29 aug. 2011

Mönster till babytossorna

På förfrågan har jag nu gjort ett mönster och en beskrivning på babytossorna som jag visat tidigare.
Mönstret är ungefärligt, man får prova ihop delarna och markera punkterna på provmönstret enligt instruktionen. Sedan är de inte så svåra att sy. Klicka på bilden så du får den i full storlek och spara på datorn. Storleken på mönstret kan antingen justeras enligt instruktionen eller så förlänger/förkortar man bara delarna lite när man gör provmönstret.
  • Bilden med mönstret kan sättas in i ett Word-dokument och justeras i storlek – på originalbilden är sulan ca 12 cm lång. Sömsmån ingår så sulan bli färdig ca 10,5 cm. 
  • Skriv ut och klipp ut mönstret.
  • Gör ett provmönster av någon tygbit (jag brukar använda gamla lakan för att göra tygmönster istället för pappermönster). Lägg överdelen omlott över tåpartiet och nåla fast på sulan så att det passar ihop. Markera med en penna var omlottpunkterna hamnar (bilden är ungefärlig). Markera också var var knytband, eller knapp och ögla ska sitta (ungefär vid krysset).
  • Använd denna tygmall som mönster när du klipper ut i det riktiga tyget. Klipp ett yttertyg och ett fodertyg (gärna fleece).
  • Lägg överdelens foder och yttertyg räta mot räta (lägg in knytband eller ögla för knapp där det ska vara så de också sys fast) och sy ihop överkanten. Vänd ut rätan och pressa. Sy en söm (gärna dekorsöm) som håller ihop tygerna.
  • Du kan som alternativ bandkanta istället för att vändsy, då kan du klippa bort lite sömsmån (ca 7mm) på den kanten först.
  • Sicksacka ihop kanten som ska mot sulan och sicksacka också ihop sulans två delar. Lägg överdelen omlott (avigan uppåt) och nåla ihop med sulan räta mot räta. Sy ihop delarna.
  • Om du vill slippa sömsmånerna runt sulan så kan du sy ihop överdelen med bara sulans yttertyg (då sicksackar du alltså inte ihop suldelarna) och sen syr du för hand fast fodret till sulan så det täcker sömsmånen (vik in sömsmånen på fodret eller (om det är fleece) klipp bort sömsmånen).
  • Om du ska ha en knapp som knäppning syr du till sist fast den mycket ordentligt så den inte kan slitas loss av små fingrar.
  • Lycka till!
Hoppas det blev någorlunda begripligt. Skicka gärna bilder till mig av dina egenhändigt sydda tossor!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jättefint mönster. Tusen tack!

En Farmor sa...

jätte trevligt skall försöka mig på detta. =) tack

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...