy snurrar runt mina fötter hela tiden och stångas för att försäkra sig om att jag fattar att han vill ha mat.
Och jag har satt mig vid min "riktiga" dator - WOW vilken stor skärm jämfört med laptopen! För att hålla värmen när jag sitter här har jag en liten bärbar värmefläkt som blåser på mig. Den är verkligen effektiv, jag önskar jag hade en i köket nere också, för det är ett annat av kallhålen i det här huset. Den går ju att ta med, men det då glömmer jag väl den där nere nästa gång jag går upp, och då får jag sitta här och frysa ... Jag får nog be nån som ska till stan (Solbacken) att köpa en till åt mig ...
Syndast är det förstås om fåglarna och djuren som måste vara ute i denna kyla. Renarna vi mötte på vägen till Burträsk i söndags klarar sig nog, dom är ju flockdjur och kan väl packa ihop sig och värma varann ...

2 feb. 2012

Värsta istiden!

Huuuuuu, så gräääääsligt kallt det var idag!!!! Jag förfrös nästan fingrarna bara av att gå och hämta posten. Jo, jag hade vantar, men man kan inte ha hur tjocka vantar som helst när man ska hålla i kryckor, och jag vill i alla fall ha en krycka när jag ska ut ifall benet börjar krångla. Träningsvärken har visserligen gått över, men nu får jag attacker av värk inne i benet strax ovanför fotleden, så i morgon blir det nog vila och töj och böj-terapi, och mindre att gå.
Jag hade öppet butiken idag, men som förväntat kom ingen in - mina kunder är nog vettigare än att ge sig ut i onödan i denna istidskyla. Mitt på dan var det -23,4, men det blev nog ännu kallare på eftermiddan - termometern sitter på övervåningen och jag orkar inte gå upp och kolla hur kallt det är nu (det är kanske bättre att inte veta). I butiken var det i alla fall varmt. Det är kallare här i lägenheten på nedre plan - för en stund sedan satt jag i köket med händerna fastklamrade om en kopp te, och med ugnen på med öppen lucka! I morgon och på lördag ska det visst bli ännu kallare, så det är tveksamt om jag kommer att ha öppet på lördag - kanske lika bra att gå i idé några dagar. Brrrrrrrrr!!!!
"Ska du gå ut och patrullera ikväll, Ziggy?"
"Är du tokig!? ALDRIG I LIVET! Jag stannar här och vaktar soffan ikväll ..."

1 feb. 2012

Armband med turkosa glaskuber

Ett armband från sista veckan av min lekterapi.
Tidigare gjorde jag ett halsband med en annan modell på pärlorna men i precis samma färg som dessa kubpärlor med diagonalt hål.

Några udda gröna silverfoilpärlor hittade jag som komplement och aluminiumrondeller.
Tyvärr har jag bara kvar ett par till av dessa kubpärlor, men jag ska se om jag får tag i fler när det blir dax att beställa igen (när det kinesiska nyårsfirandet är slut).

Skottade fram dörren idag

Jag hade ju tänkt öppna butiken igen i morgon (torsdag) och igår lyckades jag övervinna min rädsla för källartrappan, som ju är en förutsättning för att jag ska ta mig ner till butiken. Det var ju inte i den trappan som jag klantade mig, men den är brantare än trappan upp till övervåningen, så den är skrämmigare. Jag tog mig ner och gjorde ett litet besök i butiken och det kändes bra. Vad som känns jobbigt är att jag måste skylta om, eftersom det fortfarande är julskyltat och jag vet inte vad jag ska ställa dit. Som tur är syns inte skyltfönstren så mycket för snödrivorna utanför ...
En liten snödriva hade jag ju också framför dörren, så det var dagens projekt att få bort den så det går att få upp dörren och komma in. Som tur var, var det lätt snö, så det var inget problem att få undan drivan. Däremot höll jag på frysa fingrarna av mig - det var 19 minus! Kallaste dagen denna vinter, men det ska visst bli värre till helgen, huvva!
 Om inget oförutsett inträffar så kommer jag att låsa upp min lila dörr i morgon, på den vanliga torsdagstiden - kl 15.00. Hänger flaggan ute så är det öppet! Hoppas någon trotsar kylan och hittar in ...

31 jan. 2012

Slut med lekterapin

Sen jag blev av med gipset har jag inte pysslat alls, nu är det bara töj och böjterapi som gäller. Efter besöket hos sjukgymnasten var jag lite övermodig och struttade omkring lite väl mycket utan kryckor, så idag trodde jag att jag drabbats av benhinneinflammation. Förhoppningsvis är det bara vanlig hederlig träningsvärk, i alla fall har jag tagit det lite lugnare idag. Dagens stora bedrift var att jag tog mig nerför källartrappen och gjorde en snabbvisit i butiken. Det verkar fullt möjligt att kunna ha öppet på torsdag - men om någon ska kunna ta sig in, så måste jag få undan snön framför dörren, så det får bli ett projekt för morgondagen (fast det är visst mer snö på väg så jag kanske är insnöad på torsdag igen). 
Några saker från lekterapin har jag fortfarande inte visat, så här är ett par örhängen i grönt som jag gjorde för en eller två veckor sen.
Här är det två gröna glaspandorapärlor, ett par turkosa mirakelpärlor (längst ner), ett par mindre turkosa pärlor (längst upp). Och så några större tibetsilvermellandelar, daisies och strassrondeller, och pinnar med liten knopp.
Längst upp en ring som fästs med en "åtta" i öglan på pinnen. De där ringarna har jag använt till att göra kedjor, som på det här halsbandet, och detta. Några ingår också i detta halsband. Ett armband med ringarna  inflätade i ett mockaband. Ett halsband och ett armband kommer också i ett senare inlägg.

Guld och mintgrönt. De här stora pärlorna är gjorda av cernitlera för många år sedan.Ett par örhängen där guldkedjor bakades in i pärlorna finns här. De stora guldringarna ska egentligen vara pärlramar men de har så små hål att ingenting går igenom, så de får användas på andra sätt som här. Ett par andra örhänger där dessa lite skeva guldringar användes finns här.
De här örhängena är gjorda på pinnar med stor knopp och med ett par strassrondeller på var sida om den gröna pärlan. Och så är det en mellandel i guldfärgat tibetsilver. Flera av dessa mellandelar med diagonalt hål användes tidigare till ett par andra örhängen. Den stora guldringen sattes fast direkt i öglan på örkrokarna och pinnen, fast det var lite tajt.

30 jan. 2012

Stella på friarhumör

Nu har Stella vårkänslor när det är som mest vinter! Lyckligtvis är hon inte så ofta på det här odrägligt keliga humöret - det är nu första gången sen i somras.
Jag filmade med mobilen när hon låg och åmade sig på köksgolvet i helgen och nu har lag laddat upp ett par klipp på Youtube.
Del 1 direktlänk
Del 2 direktlänk

Kanske hör nån friare av sig efter dessa videor - nån annan än kastrerade brorsan Ziggy ...

Virksuget vaknar

Jag hittade den här fantastiska pläden och kände att den vill jag göra (eller ha gjort). Jo, det är ju ganska många bitar som ska virkas och fogas ihop, så det krävs ju en hel del beslutsamhet och uthållighet för att få ihop den - men ett visst mått av tålamod har jag kanske utvecklat efter mina sex veckor i gips.
Jag var förresten till sjukgymnasten idag och fick lite mer tips om hur jag ska träna, men faktum är att efter fyra dagar utan gips så kan jag faktiskt gå nästan normalt (haltar ju lite ändå) och idag har jag börjat gå en del utan kryckor. Hon mätte också mina fotleder över fotknölarna för att se hur svullet det var, och det skiljer ca tre centimeter. Just svullnaden får jag räkna med att dras med ett tag, men jag får i alla fall på mig kängorna så jag kan gå ut.

Åter till pläden: Det finns en beskrivning (på engelska) för den som verkligen tror sig ha beslutsamhet och uthållighet. Det är visst olika förkortningar i beskrivningarna beroende på om det är amerikansk eller brittisk engelska, jag borde verkligen lära  mig dom där förkortningarna (även dom svenska) så jag kan virka efter beskrivning. På Virkat och stickat finns en liten lista på de engelska virktermerna.
En hel ordlista med översättning av alla möjliga ord och uttryck som kan förekomma i stick- och virkbeskrivningar finns hos Ekebo design.

Och den här härliga mattan blir man ju glad av (påminner i färgerna om mina plastknappar)! Ger sommarkänsla mitt i vintern ...
Men vinter är det ju fortfarande - vi har ju haft några lite kallare dagar nu. Och jag har med åren blivit känslig för att det drar kallt i nacken (ett tant-symtom?), så jag har ju halsduk på mej nästan jämt, även inomhus. Och ett alternativ till en lång halsduk är den här halsvärmaren som man knäpper runt halsen.
Den är virkad så det blir som ett flätat korgmönster. Och här kan man ju få användning för roliga uddaknappar. Men jag har ju också de färgglada plastknapparna och dom läckra träknapparna som skulle passa. Det här projektet är ju lite mer överkomligt än pläden, så det kan nog bli av (ska bara virka färdigt gästtofflorna jag håller på med, för jag tänkte använda det garnet).

Många gratis vad dom kallar e-books (egentligen är det pdf-filer) finns hos favecrafts både med virkbeskrivningar och annat pyssel av olika slag.
Orkar man inte läsa och följa beskrivningarna till punkt och pricka, så kan man åtminstone få lite idéer och inspiration från bilderna. Här är direktlänkar till några av dessa pdf:er.
En massa olika virkprojekt. Virkat för småttingar (jag har inga barnbarn än, men förhoppningsvis så småningom). Ännu fler plädar, både virkade och stickade, bl. a. den här:
... och den här som ser ribbstickad ut men är virkad.

29 jan. 2012

Korsstygnsprogram

Medan jag satt här gipsad i sex veckor önskade jag att jag haft ett broderi att fördriva tiden med som omväxling, men tyvärr hade jag allt broderigarn nere i butiken. Vad jag skulle ha broderat vet jag inte, men vad som helst - jag hade ju gott om tid och kunde ha satsat på något tidsödande som jag annars inte har tålamod till. Visst kunde jag ha bett någon hämta upp garnet, men jag skulle ju behövt något att brodera på också, och det visste jag alltså inte vad det skulle vara.
Det är ju inte så ofta jag broderar, det har bara blivit ett par saker av filt (kudde och nålbok) senaste året. Ett pärlbroderi (kameraväska) blev det för 1½ år sedan, så det är verkligen inte mycket. Jag är mer intresserad av fritt broderande än av korsstygn (fast på broderisymaskinen är det enklast med korsstygn), men det kan vara kul att designa korsstygn. För att göra detta letade jag på nätet efter program för detta ändamål, gratisprogram helst. Jag hittade ett som heter Ryijy Stitch Designer. Det är ett finskt program upptäckte jag när jag installerat det - men det går att ställa om så det pratar engelska, så det är det första man får göra om man nu inte är hemma på finska språket (jag känner igen finska men begriper inte ett ord).

Efter att ha utforskat programmets finesser gjorde jag ett litet mönster från en bild jag tidigare gjort i Xara.
 Så här ser det färdiga mönstret ut med bara färger.
Så här ser det ut med både färger och symboler (klicka på bilden så syns det) för varje färg, som det brukar vara. Ser du förresten missen uppe i vänstra hörnet? - där är ett lila stygn som förstås inte ska vara där ...
 ... Det var på den här bilden jag upptäckte det. Den här bilden är en skärmdump som visar hur det såg ut medan jag höll på och fixade med broderiet. Det behövdes en del fixande innan det var klart fastän bilden verkade så enkel.Jag trodde också att det skulle gå att rita ett motiv direkt i programmet men det gick inte, så man måste lägga in en bild med åtminstone två färger för att det ska gå att rita något (då kan man lägga till en ny färg och sen kombinera de ursprungliga färgerna så det blir enfärgad botten).
När du har lagt in bilden kan du beskära den genom att skriva in siffror i en eller flera av rutorna under "Crop % from border" och klicka på Crop (om du ångra dig kan du klicka på Revert). Under Resize image kan du prova dig fram med storlekarna och se hur detaljerat broderi du vill ha - väljer du nån av de mindre så blir det ju mindre detaljrikt. Eller om du vet hur många stygn (pixlar) du vill ha på höjden eller bredden så kan du skriva in det i den ena av rutorna Width eller Height och klicka på Resize-knappen. När det är förbockat för Lock aspect ratio behålls proportionerna, så det räcker med att skriva in bara det ena.
Sen klickar du på fliken Colors (överst) och välj under Quick color selection t.ex Balanced som ger 32 färger eller Few colors som ger 16. Längst ner ser du hur många det blir och du kan också välja att skriva in ett antal där i rutan (på nästa flik kan du ändra, lägga till och ta bort färger). Du kan också ändra kontrast och färgmättnad med spakarna under Contrast och Saturation.
Under tredje fliken Threads kan du finjustera färgerna och och även "rita" eller "måla över". Längst upp kan man välja i vilken ordning färgerna visas (t.ex hur många stygn eller färgmättnad), men bäst är att låta det förvalda Hue vara. Då visas färgerna så de som är närmast i kulör visas efter varann, och det är bra när man vill redusera färgerna genom att slå ihop några till en.
När du klickar på en färg markeras den med en liten grå ruta till vänster. Om du har flera närliggande nyanser som du vill slå ihop klickar du på varje färg och sedan på knappen Combine (ångrar du dig klickar du på Revert). Den färg som blir kvar efter sammanslagningen är något mittemellan, men det är änkelt att ändra färgen till vilken som helst, genom att klicka på den och sedan på Change, så kommer det upp en palett att välja från. Vill du dessutom lägga till en helt ny färg klickar du på Add. Sen kommer finjusteringen av motivet.

Uppe till vänster ovanför bilden finns en meny med bl.a. Zoom. Zooma in så du kan urskilja enskilda pixlar och så kan du ändra genom att "måla över". Då klickar du på den färg du vill måla med (kolla så det inte är någon annan färg markerad för då kan det bli den istället, klicka då för att avmarkera) och så klickar du på Draw-knappen) Nu kan du klicka på enstaka stygn eller dra med musen för att måla större ytor. På samma sätt kan du rita in nya detaljer.
När du är klar med ditt korsstygnsmönster sparar du det genom att klicka på Print - då kan du skriva ut mönstret, eller så sparar du bara en bild av broderiet. Om du har en printfunktion som "skriver ut" i form av en pdf-fil så kan du spara mönstret och skriva ut senare - jag använder NovaPDF men det finns andra som t.ex CutePDF Writer som är gratis - programmet installerar sig som om det var en riktig skrivare och funkar från alla program med Skriv ut-funktion.
Så här ser Print-fönstret ut.
Här kan du längst upp till höger välja om du vill ha bara färger, eller symboler för färgerna  eller en kombination. Därunder väljer man i Color key style om man vill ha en färgkarta för tråden - den kan läggas till höger eller under mönstret. Sen får man väl plita dit för hand färgnummer om man vill. Detailed key är bara intressant om man ska göra fler broderier med exakt samma färger, för det man får om man kryssar för det är en lista på färgerna i hexadecimal kod. Show grid är däremot bra, för det gör rutnätet, men man har fyra valmöjligheter hur det ska se ut. Draw center marker kan vara bra, för då markeras mittpunkten med ett kryss. Stitch count anger hur många stygn per tum det blir på bilden - ju mindre tal desto lättare att se, men det blir fler sidor att skriva ut. Portrait (stående) eller Landscape (liggande) kan man välja efter hur broderiet är orienterat. Margins kan man strunta i och zooma är väl bara för om man vill granska broderiet lite mer innan man skriver ut, eller sparar bilden. Klicka på Print för en pdf-fil eller utskrift - du kan göra flera med olika inställningar, t.ex en med bara färg och en med bara symboler. Klicka på Save för att göra en bild.

Det här är originalpippin!

Hoppas det blev begripligt! Om nån vill veta mer om pdf-print-funktion så gör en kommentar så lägger jag in lite mer om det i svaret.

Ett betydligt bättre och mer avancerat korsstygnsprogram är PC Stitch, men det kostar ju en slant (50 dollar). Man kan testa det gratis i alla fall.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...