12 feb. 2012

Nya hjärtliga kort gjorda med Xara Xtreme

Efter det förra inlägget med hjärtliga kort. fick jag en fråga om hur jag gjort den där fransiga "duken" på ett av korten. Det var gjort med en av Xara Xtremes alla "penslar" som man kan använda att rita med och göra lite roligare linjer än bara ett smalt streck. 
Man kan göra egna sådana penslar och för att visa några av dem jag gjort, så blev det nu några till Alla Hjärtans kort. Jag har utgått från två olika kort och bara ändrat färger och fills och bytt konturlinjerna. Att jag nu förklarar lite hur man gör det här är förstås tämligen ointressant för den som inte har detta program, eller ens är intresserad av att skaffa det. Fast kanske kan det väcka habegäret hos någon som verkligen vill hålla på med datorgrafik. I så fall finns det att ladda ner och testa (vet inte vad det är för begränsning, men det brukar vara en tidsgräns på 30 dagar). Nu har programmet bytt namn och heter Photo & Graphic Designer. Klicka på "Try it" och ladda ner. Det finns videos som visar hur det fungerar också.
För att göra en "pensel" gör man först ett eller flera objekt som ska ingå. Man kan göra dom färger man vill ha direkt, men man kan också till en viss del justera nyanserna efteråt, liksom hur tätt det ska vara mellan delarna och om dom ska vara lite sneda och förskjutna i förhållande till mittlinjen. På det här kortet har jag också använt fills (mönster) istället för enfärgat på både bakgrunden och ett par av hjärtana.
Rosorna är både justerade i färg, storlek och lite förskjutna. Vissa "penslar" tar lite tid att göra, men när man är klar och har sparat dom, då är det sen bara att välja vilken man vill ha som kontur och på ett ögonblick blir ett svart streck till en bård av rosor (eller vad man nu ville ha). Här gjorde jag en tonad bakgrund som är ett alternativ till enfärgat eller ett bitmapmönster.
Det här var samma stjärnlinje från början (som den runt rektangeln), men de runt hjärtana är som synes lite manipulerade. I övrigt bara enkelt med enfärgade objekt - så kan man enkelt skriva dit några ord för hand ...
Olika blombårder. Här drog jag ihop ytterbården så det blev riktigt tjockt med blommor Förutom de ändringar jag tidigare nämnt kan man förstås också välja bredd på linjen så att objekten som ingår i "penseln" blir så stora som man vill ha dom.
Flerfärgade kvadrater. I ramen är dom raka och jämnt förskjutna efter mittlinjen. På hjärtana är dom lite mer huller om buller.

Inga kommentarer:

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...