9 juli 2014

Tji Radiotjänst!

Oj, oj, nu är det varmt! Ohyggligt rentav! Det var 31,9 grader när jag kollade tidigare på eftermiddan, i skuggan alltså! Kanske var det över 32 vid nån tidpunkt också. Redan när jag vaknade kände jag att det knappt gick att andas.

Jag har tillbringat en stund i källaren med att sortera örhängen efter prisklass och därnere var det svalt och skönt. Men till slut måste jag ändå gå upp igen. Nu sitter jag i köket med en fläkt på bordet. Även om jag kör på högsta fart så är det ljumma vindar. Och jag börjar få ont i öronen av oljudet från den där fläkten, så jag får nog gå ner i källaren igen för att överleva.

Katterna försmäktar också i värmen. Ziggy har varit in en gång för att äta och dricka, men han tillbringar nog dagen med att ligga i något skuggigt busksnår. Jag tror Stella är ute också i sin djungel. Hon har varit in två gånger och sett bedrövad och bedrövlig ut - hon har liksom krymt i värmen.

Något pyssel har det inte blivit idag, men jag är nästan klar med örhängessorteringen så kanske kan jag göra några nya (igen) när jag går ner.

Goda nyheter från förra veckan!!

Då fick jag pengarna tillbaks från Radiotjänst!
Och dom kom fram till samma summa som jag - 2162 kr. Det är vad jag har betalat för den där olagliga tv-avgiften. Fast dom skickade ett sånt där utbetalningskort som jag måste lösa in på ICA, och det kostar 25 kr, då jag får bara 2137. Bättre än inget i alla fall.

Jag avanmälde mitt "förmodade" innehav av tv-mottagare samma dag domen meddelades, och avslutade autogirot. Första reaktionen jag fick var ett inbetalningskort för avgiften, eftersom jag avslutat autogirot. Och på baksidan av inbetalningskortet står det fortfarande att det är avgiftsplikt för datorer och surfplattor, så dom har inte uppdaterat sina papper.

Två dagar efter att återbetalningen kommit så kom till slut brevet som bekräftade att dom gjort fel - det satt nog långt inne att behöva erkänna.

I brevet står det bl.a:
"Högsta förvaltningsdomstolen har i en dom 2014-06-13 konstaterat att en dator med internetuppkoppling inte är en avgiftspliktig tv-mottagare och att vi inte har rätt att ta ut en radio- och tv-avgift i dessa fall. Vi har således felaktigt påfört dig en radio- och tv-avgift."

Just det!! Jag visste hela tiden att jag hade rätt!

För den som missat det så har Radiotjänst tvingats erkänn att dom gjort fel som avkrävt folk tv-avgift, bara för att man har dator eller surfplatta. En dom i högsta förvaltningsdomstolen avgjorde saken. Radiotjänst tänkte först inte betala tillbaks några pengar eftersom dom menade att dom hade haft rätt fram tills domslutet, men dom fick ge sig på det också.

Det var en enskild person som drev ärendet vidare efter att både förvaltningsrätt och kammarrätt gett avslag på hans överklaganden. En David mot Goliat som borde få medalj för enastående civilkurage! Hela domen finns här (pdf-fil).

Nä, nu måste jag krypa ner i källaren igen ...

3 kommentarer:

Susanne Johansson sa...

Vad skönt att du vann över radiotjänst. Det är inte självklart att alla hem äger en tv apparat, Hade jag bott själv hade jag nöjt mig med en dator och internet.

lopplisa sa...

Grattis till slantarna! :) Å ena sidan gillar jag ju en icke reklamfinansierad tv, men de borde väl inte heller leva ojust och diktatoriskt på privata pengar hur som helst! Ja, jädrar vilken värme vi har just nu!! Själv funderar jag på att installera takfläkt i sovrummet. Äger ju ingen källare. Du borde kanske fundera på att sova i din?

PS Finns det ingen trevlig kursverksamhet i dina trakter? Och nu menar jag inte lokalt eller semilokalt mätt med norrländska mått, typ inom någon till 50 mils radie. Nä, mer nära än så.

Miris Skaparlusta sa...

Det finns en kurs som jag skulle vilja delta i - konstverkstad på halvtid på Edelvik folkhögskola. Man får jobba med både målning, keramik och textil. Men förutom att det är svårt att få en plats så är problemet att skolan ligger i Burträsk och att ta sig dit från Boliden utan bil är alldeles för jobbigt med bussbyten och halva dan går åt bara till resorna. Jag behöver hitta nån annan i Boliden som vill gå kursen, och som har bil, som jag kan samåka med för att det ska funka - och att vi båda kommer in samtidigt ... Eller så får jag flytta till Burträsk.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...