19 juni 2010

Smyckeset i sex färgtemanPärlorna som jag visade i förra inlägget ingår i dessa smyckeset med stora plastpärlor. Varje set innehåller många olika pärlor i olika färgteman plus silverfärgade och är sorterade i lådor med fack. Dessutom ingår smyckewire, några klolås, klämpärlor, några ringar och knutgömmor (jag ska kolla mer exakt sen). Liksom de färgade pärlorna kan även de silverfärgade också köpas separat, mer om dem senare. Ett smyckeset kostar 65 kr.
Färgerna är lila, blå-grön, grön, gul-brun, svart-grå, röd-orange


Big bead - maffiga pärlorHär är några rejält stora pärlor i något plastmaterial. Överst platta pärlor, 19x13mm som kostar 1 kr/st. Mittbilden visar några riktigt läckra glittriga cylinderpärlor, hela 25x15mm stora, de kostar 4 kr/st. På sista bilden är det två olika modeller. De större kantigt ovala med matt grov struktur är 26x10mm och kostar 2 kr/st. Jag använde dessa till ett av halsbanden här. De mindre är glittriga, ca 15x13mm och de kostar också 2 kr.
Dessa pärlor ingår också i smyckeseten som finns här.

18 juni 2010

Extraöppet i helgen

Jag skulle förstås ha meddelat detta tidigare, men bättre sent än alldeles för sent ... Jag har extraöppet i helgen för att det är marknadshelg. Lördag och söndag kl 11 - 16. Hade öppet idag också, men det var det ju inte så många som upptäckte ... Tyvärr ser det inte ut att bli något vidare kul väder resten av helgen, så det kanske inte är så mycket folk i farten ändå. Men om det är så här sommaren ska se ut i år, så kanske du ska bunkra upp med lite pysselmaterial ....?

Väska med grytlapp och magnetlås

Den här väskan sydde jag för några år sedan och den gillar jag så till den grad att jag vägrade sälja den till en väninna som tänkte ha den som matväska till jobbet, på SKEGA (eller Trelleborg vad det nu heter) !! Det här är ju en finväska!
Tyget är en sorts manchester som är smårutig istället för randig och på det placerade jag en gul och brun virkad grytlapp som jag hittat på Kupan. Nu minns jag inte vad träkulorna på handtagen ursprungligen var och inte vad jag trädde upp dem på. För att fästa handtagen i väskan använde jag några bitar fuskskinn, liksom till botten. Väskan är fodrad och har en innerficka. Den har också ett magnetlås i överkanten mellan handtagen.De här magnetlåsen är riktigt smarta och enkla att använda. Man gör små hål i tyget, stoppar "benen" genom hålen och låser fast med brickan på baksidan. De är 15mm i diameter och kostar 12 kr.

Reklam för barnkläder och prylar - en butik i stan

Jag har en väninna som har en dotter som startat en butik i Skellefteå, med barnkläder, mammakläder, barnmöbler och andra barnprylar, så jag tänkte pusha lite för den. "Smått och snyggt" heter butiken som finns i "Gula villan" mittemot stadskyrkan. Men hon har en webbshop också, så kolla på den. Och en blogg.
De här söta inneskorna är det rea på nu!

Små hjärtan till dekoration - och en rosett


Vaxade små hjärtan med flat baksida för scrapbooking, kortmakeri och annat pyssel. De är ca 7-8mm stora. De röda och guldfärgade har jag ganska många av, och så en påse med blandade färger, de på bilden. 50 öre styck kostar de.

Hjärtan som ser ut som om de är gjorda av små pärlor, de är "pärliga" på baksidan också. Mest pastellfärger (och några röda) som på bilden. Mått ca 10-11mm och priset 50 öre/st.

Jättesöta vita "pärl"rosetter, 18x10mm. De kostar 1 kr/st.

"Bling"

Rhinstensdekorationer för scrapbooking och annat pyssel.
Blommor 13mm, lönnlöv 15mm, ljusblå hjärtan 10mm, fjärilar 14x15mm, trollslända 19x12mm, sjöstjärna 19mm - alla dessa kostar 1 kr/st. Det guldgula hjärtat är 14x14mm och kostar 1,50.

Några mindre modeller som kostar 50 öre styck. Blommor 8-9mm, fjärilar 9mm.

Pappaskar för presenter eller "juvelerna"Askonsdag har man ju hört talas om, men idag var det askfredag. Jag fick nämligen en leverans med pappaskar - runda och rektangulära (ovala och sexkantiga var restnoterat och ska komma om två veckor).
Jag provade att dekorera några. Den mindre rektangulära fick servettdecoupage på locket och den större dekorerades med ett presentpapper som också limmandes med decoupagelack. Själva askarna är målade med akrylfärg. Den runda asken är målad och dekorerad med band. Ett färggrant glittrigt band runt kanten på locket och ovanpå en rosett gjord av två olika band och så ett guldgult hjärta mitt i.

Askarna är packade med tre eller fyra i varann och kan köpas så, eller en och en.
Mått och pris
Rektangulära  -  3-pack 25 kr
8x5x3,5 cm       8 kr/st
10x7x4 cm       10 kr/st
11x8x4,5 cm    12 kr/st
Rektangulära  -  4-pack 39 kr
7,5x5x4 cm       8 kr/st
9,5x7x5 cm      10 kr/st
12x8,5x6 cm     13 kr/st
13,5x11x7 cm    16 kr/st
Runda  -  3-pack 25 kr
7 cm diameter höjd 3 cm        8 krst
9 cm diameter höjd 3,5 cm    10 kr/st
11 cm diameter höjd 4,5 cm   12 kr/st

Decoupagelack 45 ml kostar 26 kr, det räcker till flera askar (eller annat).

Blandat bandat


Zigzagband i tio färger (mörkgul, blå, turkos, ljusgul, olivgrön, vit, blågrå, aprikos, ljuslila, röd). Det stod 3mm brett så jag trodde det var väldigt smalt, men det måttet gäller bandet i sig, eftersom det sicksackar så blir den totala bredden ca 5mm. Pris 5 kr/m 

Ett rutigt sidenaktigt band i rosa-gult. Det är 15mm brett och kostar 10 kr/m.
Satinband i sju färger - jag upptäckte efter jag fotat att det finns både ett kritvitt och ett naturvitt. Övriga färger är neongrönt, svart, ljusblått, grått och lila. Bredd 7mm, pris 5 kr/m.

15 juni 2010

Ljusrosa trassel


Ibland kan man trassla till det - t.ex. metalltråd. Av ljusrosa Colour Craft 0,5mm trasslade jag ihop ett par bollar. Det var inte alldeles lätt eftersom även den här tunnare tråden är skapligt styv, men det går. Eftersom jag inte "iddes" göra fler än två, så fick de gå till ett par örhängen. Trasselbollarna kompletterades med seed beads och några skimrande glaschips.
Lite mer om seed beads (rocaille) finns här. Och grundinstruktioner för peyote-tekniken där seed beads används hittar du här. Och instruktioner för daisy-chain som också lämpar sig för dessa små pärlor.

Små matta färgglada pärlor

De här pärlorna tycker jag är så härliga - jag gillar ju färg och de här är verkligen färgglada. De är ganska små, ca 3mm, lite ojämna i både form och storlek (och hålstorlek) och ser handgjorda ut (jag vet inte vad det är för material). Eftersom hålstorleken varierar något, så kan jag inte lova att de går på 1mm-tråd. Det kan lyckas om man hittar dem med störst hål, som i fallet med det här halsbandet med några röda. Med en tunnare tråd är det inga problem. Ett exempel är det här daisy-chain-halsbandet.
Instruktioner hur man gör en sådan blomkedja hittar du här.
Pärlorna kostar 50 öre/gram, så för 10 kr får du så här mycket - det är 20 gram.

Kameraväska med pärlbroderi

Jag hade ju redan strukit "sy kameraväska" från min att göra-lista, men det var viss förhastat - jag fick skriva dit det igen för min mor ville ha en kameraväska med pärlor. Så då gjorde jag en sådan. Undrar om den blev för glammig - i så fall får jag väl göra en tredje ...

Den här sydde jag av jeanstyg och så vräkte jag på med pärlor på locket. En stor glaspärla i mitten, några gula krysspärlor runt om och så diverse plastpärlor. På kanten sydde jag fast ett pärlband. Och så en silvrig hjärtformad knapp till stängning.
Liksom på den förra kameraväskan sydde jag fast öglor av svart resårband att fästa en axelrem i. Nu gjorde jag en rem också av någon mystisk snodd som jag hittade i en låda. I ändarna på snodden satte jag silverfärgade hylsor och stora klolås. Dessutom fodrade jag locket med ett tjusigt rött tyg som skymtar till höger.

Stora hylsor till avslut

Snygga silverfärgade metallhylsor som passar bar som avslut till tjockare remmar m.m. Hylsorna är 10x10mm och kostar 1,50/st.
Jag använde hylsorna som avslut till det här armbandet, men eftersom det inte var tillräckligt tjockt för att fylla ut hylsan, så vek jag in "flärparna" så det blev lite tajtare öppning.
Till axelremmen till kameraväskan var hylsorna perfekta.

Halsband med handgjord fimopärla

Ett halsband med en av de stora fimopärlorna jag gjorde igår, pärlhattar, små guld"meloner" och små röda pärlor. Alltihop trätt på en färdig halsrem av svart läder.

Uppdatering: Hur du kan göra blommiga fimopärlor visas här.


"Guld"-örhängen


Två par "guld"-örhängen gjorde jag idag. Gröna glasdroppar och fyrkanter av guldfärgat tibetsilver trädda på smyckewire. Stora "meloner" av tunn metall kombinerade med samma fyrkanter som i det andra paret, men hålet i melonerna är så stort så det fyrkanterna blir mer som trekanter här.

Guldå(l)dern ...

Här i Boliden började guldåldern 1924 och varade till 1969 (läs mer om detta här). Eftersom jag bott här i snart tre år så känns det som att det kan vara dags att besöka Bergrum Boliden - gruvmuséet. Sonen kommer upp nästa vecka så jag tänkte dra med honom - även om det kanske inte är lika spännande som de gruvrum för slutförvaring av kärnkraftsavfall som han besökt ...
Och inte har jag hittat några guldklimpar på min gård än heller, men lite oäkta guldfynd kan göras i min butik ändå. T.ex. några mellandelar för smycketillverkning som dessa:

"Melonerna" är ca 6mm stora och kostar 1 kr/st. Blommorna är ca 7mm och kostar också 1 kr/st. Fyrkanterna är 4x4mm och kostar 50 öre styck - de har diagonalt hål, kolla Gunillas armband.

Och så några stora guldfyndigheter: Jättemeloner 20mm stora kostar 4 kr styck - de är av tunn metall och är så lätta att de kan användas till örhängen utan risk för hängöron. "Kottarna" (eller vad man nu ska kalla dem) är av plast, ca 23mm långa och kostar 5 kr/st (jag har bara bessa fem av dem, några fler av de andra).
Kopparfärgade 12mm "meloner" och lite mindre i stålfärg.
Ett par örhängen med några av dessa delar hittar du här och ett halsband här.

14 juni 2010

Halsband av delvis kasserade pärlor
Bland de glittriga pärlorna i olika modeller så finns det några stjärnformade, och av dessa så sitter en del ihop två och två. En del går att bryta isär, men de guldfärgade sitter som berget! Så det låg några sådana hopplösa fall på mitt köksbord, och eftersom jag har väldigt svårt att kasta något om det inte är fullständigt värdelöst, så kikade jag genom hålet på en och upptäckte att de sitter ihop hål mot hål. Det är förstås så att pärlorna är uppträdda på något när glitterfärgen läggs på och därför har även dessa dubbelpärlor ett genomgående hål. Så då behöver de ju inte slängas!
Det blev alltså ett halsband. Dubbelstjärnorna kombinerades med bruna plastpärlor, guldfärgade rocaillepärlor (seed beads) och några udda bronsfärgade metallpärlor - alltihop uppträtt på smyckewire.
Rocaillepärlor har jag i en massa färger och storlekarna varierar från 1 till 2mm. De "vanliga", som de här guldfärgade, kostar 1 kr/gram, medan metallicfärgade kostar 1,50/gram. Är du intresserad av någon särskild färg kan du mejla och fråga - eller, om du har möjlighet, så är det ju enklast att komma in i butiken och titta.

Handgjorda pärlor


Jag hade ju de här tjusiga pärlhattarna, men inga tillräckligt stora pärlor, så jag bestämde mig för att göra några passande pärlor. Först gjorde jag tre enfärgade stora pärlor av Fimo-lera, som jag härdade genom att koka dem. Sen gjorde jag en "rulltårta" av röd och guldfärgad lera - kavlade alltså ut en platta av vardera färgen, la ihop dem och rullade ihop. Ur rulltårtan skar jag tunna skivor som trycktes fast på de kokta pärlorna. Genom att variera tjockleken på rulltårtan och även tjockleken på skivorna kan man få olika storlekar på mönstret. Min rulltårta var ca 4mm som tunnast, men även de minsta skivorna blev större eftersom de trycktes ut. När hela pärlan är täckt och utjämnad så får man öppna upp hålet som delvis täcktes, innan man härdar den färdiga pärlan. Jag kokade de färdiga pärlorna och slutresultatet såg inget vidare ut - de var inte längre röda utan ljusrosa! Men ett par timmar senare upptäckte jag att de återfått färgen ...
Detta var i alla fall ett första försök med handgjorda pärlor i den här tekniken och det var (trots slutresultatet) riktigt roligt, så det blir snart nya. Och att göra rulltårtsmönster är ju enkelt, men det går ju att göra betydligt knepigare mönster som man skivar på samma sätt. Som de här.
Detta är egentligen nageldekorationer, men de kan nog användas till annat också.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...