31 mars 2011

Ursnygga cloisonneovaler!

Jag har tidigare inte varit så tänd på cloisonne-pärlor, men de är ju egentligen väldigt vackra. Riktigt förtjust blev jag i de avlånga blåturkosa, och nu de här härliga stora ovala pärlorna. De är 21x14mm stora och ca 6mm tjocka. Dessa pärlor har också en rhinsten på vardera sidan. Jag har inte så många av dem, i skrivande stund är det 5 röda, 3 gröna, 3 ljusblå/turkos, 2 blå, 4 svarta och 3 gula. De kostar 5 kr/st.
Fler cloisonnepärlor finns här. (jag lägger in dessa på det inlägget också, så de finns samlade)

För alla som älskar att sticka eller virka

Här är berlockerna för alla "stick-divor" och "virk-drottningar". Sätt berlocken på en halskedja eller ett armband så missar ingen vilken hobby du har!
"Knitting Diva" är 24x16mm stor och "Crochet Queen" 25x17mm, de kostar 4 kr/st. Berlocken med nystanet är 26x11mm och kostar 3 kr/st.

Agatpärlor med karvat mönster

 Superläckra agatpärlor i olivgröna nyanser och med karvat mönster. De är 14mm stora och kostar 4 kr/st. Jag gjorde armbandet nedan med dessa och några mindre agatpärlor i gulröda färger och silverdaisies.
Tre andra varianter på gröna agater finns här.
Jag har också fått fler av de krackelerade agaterna som användes till detta armband ...

Några nya lås

Nya lås av olika slag.
 Ett treradigt tublås med magnet. Passar för t. ex de fräcka armbanden med kedjor och pärlor.
 Den ena delen träs i den andra och så hålls de ihop av magneten. Låset är 20mm långt (brett) och kostar 10 kr/st.
 Ett mycket mindre magnetlås - knappt 5x10mm. Det här används till tunna trådar och wire och det går att få in tre trådar, så det behöver inte vara enradigt. Jag har bara 10 av dessa för tillfället och de kostar 5 kr/st.
De sidor som möts har ett större hål som knuten göms i.
Här är knuten gömd inuti låset. Mycket fiffigt och man slipper besväret med knutgömmor och bindringar.
 Det här är ett knäpplås som kan användas både till halsband och armband. Ena delen har en kula och den andra en ring som man knäpper ihop med kulan. Finns i två storlekar, där ringen är 9mm i diameter (1,50/st), eller 7mm (1 kr/st).
Ett riktigt stort klolås i ljus silverfärg. Det är 26mm långt och kostar 4 kr/st.
Några toggle-lås. Jag har bara fem av varje modell. Nr 1 är 3-radigt, ringen 12x16mm och staven 17mm lång. Det kostar 4 kr/set. Nr 2, ringen 18mm och staven 22mm, pris 4 kr/set. Nr 3, ring 21mm, stav 36mm, pris 5 kr/set. Nr 4, ring 12mm, stav 22mm, pris 3 kr/set.

28 mars 2011

Suzani-inspirerad kudde

Jag har i flera månader tänkt att göra en kudde av filt, men det har inte blivit av - tills nu. Inspirationen fick jag från Design Sponge där det visades en suzani-inspirerad kudde. Suzani är en centralasiatisk broderitradition med stora färggranna och ofta symmetriska silkesbroderier - det kan vara kuddar, mattor med mera. På kudden på Design Sponge hade broderierna ersatts av dekorationer klippta av filt som limmats fast. Även om jag inte tyckte att just den kudden var så snygg, så blev jag ändå inspirerad att göra något i den stilen. Och jag limmade inte fast delarna utan broderade faktiskt, så pass att jag sydde fast alltihop med langettstygn. Så här är min kudde - mycket snyggare om jag får säga det själv ... Den passar bra i soffan bland mina andra lila-rosa-röda kuddar.
 Jag gjorde dessutom en uddkant i samma färg som mittmotivet. Själva motiven på kudden improviserade jag och klippte ut mallar av papper som jag provade mig fram med till denna design. ,
 Förutom langettsömmen runt alla konturer, gjorde jag små rundlar (ekerhjul) på det lila motivet (det är också langettsöm egentligen), och en ring i kedjesöm på mittmotivet.
Färgerna jag använt är svartmelerad till botten, cerise till mittmotiv och uddkant, ljuslila och vitt. Till baksidan har jag använt ett vanligt bomullstyg i svart. Jag sydde kudden som ett örngott med bakstyckedelar som går omlott.
Andra suzani-kuddar att inspireras av finns bl.a. här.
Vill du veta mer om denna broderitradition kan du söka på "suzani broderi" (suzani embroidery) eller "suzani pillow" t.ex. Om du gillar att brodera ska du förstås brodera, men annars kan du göra som jag och fuska lite.
Mitt förra filtprojekt var en nålbok. Det var när jag gjorde den som jag upptäckte hur kul det var att brodera i kombination med filt.
Uppdatering 111030: Mönster till två kuddar.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...