4 okt. 2010

Knapphändigt

Knappar kan man använda till mycket mer än att knäppa kläderna. Man kan göra smycken av knappar, dekorera väskor eller kuddar och till scrapbooking bland annat. Att byta knappar på ett plagg (t.ex. en blus) kan kännas som om du fått ett helt nytt plagg. Kom in och rota i mina knapplådor och låt dig inspireras av olika färger och former - eller du kanske har en låda själv med allehanda knappfynd? Roliga plastknappar presenterade jag tidigare. Här är några karamelliga knappar med silvrig baksida, runda fyrkantiga och trekantiga i några olika färger. De fyrkantiga är 19x19mm och priset är 2 kr/st för alla varianter.
Men jag gjorde smycken av några andra knappar - ganska stora, guldbruna och konkava (paraboler).
Ett par örhängen av två knappar, ett par bitar colour craft guldfärgad koppartråd (finns också i flera andra färger) och ett par dm guldkedja. Superenkelt att göra. Klipp till ett par bitar av metalltråden. Om du vill göra allt-i-ett med örkrokar formade av tråden får du beräkna hur mycket som behövs till själva kroken, hur långt ner knappen ska sitta och så en bit som böjs för att fästa knappen. Istället för hängande kedjor kan man t.ex.sätta flera knappar på varann, eller sätta en pärla mellan hålen - det finns massor av variationsmöjligheter.
 När du trätt tråden genom knapphålen (ev. med någon pärla, kedja eller annat), så böjer du den korta ände neråt och den långa uppåt. Ska du göra allt-i-ett-örkroken, så böjer du den länga delen runt t.ex. en penna. till en lagom stor krok. Vill du istället använda riktiga örkrokar, (finns också i färg) så kan du bara göra en ögla på metalltråden på det önskade avståndet från knappen. Vill du ha knappen alldeles inpå örkroken, så gör du en ögla som göms bakom knappen. Du kan prova dig fram tills du blir nöjd. Gör du ett långt hänge kan du t.ex. sätta pärlor på tråden ovanför knappen.
 Jag gjorde ett halsband också med samma guldbruna knappar (att den högra ser annorlunda ut beror bara på att den lutar i en annan vinkel). På och mellan knapparna har jag satt kopparfärgade och guldfärgade filigreepärlor och de är trädda på smyckewire som går omlott genom knapphålen. Wiren avslutades på båda sidor med splitringar och klämpärlor. I splitringarna fästes en guldfärgad kedja som försågs med ett klolås.

Andra knappiga idéer.


Några roliga knappar blir fina detaljer på t.ex. kuddar eller väskor, mössor, hårband, broscher ...

Inga kommentarer:

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...