14 juli 2012

Med ringar och hamapärlor

Ett armband som jag gjorde för flera år sedan inspirerade till att göra ett halsband i samma stil.
Eftersom jag inte hade samma pärlor som det ursprungliga armbandet så det räckte till ett halsband, så blev det andra pärlor - och då gjorde jag också ett armband med dessa pärlor, så det matchar halsbandet.
Jag använde stora (12mm) silverfärgade bindringar och hamapärlor. Sen är det förlängt med ett par bitar silverfärgad kedja.
Börja med att sätta tre pärlor på första ringen. Sätt sen en ny ring i den pärla som ska var i mitten och hålla ihop ringarna. Sätt tre pärlor på den nya ringen - i den färgordning du vill ha (man kan ju ha samma färg på alla pärlor också, eller slumpmässiga färger). Fortsätt så, med fler ringar och pärlor tills du fått ihop lagom längd. Du kan komplettera med lite kedja, eller göra hela halsbandet med ringar. Armbandet görs helt med ringar men kan förses med förlängningskedja (bra om man ska ge bort armbandet och inte vet exakt vilken längd som passar). 
Jag gillar färgkombinationen ...
 Det var det här armbandet i blått och vitt som var inspirationen. Det andra armbandet är ju enklare, med bara en sammanhållande pärla på varje ring.
Till dessa två armband använde jag pony beads och bronsfärgade bindringar. Man måste ha ganska korta pärlor med tillräckligt stort hål (minst 2mm) för att trä på ringarna eftersom ringarnas rundning kräver mer svängrum - dessutom ska det gå att få in ytterligare en ring i de sammanhållande pärlorna. Pony beads är perfekta, men hamapärlorna gick också bra - dom är lite längre, men mjuka och mer flexibla om det blir lite trångt. 
Jag ska försöka få tag i mer pony beads, men det verkar lite svårt med just den här opaka varianten. Panduro har, men dom har ju så hög fraktavgift - man måste beställa för minst 600 kr för att få fraktfritt, annars kostar det 64 kr. Och det går ju bra att hitta saker för 600 för dom är ju inte särskilt billiga på sina varor heller (om det inte råkar vara rea) - och jag vill ju hålla nere inköpspriserna för att kunna hålla låga priser själv. 
 Inte ens på eBay hittade jag några opaka i rätt storlek till rätt pris. Däremot hittade jag dessa - som ser ut silverfoil glaspärlor, men alltså är av plast - till ett skapligt pris, så dom köpte jag. Jag får återkomma med rapport om dessa när jag fått dom - jag tror dom ska bli utmärkta till makramé också.
Örhängen kan man också göra på det här sättet i valfri längd. Jag gjorde ett par i maritima färger med fyra ringar. Jag hade några örkrokar som saknade spiral och kula, så då satte jag en vit hamapärla där istället. För att den inte ska ramla av kroken så limmade jag fast den.

Sen råkar jag bläddra bakåt i bloggen - drygt två år - och hittar ett halsbands/armbands-set med ringar och ponybeads som också är i ljusblått och lila ... hmmm. Men det är faktiskt en fin färgkombination ...

2 kommentarer:

myrica sa...

Så häftiga med dessa pärlor och ringar, jätte fint.
Jag har inte kommit igång ännu med mina smycke saker.
Ha det gott
kram

Miris Skaparlusta sa...

Tack Myrica! Hoppas du piggnar till snart!
Kram Miri

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...