30 mars 2010

Daisychain - tusenskönakedjaDet här är en mycket enkel och dekorativ blomranka som kan användas till både armband och halsband.

Grunden är en liten blomma som man upprepar till en kedja – antingen direkt efter varandra eller med någon ”stjälk” emellan. Genom att använda olika typer, storlekar och naturligtvis färger på pärlorna kan man trots den enkla formen skapa många variationer. (De röda och orange pärlorna jag använt och som också finns i många fler färger hittar du här.)

Gör så här:

Välj de pärlor du vill ha till blommorna (pärlan i mitten kan gärna vara lite större) och ifall du vill ha ”stjälkar” (dessa pärlor kan vara extra små, särskilt om du vill göra blad på stjälkarna). Du kan sedan börja med att sätta fast ena delen av låset (om du vill vänta med det så lämna en ”svans” av tråden ca 15 cm när du knyter ihop första blomman).
Blomman

Trä upp 8 pärlor som bildar blomman och knyt ihop tråden – nu ser du också hur stor pärlan i mitten behöver vara för att fylla ut hålet. För tråden genom pärla nr. 1 igen och trä på pärlan som ska vara blommans mitt (nr. 9). Trä tråden genom pärla nr. 5 åt motsatt håll i förhållande till när du trädde på blompärlorna, dra åt tråden så att mittpärlan ligger på plats.


Beroende på hur du vill länka ihop blommorna väljer du något av alternativen som illustreras. Alternativ 1 består av en enkel stjälk med en eller flera pärlor.
I alternativ 2 sitter blommorna direkt efter varann. När du gjort första blomman enligt ovan, trär du på 2 pärlor för nästa blomma. Trä sedan tråden genom pärla nr. 6 i första blomman, tillbaks genom pärla 1 i andra blomman (åt motsatt håll) och sedan gör du klar blomma två (obs. eftersom pärla 1 och 2 i andra blomman (och följande) träs på åt motsatt håll har siffrorna bytt plats i skissen).


Alternativ 3 är en variant av alternativ 1 med ”blad” på stjälken. Här måste du använda dig av riktigt små pärlor så det inte blir klumpigt. Trä på några pärlor (på skissen 10 st) som utgör första delen av stjälken och första bladet. Gör bladet genom att trä en gång till genom den sista stjälkpärlan. Upprepa och gör ett till blad med 1-2 pärlor emellan, sedan några stjälk-pärlor innan du gör nästa blomma.

 
 
 
Alternativ 4 är svår att beräkna längden på, så sätt inte dit någon låsdel i början, i övrigt gör du först en länk enligt alt. 1 men gör 2-4 extra blommor. Sedan trär du tillbaks enligt skissen och sätter på nya pärlor så det blir en parallell stjälk med två blompärlor mellan varje stjälk. Blommorna kommer att vrida sig (vilket gör att kedjan krymper) och du kommer ut på motsatta sidan för varje ny stjälk. Titta på skissen – det är enklare att göra än beskriva. Den blå linjen och de gröna pärlorna är de nya. När du gjort alla nya stjälkar så får du mäta och se om det behövs någon extra blomma eller stjälkar för att få rätt längd innan du sätter dit låset.
 
  

Avslut och lås

Om du gör ett armband måste du beräkna hur lång du ska göra din daisychain beroende på vilket slags lås du tänker använda. Mäta hur långt armbandet ska vara totalt. Mäta hur långt låset blir när det är hopsatt inklusive eventuella bindringar. Om du använder ett toggle-lås (stavlås) så behövs det en stjälk på stavsidan så staven får lite svängrum.
När länken är lagom lång kan du också förstärka den (särskilt alt. 1 och 4) genom att trä tråden tillbaks genom armbandet ett eller två varv (du behöver inte trä genom alla pärlor utan bara så du kommer vidare). Mäta igen att längden blir rätt (sätt på några extra pärlor om det behövs), och avsluta med att fästa andra delen av låset.

Inga kommentarer:

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...