27 nov. 2010

Måns och Mimmi

Mina två sambosar Ziggy och Stella är hur mysiga som helst, men bidrar till några mindre mysiga "husdjur" - dammråttor! En blommig katt som inte rullar omkring på mattorna utan sitter lugnt på sin plats orsakar däremot inga akuta dammsugarutryckningar. Tolereras även av allergiker om du syr dom själv - de här två som jag har i butiken kan däremot ha utsatts för lite pälsdjur, men vill du köpa dem kostar de 50 kr/st. Jag har glömt att mäta dom men ca 23 cm gissar jag på.

Klicka på mönstret så du få den fullstora bilden, så kan du skriva ut det. Om du använder ett mönstrat tyg som jag gjort, så kan du dela mönstret i två delar och klippa svansen i ett enfärgat tyg. Om du vill ha ett enfärgat huvud också så är det enklast att först sy ihop de två tygerna och sedan klippa ut kropp/huvud i en del - då är det lättare att få fram- och bakstycke att passa ihop. Mönstret är utan sömsmån så det får du lägga till när du klipper tyget. Du behöver heller inte klippa ut svansdelarna så noga utan sy fast bara fast ett par lagom stora tygbitar längst ner på kroppens delar. Sen lägger du ihop delarna räta mot räta och nålar ihop kroppen. Lägg på svansmönstret och nåla fast det (eller rita av), sen kan du klippa ut svansen (med sömsmån), eller sy först och sen klippa.
Sy ihop hela katten men lämna en öppning nedtill så du kan vända ut rätsidan. Fyll med vadd - börja med svansen (du kan använda en penna eller något annat långt och smalt att peta in vadden med) - och sy sedan ihop öppningen för hand.
Brodera ett ansikte (du kan göra öppna ögon eller slutna) och sen är det klart.
Ett tyg med ett bårdmönster blir fint till kroppen, men vill du lägga lite mer tid på arbetet så kan du också brodera kroppen med blommor eller något annat mönster. (Eller kanske har du en broderad duk som fått en tråkig fläck?)
Ett tips: Om du gör två katter kan du göra dem med svansen åt vardera hållet, så kan dom slingra svansarna om varann (jag hade en som hade svansen åt andra hållet men den är såld).Ett annat allergivänligt husdjur - ett marsvin - är också lätt att sy.

Inga kommentarer:

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...