22 maj 2011

Gör egna blommiga pärlor av cernit/fimolera

Jag fick ett mejl med en påminnelse om att jag lovat visa hur man gör en mönstrad "stång" av fimo- eller cernitlera, för att dekorera pärlor eller annat. Så här kommer nu äntligen en "gör så här" för att göra blommiga pärlor.
Välj vilka färger du vill ha. Jag använde tre färger (fast det syns knappt) till blombladen, guldfärgat till mitten och neongrön ytterst. Du behöver ungefär ett halvt paket av ytterfärgern och mindre av de övriga. Mjuka upp leran så den går att forma - det är den jobbiga biten.
 Kavla ut färgerna till blombladen till remsor ca 2,5 cm breda och 30 cm långa. Lägg dem ovanpå varann i den ordning du vill ha dem och tryck/kavla ihop så remsan är ca 3-4mm tjock. Vill du ha enfärgade blad så gör du bara en rulle istället, ca 8 mm tjock.
 Vik remsan dubbel och kläm ihop ytterkanten så att du har en rundad och en smal sida, det blir som en droppform i genomskärning. Har du en enfärgad rulle så nyper du ihop till en kant på den också.
 Ungefär så här blir formen.
 Skär den formade rullen i sex bitar, ca 5 cm vardera.
 Gör en mindre rulle som mittprick till blomman, 5 cm lång. Sen fäster du blombladsrullarna mot mittpricken.
 Så börjar det se ut så här.
 Gör en 30 cm lång rulle av färgen som ska fylla ut mellanrummen mellan blombladen. Tryck till en vass kant på ena sidan, så den går ner i mellanrummet.
 Dela i sex bitar och tryck in dem mellan blombladen.
 Och då blir det så här.
 Kavla nu ut en platta som är 5 cm bred och tillräckligt lång för att täcka hela stången.
 Nu är det dags att börja rulla. Först så att allt blir ordentligt packat. Rulla så att stången blir längre och smalare. Gå från mitten och utåt. När rullen är ca 10 cm lång skär du av den på mitten och sparar ena biten. Rulla den andra biten ytterligare tills den också blir dubbelt så lång. Skär av och spara en bit och rulla den andra biten ännu en gång. Exakt hur långa och smala stänger du vill ha avgör du ju själv, men det är bra att spara halva i några olika storlekar, för det går alltid att göra dem mindre men det går inte att backa och göra större igen. 5mm kan vara lagom för minsta storleken.
 Sen återstår det roliga med att dekorera med din blomma. Rulla kulor till pärlor. Skär minsta stången i tunnast möjliga skivor (vass kniv) och placera skivorna på pärlorna. Rulla pärlorna så mönstret blir intryckt i kulan. Gör så många du vill. Rulla mer stång vid behov - den räcker ganska långt. Gör hål genom pärlorna innan du "gräddar" dom.
Av den tjockaste biten som du sparade, kan du också göra platta pärlor/hängen genom att bara skära lagom tjocka skivor och göra hål igenom eller trycka in ett fäste av något slag.
Nu kan du experimentera med egna mönster. Rita en bild att utgå från, så kan du göra nästan vilket mönster som helst. Börja bara från mitten och lägg på lager för lager. Vill du göra en blomma (eller någon annan form) utan den runda formen, så gör du det yttersta lagret i samma färg som bakgrunden (pärlan) som den ska fästas på.
Ett mycket enkelt mönster gör du genom att kavla ut två eller flera färger och rullar ihop som en rulltårta.
Handgjorda pärlor med öljetter (som pandorapärlor) är enkla att göra - kolla här.

5 kommentarer:

Elisabet Andrae sa...

Tack, vad fint! Väldigt inspirerande, nu får det bli måndag så jag kan köpa mer lera!

Maria sa...

Verkligen en jättebra tutorial, tack! =)

Miris Skaparlusta sa...

Tack för kommentarerna! Skicka gärna bilder på (eller länkar till) era egna stänger, eller färdiga projekt! Min mejladress finns på informationssidan ...

Maria sa...

Jag startade precis en pysselblogg och länkar till dig i inlägget som visar mina pärlor! =)

Susanne Johansson sa...

tack vare din tävling tog jag mig tid att bläddra vidare i din etikett lista och fann det här underbara inlägget. Jag hade aldrig kunnat lista ut att dessa fina mönstrade pärlor var tillverkade på detta sätt.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...