27 jan. 2012

Avgipsad och avfjällad

Igår var det alltså dagen då jag sa ajöss till gipset, och nu gäller det att återfå rörligheten i fotleden, alltså töja och böja och rotera och dra och trycka. Att står rakt upp på hälen går utmärkt, men att gå är en aning smärtsamt, då flexibiliteten i fotleden är ganska begränsad för tillfället.
Som jag anat såg min fot och benet under gipset ut som något uttorkat och dött - flagorna föll som ett lätt snöfall. När jag kom hem och tog av mig sockan jag satt på foten efter avgipsningen, fick jag vända den ut och in och damma av flingorna. Sen var det dags för peelingkrämen - tre omgångar behövdes innan det var någorlunda polerat.
Så här såg det ut innan jag började skrubba. Jag hade befarat att huden skulle vara öm, men faktiskt inte - kanske för att jag stått på skakmaskinen och vibrerat inuti gipset så huden blivit härdad. För den som vill se fler osmakliga bilder finns också en närbild av foten, och en jämförelse mellan mina två fötter före uppiffningen (känsliga läsare varnas). Bilden här nedan är efter peeling och insmörjning.
Vad som är tydligt på denna bild är att den vänstra fotleden är ganska svullen - inte kan man direkt urskilja några fotknölar på den! Den som vill se mina snygga ärr kan kolla dessa bilder: Yttre fotknöl, inre fotknöl.
Men som sagt, nu gäller det att få tillbaks rörligheten i en fotled som i sex veckor varit fixerad i 90 graders vinkel. Mina leder är normalt ganska rörliga (en aning överrörliga) och högerfoten kan jag ju utan problem räta ut så den ligger helt i linje med benet.
 Höger fot. Mönster till dessa tofflor finns här.
  Vänster fot kom inte längre än så här igår, men jag har töjt och dragit och kommit lite längre idag. Åt andra hållet tar det emot mer. Jag trodde inte man behövde vinkla foten så mycket mer än 90 grader uppåt (sen viker man ju upp tårna också), men det behövs mer om man ska kunna sätta den andra foten före - i dagsläget får jag gå fram med vänsterfoten och sen kliva fram max i jämnbredd med högerfoten. Vinkla ner foten maximalt behövs väl bara om man dansar balett

(vilket jag inte gör) eller stå på tå och sträcka sig så långt som möjligt för att nå de övre hyllorna i köksskåpen t.ex. (i det fallet skulle det ju vara en fördel med lite större (längre) fötter).

Den uppmärksamma läsaren har nu kanske noterat att jag har olika tofflor på höger resp. vänster fot på dessa bilder, trots att bilderna togs vid samma tillfälle. Jag har fortfarande olika för jag har inte letat rätt på kompanjonerna än - den virkade vänstertofflen låg i hallen så den tog jag på mig när jag kom hem, var den röda vänstertofflen är vet jag inte, jag får leta. Jag har ju bara behövt en högertoffel de senaste veckorna och från början hade jag den virkade högertoffeln.
Så här ser den ut. Det var länge sedan jag virkade dessa tofflor (ungefär ett år) men har inte visat dom av någon anledning. Som vanligt improviserade jag, men jag hade sett en bild av en pläd med ett sånt här mönster och ville pröva det. Jag hade faktiskt tänkt göra en jacka med detta mönster, men jag kunde inte bestämma vilka färger jag skulle ha, så jag kom aldrig igång med det. När jag nu börjar kunna gå ut så kan ju ett av mina första mål bli att gå till garnaffären, som ju ligger nära, och kolla om det finns några kul nyheter . kanske något multifärgat garn att virka fler sockar av. Via Tant Grön hittade jag till virkpia som bland annat har beskrivning på virkade raggsockor, men också bra beskrivningar på olika virktekniker. Så kanske kan jag nån dag lyckas göra något efter en beskrivning - även om jag gillar att improvisera och experimentera så behöver man ju inte uppfinna hjulet på nytt varje gång ...
Nu ska jag töja och böja på foten en stund ...

Inga kommentarer:

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...