20 feb. 2016

Anno 80-nånting

Utgrävningarna fortsätter. Nu har jag hittat cernit-smycken från en svunnen tid - 80-talet. Ett årtionde som går till stilhistorien som som det mest smaklösa. Det enda positiva var väl att det var mycket färg (som jag gillar), men just dom här smyckena är ju mer moderna åtminstone färgmässigt ...
 Örhängen och ett halsbandshängen av cernitlera, kedjor, pärlor och lite annat. Målat med silverfärg och svart.
 Kedjor och pärlor på örhängena.
Rhinstenar och en bit kulkedja på hänget.

Tidigare cernitfynd ur gömmorna - broscher, halsband, fler halsband och hängen,

Det jag tycker var mest vämjeligt med 80-talsmodet var axelvaddarna. Tyckte det var gräsligt redan då och sprättade bort alla - det gick ju inte ens att köpa en tröja utan axelvaddar.
Dom blev större och större tills förmodligen tyngdkraften stoppade utvecklingen ...

Du som var med på den tiden - vad tycker/tyckte du om 80-talsmodet? Nåt du fortfarande gillar eller nåt du stönar över när du ser foton på dej själv från den tiden?

17 feb. 2016

Påbörjat och bortglömt ...

Dagens rensa i röran-fynd är ett påbörjat och bortglömt makraméarbete.
Vet inte när detta påbörjades, men att det inte blev klart berodde väl på att det blev för jobbigt för ögonen. Kanske kan jag få det klart om jag tar en liten bit i taget (är det dags för en ny ufo-cyberjunta snart, Lopplisa?), det är ändå kommet halvvägs och så nån avslutning i ändarna. Men jag måste hitta pärlorna också ...

15 feb. 2016

Tunna av klädnypor

Jag blev plötsligt varse var jag förvarade dom där "spagatklämmorna" jag använde till lådorna häromsistens. I  en tunna gjord av klädnypor. Nåt som Tim gjort en gång i tiden i skolan eller hos dagmamman.
 Sju klädnypor (=14 delar) har det gått åt. Limmat på en stomme av en halv toarulle. En pappskiva i botten.
Ett par snören håller ihop det hela.
En bunt spagatklämmor eller annat småkrafs ryms bra här.

Några småaskar har jag hunnit tapetsera sen sist. Utan klämmor.
Också till förvaring av småkrafs.

14 feb. 2016

Ostparatha

Jag bara måste tipsa om detta "bröd" för det är så supergott! Ett mycket smarrigt alternativ till en vanlig ostmacka till en soppa då osten alltså är inbakad i själva brödet. Och så himla enkelt så det behövs egentligen inget recept, men här är det ändå.
Paratha är ett indiskt bröd som kan göras med en massa olika fyllningar. Det "rätta" sättet att göra det på är att göra en deg, göra en fyllning, kavla ut lagom stora rundlar av degen, lägga på en rejäl klick fyllning, dra ihop kanterna till ett paket, och så kavla ut igen.

Men jag har kommit på att det är mycket enklare att blanda in fyllningen direkt i degen! Det går snabbare och så riskerar man inte att paketet rämnar och fyllningen trillar ut när man kavlar eller gräddar brödet. Det kanske är fusk, men varför göra saker krångligare än det behövs ...
Receptet gäller för en paratha, för dom är godast sprillans nygräddade och jag äter bara en - dom är ganska mättande. Men det är bara att gångra på för det antal du vill göra. 

Så här gör jag denna ostparatha. 
  • 2,5-3 msk mjöl (gärna fullkorn)
  • 3 msk riven ost (bra att ha en bunke färdigrivna ostrester i frysen)
  • (eventuellt annat som finhackad paprika, purjolök, spenat, olika kryddor eller vad du vill)
  • ½ tsk bakpulver
  • en nypa salt (men tänk på att osten är salt så det kanske inte ens behövs)
  • lite vatten så man får ihop degen

Blanda och knåda ihop allt till en deg som sen får vila övertäckt 20-30 minuter (medan du gör soppan).
Om du gjort till mer än en så delar du degen i det antal bröd du vill ha. Kavla ut (eller tryck ut med handen) till 3-4mm tjocklek.
Grädda i stekpanna med lite olja (tillräckligt för att hela brödet ska oljas in, pensla gärna). Vänd och grädda båda sidor tills dom fått lite färg och blivit lätt knapriga.
Blir som sagt suveränt gott till en soppa. Just den här soppan består för övrigt av potatis, lök, stora vita bönor, Dolmio pastasås Bolognese extra kryddig (beställt från Matsmart) och en skvätt kokosmjölk. Om du inte har upptäckt det redan så går pastasås utmärkt att göra soppa på.

På min pinterest-board Bread, paratha, poori, dosa etc. har jag en del andra paratharecept att inspireras av. Och ännu fler hittar du om du söker på hela pinterest. Jag såg just några som jag måste repinna ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...