25 apr. 2011

Anton, Henrika och Josefin pysslade

I lördags hade jag besök av Anton, Henrika och Josefin och deras mammor.
Anton och Henrika gjorde bland annat var sin värmeljuslampa.
Lamporna har skärmar av brandsäkert material och dekoreras med silkespapper, band och rhinstensdekorer.
Josefin gjorde ett armband till farmor Karin.
Hon använde vaxade glaspärlor och bokstavspärlor och de träddes på elastisk tråd.
Och mammorna satt och handsydde mjuka djur av filt - en kanin (påskhare) och en kyckling.
Jag fick i all hast göra mönster till dessa, men de blev riktigt fina. Ett kycklingmönster hade jag ju gjort tidigare, men det fanns bara i datorn och inte utskrivet, och den här är lite annorlunda med extra stjärtfjädrar.
Kanin/hare-mallen ser ut ungefär så här ...
Det är en framsida och två bakstycken. Det är valfritt om man vill sy ihop med sömmarna utåt (filt remsar ju inte så det går bra) eller om man vill vändsy. Sy först ihop bakstyckena utefter ryggen. Sätt sedan ihop framsidan med bakdelen och sätt in öronen emellan (vill du ha sömmarna inåt så får du komma ihåg att sätta öronen så de kommer inuti - alltså neråt - när du syr, så de kommer upp när du vänder ut rätsidan). Sy fast undersidan men lämna en öppning så du kan stoppa in vadd och sy sen ihop. Ögon kan broderar eller göras av knappar eller pärlor - eller så limmar du fast såna här rullögon. Brodera nos och mun, tänder kan göras av filt eller broderas. Svansen kan du göra som en rund boll genom att sy runtom och dra ihop med lite vadd inuti, eller så kan du vika ihop rundeln några gånger så den blir nästan som en blomma och sy fast den. Eller så gör du en garnboll.

Inga kommentarer:

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...