21 apr. 2011

Dagens påhitt

Ja, jag har ju slutat göra smycken, men ... bordet är fortfarande inte färdigstädat. I mina försök att städa hittade jag idag tre bitar kedja, ca 2 dm vardera. En bit av silverkedja nr 11, och så två kedjor som jag gjort själv av olika delar.
Den översta består av ringar och ovaler hopsatta med åttor. Den nedersta består av släta ringar (inte öppningsbara) som fogats ihop med vanliga bindringar. Och jag bestämde mig för att göra ett halsband med dessa kedjor och så skulle det vara en blomma av något slag ... Jag hittade en påse med små blå pärlor och det kunde väl bli fint med en blå blomma tyckte jag. Först tänkte jag använda metalltråd för att forma blomman, men det fanns ju några öglepinnar där på bordet också och dom är ju stadiga och bra. Jag hämtade en ring (10mm)  som blev blommans mittpunkt. Jag öppnade öglan på en pinne och klämde dit ringen, trädde pärlor på pinnen, böjde den och gjorde en ögla i andra änden som jag också fäste i ringen - det blev det första kronbladet. Det var efter att jag gjort det andra bladet som jag kom på att jag skulle sätta dem omlott. Så här blev det då.
Det var lite pillrigt att få fast öglorna på ringen, men eftersom den är så pass tjock kunde jag klämma fast öglorna ordentligt och på så sätt blev blomman stadig.
För den andra sidan av halsbandet satte jag tre glaskuber på pinnar och länkade ihop dem.
Jag satte ihop dessa delar med de tre kedjorna och så satte jag en längre bit av kedja nr 11 i blomman. Kedjan är tillräckligt lång för att träs över huvudet, men jag satte ändå dit ett lås - ett toggle-lås i form av en blomma - i andra änden på kedjan så det hamnade precis ovanför kuberna. Så här blev det färdiga resultatet.

Nästa påhitt var betydligt mer snabbfixat. Det började med en halsbandsrem, som jag gjort någon gång, av den tjocka vaxade bomullståden och remfästen. Några ormlänkspärlor låg i en burk och de har ju stora hål så det var enkelt att sätta dom på remmen. Jag trädde båda ändarna av remmen genom den sista pärlan så det blev en stor ögla och så knöt jag en knut på remmen så allt skulle hålla sig på plats. Men jag tyckte att det behövdes något mer- för det blev ju som ett glapp där längst ner på öglan - och då hittade jag en stor droppe som jag gjorde ett hänge av. Sen var det bara att sätta ett lås på remmen så var det klart.
Eftersom jag naturligtvis inte hann städa undan smyckematerialet, som då fortfarande belamrar bordet, är det väl risk att det kan bli något mer innan jag lyckas komma ifrån smycketillverkningen och fokusera på något annat - det är faktiskt ganska beroendeframkallande att hålla på med smycketillverkning ...

Inga kommentarer:

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...