7 juni 2010

Tillbaka till stenåldern

National Geographic har i flera år drivit ett projekt för att kartlägga människans utbredning över Jorden, alltså när och via vilka vägar våra förfäder/mödrar tog oss till där vi är nu. Du kan läsa om detta projekt här. För den som vill få sin egen genetiska resa kartlagd, så kan man beställa ett dna-kit med vilket man tar ett dna-prov som sedan skickas till ett labb. Eftersom jag är väldigt intresserad av människans förhistoria och de tidigaste kulturerna så kunde jag ju inte låta bli. Jag skickade in mitt dna-prov och valde att få veta min historia på modersidan (mitokondrie-dna). Mina anmödrar utvandrade från Afrika via Egypten och mellanöstern dit de kom för ca 40.000 år sedan. Någonstans i vad som nu är Libanon stannade de och väntade på att istiden skulle ta slut. Och för ca 10.000 år sedan drog de norrut via Kaukasus. Det fanns ju redan människor i Europa då, men den här nya gruppen där mina anmödrar ingick, det var de som införde jordbruket i Europa (vilket är ironiskt med tanke på att jag inte ens kan få en krukväxt att överleva).
Alldeles säkert tyckte både dina och mina anmödrar om att smycka sig långt innan både glas- och plastpärlor fanns - man har hittat snäckpärlor som är 110.000 år gamla!! Och snäckskals- och sötvattenspärlor gillar vi ju än idag, pärlor snidade i ben är väl mindre eftertraktade och inte har jag några heller - men plastpärlor som ser ut som snidade i ben, dem du ser på bilderna här ovanför. (Några glaspärlor på samma tema finns här.)
Priser och mått: Överst - runda 12mm, kors 19x14mm - 1 kr/st. Mellanbilden - runda 16mm, "kottar" 23mm - 2 kr/st. Nedersta bilden - stora 23mm 1,50/st, små (glömde mäta) kostar 50 öre/st. Alla har hål tillräckliga för 1mm tråd, det två runda modellerna, "kottarna" och de stora avlånga klarar t.o.m. 3mm.

Ett armband och ett halsband för grottkvinnan i dig. Halsbandet har också rondeller av okänt material, kanske rentav bärnsten, som ser handgjorda ut - de är ca 9mm i diameter och kostar 10 öre styck.
(Ett armband med en "kotte" oct träpärlor hittar du här.)

Inga kommentarer:

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...