7 feb. 2012

Blomkrukor av gips

Gips kan användas till mycket mer än att stabilisera brutna fotleder. Jag gjorde en gång (för länge sedan) dessa blomkrukor/vaser. Jag använde en plastburk som form och satte en engångsplastmugg i mitten. Blanda lite gips och häll i formen så det blir ett par centimeter och låt det stelna lite. Sätt i muggen och lägg i stenar eller något annat som tynger och gör att den står stadigt. Häll mer gips runtom muggen tills det kommer precis till muggens överkant - ska du ta bort muggen sen, kan du eventuellt göra krukan lägre. Sen är det bara att låta gipset stelna och torka.
Har man som jag bara konstgjorda växter så funkar det bra att även ta bort plastmuggen, men vill man ha levande växter som måste ha vatten, så är det ju bra med en vattentät insida. De här krukorna är bra till konstgjorda växter (som ju inte själva väger så mycket) för att dom är ganska tunga och står stadigt.
Som alternativ till den runda muggen kan man använda en burk (eller kartong) i samma form som den yttre formen fast något mindre - det bör i alla fall bli åtminstone en centimeter tjock kant på krukan så det blir hållbart.
När man tagit den färdigstelnade krukan ur formen kan man "snida" lite runt överkanten med en kniv för att få bort den vassa kante som oftast blir. Det är enklast att skära i gipset när det fortfarande är fuktigt. När det är riktigt torrt är det dags att måla krukan - det går bra med vanlig vägg- eller snickerifärg, eller akrylfärg - vill man ha den gipsvit kan man bara lackera med ett klarlack. Jag gjorde mina krukor enfärgade, men det finns ju alla möjligheter att dekorera på olika sätt - rita (med tuschpennor) eller måla mönster, eller gör decoupage - heltäckande eller enstaka motiv (bokmärken?) Och istället för helt släta sidor kan man också karva ut mönster eller limma på saker - kombinera ritade figurer med pålimmade rullögon kanske ... 

Jag ska återkomma med ett inlägg om hur man skulpterar i gips, men jag gav bort min skulptur /torso) och har inga bilder just nu, men det ska fixas snart (hoppas jag).

4 kommentarer:

Susanne sa...

Vilken bra idé. Blev jättenyfiken på skulptur i gips.
Kram Susanne

Miris Skaparlusta sa...

Ja, ladda upp med en tom mjölkkartong, gips och en morakniv, så kommer snart " Hur man gör en skulptur ur en gipsklump" ...

Iselind sa...

Din sida ger mig ofta inspiration. Tack för det. Det här med gipskrukor var en riktigt rolig grej. Tack åter :D

Miris Skaparlusta sa...

Hej Iselind och tack för din kommentar! Jag tittade på dina bloggar och du gör ju mycket läckra saker - både smycken och de där härliga tovade hjärtana! Och bloggen med alla bilder och videos var ju kul!

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...