8 mars 2013

Mirakelpärlor för kvinnodagen

Idag är det Internationella Kvinnodagen. Har nån märkt av det? Det görs väl inte så mycket väsen av den dagen, den är ju egentligen negativ eftersom den faktiskt är en påminnelse om att det fortfarande är väldigt mycket orättvisor mellan könen. Även i gamla präktiga Sverige år 2013! Sen finns det ju skräckexempel som Afghanistan, där kvinnor knappt får finnas till! Jag blir kräksjuk bara jag hör ordet taliban - deras kvinnosyn måste vara det djävligaste i mänsklighetens historia!

Om jag hade bott i Afghanistan skulle jag inte kunna blogga, förmodligen inte ens kunna läsa (13% av kvinnorna är läskunninga) och inte få ha några åsikter. Jag skulle förmodligen inte kunna visa upp min handled med ett färggrannt armband. Men det kan jag för att jag bor i ett land där man som kvinna får finnas till och vara som man är! Och jag gillar färggranna armband, så här är ett nytt.
Jag gjorde tidigare ett mirakelarmband med små vita pärlor. Det var flerradigt men gjordes i ett svep, så det var ganska enkelt. Nu provade jag en annan variant som är lite krångligare.
Det nya mirakelarmbandet består av mirakelpärlor, silverkulor och vita glaspärlor.
Man kan göra det här på ett enklare sätt om man använder två nålar, eller en tråd som kan träs genom pärlorna utan nål - då kan man göra hela armbandet parallellt. Men jag använde den platta elastiska tråden som behöver en nål om den ska genom smalare hål, för den är så mjuk. Jag kunde ha använt två nålar men det kändes som att det skulle bli trassligt, särskilt som jag ville ha tråden dubbel.
 Så jag visar bara hur jag gjorde, på mitt sätt. Jag trädde först pärlorna på rad, med tre silverkulor mellan varje mirakelpärla. Sen vände jag och trädde på tre silverkulor och så baklänges genom varje mirakelpärla så tråden går omlott genom den. När man kommit hela vägen tillbaks till första pärlan så kollar man att det blev lagom långt innan man knyter ihop det - det ska vara lite för stort. Och se upp så det inte är vridet när du knyter ihop.
Här är grunden klar.  Jag räknade ut att det skulle bli lagom med 16 mirakelpärlor eftersom dom är 8mm och det blir ett litet mellanrum. Med 16 st 6mm pärlor och lika många 4mm silverkulor i ytterraderna skulle det bli ca 16 cm beroende på hur tajt man drar åt. Innan ytterkanterna görs är det större eftersom silverkulorna ligger på rad istället för i sicksack. Vill man bara ha ett sånt här lite enklare armband så gör man det ju lagom stort som det är.
     Här har jag gjort ena ytterkanten och det syns att det blivit tajtare på den sidan.
Ytterkanten görs genom att trä genom den mittersta silverkulan mellan varje mirakelpärla, sätta på en 6mm pärla, hoppa över nästa två silverkulor (dom närmast mirakelpärlan) och så trä genom nästa mittkula o.s.v. 
Så här.
 Klart!
 Innan jag gjorde armbandet hade jag gjort ett halsband med 6mm mirakelpärlor och 2,5mm minisilverkulor som hängen.
 Jag satte pärlorna på pinnar med en liten knopp.
Hängena satte jag på den silverfärgade ärtlänken (silverkedja nr 22) med tre tomma länkar mellan varje hänge.

Sista stunden innan jag skulle stänga butiken satt jag och läste Aftonbladet och Expressen på datorn.  Expressen hade en rubrik som sa att svart-vitt var en trend för våren. Aha, tänkte jag och gjorde ett snabbpyssel för att möta den trenden. Sen får vi väl se om jag syr mej en schackrutig stass också ...
Armband och örhängen av svarta och vita akrylpärlor med bling
  Elastisk tråd förstås och så med små silvriga daisies (nr 7) mellan pärlorna.
Örhängena gjorde jag också på elastisk tråd - först satte jag på örkroken, sen pärlorna och mellandelarna och så knöt jag ihop.

Inga kommentarer:

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...