31 jan. 2013

Peyotespiral-hjärta

Det är ett par veckor kvar till Alla Hjärtans dag så jag tänkte jag skulle vara ute i hyfsat god tid att göra en sak som jag kan visa, och som du då hinner göra om du skulle vilja göra något liknande.
 Jag har inte sysslat med peyote på flera år, men jag fick för mej att jag skulle göra en peyotespiral och forma den till ett hjärta med hjälp av en metalltråd inuti. Det funkade faktiskt som jag hade tänkt!
Från början tänkte jag göra örhängen, men jag börjar med en och så fick det bli ett halsbandshänge. Men det gick bättre än jag trodde med tanke på hur taskigt jag ser och hur små dessa pärlor (seed beads) är. Jag har faktiskt vant mej med att bara se med vänsterögat och klarar nu av att hitta rätt med nålen i hålet - i höstas hade jag ju svårt att ens hitta stora hål i stora pärlor, så det känns riktigt uppmuntrande!
  Så här började jag. 6 pärlor på tråden som knyts ihop till en ring. Sätt en ny pärla på nålen, hoppa över första pärla efter knuten och trä nålen genom nästa pärla. Fortsätt med en ny pärla, hoppa över en och trä genom nästa osv. Jag använde vanlig sytråd och en big eye-needle som ju är väldigt tunn.
Det är faktiskt enklare att göra det här än att försöka beskriva eller rita en skiss som förklarar. Precis som i vanlig peyote kommer pärlorna att hamna lite omlott ovanpå varann i spiralen och den pärla man ska trä genom kommer att ligga lite högre än den man hoppar över. Se mina grundinstruktioner för peyote.
   En lång röd majskolv växer fram ... 
 När spiralen var tillräckligt lång för att kunna formas till ett hjärta, så satte jag in en bit färgad aluminiumtråd. Spiralen är nämligen ihålig så det var enkelt att trä den som en strumpa på metalltråden. Jag knorrade till ändarna, knöt ihop spiralens ändar och så satte jag dit en bit aluminiumtråd som fäste för remmen.
Hjärtat är 45x45mm stort.
 För flera år sedan prövade jag att göra ett armband i spiralpeyotetekniken. Det är precis samma teknik för att göra ett sånt här armband som den röda spiralen - genom att använda flera färger får man en randig spiral och genom att använda pärlor av olika storlek får man den här formen.

Googla på peyote spiral och välj Bilder så hittar du massor av fantastiska spiraler!
En video som visar hur man gör en sån där spiral finns här.


29 jan. 2013

Gemhalsband

Som vanligt hittar jag inte vad jag letar efter, men andra saker dyker oförhappandes upp. Idag var det en ask med guldfärgade gem - bra att ha när man ska sätta ihop några papper, men tillräckligt många för att kunna komma till annan användning också.
Så det blev ett halsband med lite, tja egyptiskt stuk kanske?
  Jag valde att sätta gemen med den spetsiga änden uppåt så dom skulle kunna hänga rakt med bara en splitring. Då passade pärlorna också precis på den raka änden nertill. Dom här pärlorna (pony beads) funkar särskilt bra eftersom dom har tillräckligt stort hål för att kunna slingra sig förbi böjarna på gemet. Hålet är också tillräckligt stort för den tjocka (3mm) vaxade bomullstråden som jag använde att trä upp allt på.
 Remmen avslutas med ett guldfärgat fäste, klolås och förlängningskedja. Och så satte jag ett gem med en pärla på kedjan också.

28 jan. 2013

En bunt vantar

Vid ett flertal tillfällen har jag lagt märke till att dom nyanlända här i Boliden inte har vantar på händerna så här mitt i vintern. Man tycker att migrationsverket borde kunna förse nykomlingar med kläder så dom överlever ett tag, när dom skickas ut till boenden för att sen försöka klara sig själva. Men jag har fått höra att  för några år sedan kom en busslast med asylare iklädda t-shirts och flipfloptofflor - vid nyår! Utan förvarning hade dom blivit uppskickade och ICA fick ha extraöppet för att dom åtminstone skulle kunna köpa sig lite mat - hur ska dom ens veta vad dom ska köpa när dom bara blir avlämpade så där och inte kan språket eller vet hur nånting funkar, ens med klimatet?
Och nu kommer det rätt många från Afrika hit, från länder där det sällan är minusgrader. Dom har kanske aldrig hört talas om vantar, så hur ska dom veta att dom borde köpa sånt? Så jag har tänkt att jag ska sy lite vantar och lämna till Röda Korset här i Boliden, så får dom dela ut dom till dom som kommer dit med stelfrusna fingrar. 
Det har blivit några i vuxenstrorlek, men också ett par mindre. Jag antar att barnen förses med kläder i första hand så det är dom vuxna som får gå och frysa.
Jag har använt lite olika material till ytterdelen, bland annat rester av den kofta som blev huva/halsduk + vantar förra veckan. Tyvärr har jag lite dåligt med ylletröjor att sy av, men jag fodrar vantarna med fleecetyg så dom blir ganska varma och sköna ändå, bättre än inget i alla fall.
Modellen är enklast möjliga och går snabbt att sy - i ovan nämnda inlägg visade jag hur man kan göra när mans ska sy i stickat material. Jag kommer nog att göra några till bara för att det är så enkelt och snabbt gjort.
Susannes återbruksutmaning är inne på 4:e veckan och det här får bli ett inlägg till den.

27 jan. 2013

Mixade hängen

Pärlor på pinnar blir hängen. Här är ett sätt att använda några uddapärlor + en större berlock. 
 Jag gjorde två hängen i blått respektive grönt kompletterat med vitt. Pärlorna har alltså satts på pinnar och sedan hängts på en bit kedja. Längst ner på kedjan en berlock/hänge med mönster, och upptill ett hängefäste.


Jag gjorde halsremmar i matchande färg av silkesnöre.
Remmarna avslutas med spiralfästen och ett toggle-lås.

Kopparhalsband med omgjorda delar

Allt behöver inte användas som det kanske är tänkt - vissa saker kan omformas och bli något annat.
  Halsband gjort av långa koniska pärlhattar som jag vek ut. Det blev tre "löv" som jag länkade ihop och satte på en kopparkedja.
Jag limmade på lila rhinstenar på ett par för detta ändamål lämpliga ytor, för att få lite mer färg på smycket.
Så här såg konerna ut från början. Dom är 35mm långa och kostar 2 kr/st. Jag har inte gjort något av dom i den här formen - jag köpte dom bara för att dom såg lite mystiskt annorlunda ut ...
Och så här ser dom ut i utplattat tillstånd, fortfarande lite mystiskt annorlunda. Det är ganska tunn metall så det är enkelt att öppna upp dom.
Upptill blir det som ett slags horn och dessa utnyttjade jag för att fästa splitringarna som jag använde till att länka ihop delarna - det var bara att vika "hornen" bakåt kring ringarna.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...