13 feb. 2012

Härlig virkad halsvärmare

Yes, I did it!
Det är ju inte ofta jag faktiskt gör något av alla "det där måste jag göra"-inspirationer jag hittar, men nu har jag faktiskt gjort en sak som jag sa jag skulle göra. Och - tänka sig - jag gjorde enligt beskrivningen!! Det vill säga i den mån jag begrep mig på beskrivningen, vilket var bara till hälften - jag fick tillgripa lite "trial and error" innan jag fick kläm på hur det gick till att åstadkomma denna "korgflätning".
Egentligen handlar det bara om stolpar, men man ska lirka kroken och garnet runt stolparna i raden under - framifrån för rutorna med lodräta maskor och bakifrån för de vågräta maskorna - istället för att dra genom överkanten på maskorna. När jag väl kom på hur det gick till, så var det ju rätt enkelt. Jag antar det här är ett mönster som mer vana virkare känner till, men för mig innebar det att jag fick lära mig nånting nytt, och det var riktigt kul - detta effektfulla mönster kan ju användas även till annat, det blir ganska tjockt eftersom det blir liksom "dubbelstickat" (fast virkat), så varför inte några grytlappar?
Att göra själva knapphålen var ju enkelt, men hur man skulle få till det på första vanliga varvet igen framgick inte av beskrivningen. Jag tyckte det var en maska för lite i andra knapphålsvarvet enligt beskrivningen - det borde ju vara fyra som vanligt men det var bara tre - så det blev lite klurigt, men det är ju bara tre knapphål och jag lyckades få till dom ändå. Sen satte jag på ljusrosa plastknappar och halsvärmaren var klar!
Så här ser knapphålen ut från rätsidan - ifall man man knäpper som på bilden med knapparna till vänster (vilket ju funkar bäst om man är högerhänt). Fast knapphålen är snyggare på andra sidan, det syns på den förra bilden.
Halsvärmaren blev väldigt skön! 

P.S. Kanske återkommer jag med en beskrivning av själva virktekniken, ifall nån annan amatörvirkare vill ge sig i kast med detta projekt och, liksom jag, tycker att originalbeskrivningen är lite knepig. Då blir det en beskrivning med bilder, för jag tog några foton av själva processen. Gör en kommentar här ifall du vill ha en sån beskrivning!

2 kommentarer:

Eva sa...

Snyggt Miri,den ser ut att ligga fint kring halsen. Om du orkar och har lust vill jag gärna få en beskrivning/ Kram Eva

Miris Skaparlusta sa...

Tack Eva! Men DU KAN JU det där med att virka efter kryptiska beskrivningar (även engleskspråkiga) så egentligen borde jag be dig översätta till svenska. Och så bidrar jag med bildinstruktioner för dom som (liksom jag) är mer visuellt lagda. Jag ska se om jag får till det i alla fall ...

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...