24 sep. 2012

Inspiration från väggarna

När jag i vintras låg i soffan med min brutna fotled, så blev det ibland att bara titta in i nån vägg. Och jag har några saker på väggarna som jag verkligen gillar, och som kan inspirera till eget skapande. Här är några ...
Dom här maskerna har jag dock inte på nån vardagsrumsvägg, utan dom sitter uppe i trappen. Men jag fick lägga dom på golvet för att fota dom, för det gick inte att stå i trappen, då hade jag säkert ramlat och brutit nacken också ... Jag minns faktiskt inte var jag köpte dessa - kanske var det på nån marknad. I alla fall är dom snidade av trä. Dom är urholkade på baksidan och väger inte mycket - det är nåt lätt träslag. Jag skulle vilja göra något liknande, kanske av papier maché - det är ju den färggranna målningen som är det mest inspirerande.
Den här vepan däremot tittade jag mycket på från mitt soffläge. Den hittade jag på Myrorna nån gång för flera år sedan. Jag vet inte var den ursprungligen kommer ifrån - jag tänker mej att det är nåt från nordafrika , ett beduinhantverk. Är det nån som vet, så gör gärna en kommentar.
Den är vävd i ullgarn och med flera träribbor. Träpärlor är sydda utanpå väven.
I mitten är det två runda och en större dekoration av tjockt läder. Under den större biten är det en rad turkosa pärlor och ett par metallhängen.
Det är en del öppningar och olika form på det vävda, och så ett par tofsar.
Den här tavlan hittade jag på Kupan. Den är helt fantastisk med sina neonfärger och fantasifulla djur och blommor.
Den är målad på någon sorts papper med flammig matt yta.
På Kupan hittade jag också för rätt många år sedan ett par batikbonader från Sri Lanka. Den här med svanliknande turkosa fåglar som simmar under en gren med blommor och ett par andra fåglar.
Och den här med två påfåglar.
Förutom att det är batik så är båda bonaderna dekorerade med en massa guldtrådssömnad. Om du klickar på bilderna så syns det bättre.

Batik är ju inte det lättaste att ägna sig åt, men varför inte göra applikationer istället, med broderier i guld.
Denna Inkahövding (?) är också ett fynd från antingen Myrorna eller Kupan. Det är en keramikskulptur, turkosglaserad och med guldmålade detaljer. Något liknande skulle man kunna göra i gips eller papier maché.
Den här stenen sitter inte på väggen, men står lutad mot den, och den är kanske inget att försöka efterapa, men den är fascinerande. Jag hittade den på stranden i Örviken en gång för många år sedan, då jag var där med en väninna för att plocka drivved. Den väger ju några kilo, men  jag kunde inte motstå att släpa hem den, för den har ju så fantastiska mönster av lavar i olika färger - det gulgröna är nästan självlysande. Och själva mönstret skulle man kunna försöka efterlikna som bakgrund till en tavla kanske ...

1 kommentar:

myrica sa...

Vilka underbara tavlor och masker, jag blir riktigt avis på dig.
Ha en bra dag
kram

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...