14 jan. 2012

Göra hängen och länkar med pinnar och bindringar

Jag fick en fråga om hur man länkar ihop pärlor till hängen (eller annat), så då bestämde jag mig för att göra en liten tutorial (hur man gör-tips). I denna tutorial använder jag hatt-och öglepinnar (kallas också stavar), bindringar och örkrokar och gör ett par örhängen. Samma teknik att länka ihop kan användas till att göra långa kedjor till halsband eller armband - det är bara att bygga på med fler delar.
 Om du ska göra ett hänge med en pärla längst ner använder du en hatt- eller knopp-pinne. Vill du hänga något mer under t.ex. en kedja (som dessa örhängen) så använder du en öglepinne. Sätt pärlan/pärlorna på pinnen och se efter att det är tillräckligt mycket pinne kvar till en ögla upptill (jag har pinnar i olika längder). Sätt gärna en pärlhatt (eller någon mellandel) under pärlan (och ev. ovanpå) så blir det extra snyggt. Ibland måste man ha något extra (kanske bara en minipärla) för att hålet genom den stora pärlan är så stort att knoppen/hatten på pinnen går igenom.
 När designen är klar kan du välja att göra en öppningsbar ögla eller en som garanterat inte går upp (kan vara nödvändingt till tyngre hängen). En öppningsbar ögla gör du bara rund och knipsar av precis där öglan sluts så det blir som den färdiga öglan på en öglepinne. För att göra en säker ögla virar du pinnen ett varv eller två under själva öglan innan du knipsar (se skiss här). För att göra en snygg ögla behövs en rundtång (se mer om verktyg längre ner).
 Jag använde en pinne med liten knopp till detta hänge. Dessa pinnar är ganska mjuka och lätta att vira och därför är det lämpligt att just göra en säker ögla med dem. Pinnar som är kraftigare och styvare är svårare att vira (särskilt om det är lite kvar), men då blir också en öppningsbar ögla stadigare och det passar då bäst med en sådan (blir också snyggare).
 Öglepinnarna har ju som namnet antyder redan en ögla i ena änden. Öglepinnar används om man vill sätta ihop två eller flera delar på rad. Har man inga öglepinnar kan man förstås knipsa bort hatten på en hattpinne och göra en ögla istället. 
 Den färdiga öglan på en öglepinne är alltid öppningsbar, så även om du gör säkra öglor på alla pinnar så kan du haka ihop delarna genom att öppna öglepinnen om du inte vill använda bindringar.
 Om man  använder bindringar eller hakar ihop delarna direkt kan vara en smaksak, eller en fråga om vilket avstånd man vill ha mellan delarna, eller kanske att man vill haka fast flera saker på samma ställe - då kanske det blir nödvändigt med en bindring.
 Bindringar öppnas så att man vrider isär ändarna (samma gäller för öglepinnar och örkrokarnas öglor). DRA INTE isär, då deformeras ringen och blir närmast omöjlig att få ihop igen. När man hakat ihop delarna vrider man tillbaks ändarna så dom möts igen utan mellanrum (eventuellt lite omlott, vissa bindringar är så från början). Till detta är det bra med plattång (jag använder den smalspetsiga varianten) - ev. i kombination med en till tång t.ex rundtången, särskilt om man ska öppna och stänga många ringar så man slipper få ont i fingrarna.
Här är delarna hopfogade med en bindring.
Såna här örkrokar har en öppningsbar ögla. Ovanför sitter en liten kula och en spiral (det finns modeller utan spiral också), Spiralen är till för att hålla kulan nertryckt mot öglan och kulan är till för att stänga till om öglans öppning för att minska risken att det som hänger i öglan ramlar av. För att öppna öglan skjuter man upp kulan lite och öppnar sedan öglan på samma sätt som en bindring. Öppna inte mer än vad som krävs för att haka på hänget, annars kan du vrida av öglan.
Öglan på örkroken kan vara lagd i samma plan som själva kroken (den vänstra), eller i rät  vinkel i förhållande till kroken (den högra). Jag har krokar av båda sorter. Oftast har det ingen praktisk betydelse - om man har ett hänge som inte har någon speciell framsida. Men ska man t.ex. hänga på en berlock så beror det på hur man vill att den ska hänga. Jag brukar sätta berlocker så att de sitter vinkelrätt i förhållande till kroken (som på bilden nedan), då blir dom halvt framåt, halvt åt sidan.
På den vänstra örkroken kommer berlockens ögla vinkelrätt mot örhängets, så då går det bra att hänga berlocken direkt i öglan. På den högra örkroken ligger de båda öglorna i samma plan och då kommer hänget att hamna bakåtvinklat eller in mot halsen istället för utåt/framåt. För att lösa det har jag satt in en bindring emellan som då fungerar som öglan på den vänstra örkroken. Man kan få prova sig fram för att få örhängena rätt, men det går alltid att lösa om man har ett par bindringar till hands.
Här använde jag ju pärlor som är lika runtom så det är bara att haka på hängena, men använder du t.ex platta pärlor så kan du bara vrida dom lite på pinnen så den sida du vill ha framåt kommer rätt.

Förutom att sätta pärlor på rad, kan man sätta dom i klunga på t.ex. en kedja.
Jag satte en pärlberlock med bindring på var tredje länk.
Mina favoritverktyg. En rejäl avbitartång, en rundtång och den spetsiga plattången.
Dom är ganska små dessa smycketänger, men det passar bra när man jobbar med små ting.

Smycketänger finns hos t.ex  Panduro som bl.a. har ett set med fyra olika, men det finns på många fler ställen (googla på rundtång, eller smycketänger) - kolla även elektroniktänger.

Stella höll mig sällskap medan jag bloggade. Hennes morrhår är så långa så dom når till bokstaven Z så jag fick se mig för när jag skulle använda tangenterna på den kanten ...

1 kommentar:

Anonym sa...

I am genuinely grateful to the holder of this site who has shared this wonderful
article at at this time.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...