22 apr. 2016

Såna där små börsar ...

Man hittar ju mönster och idéer för såna där gammaldags myntbörsar med bygel lite här och var. Inte för att jag har nåt direkt behov av en sån, men dom är ju söta och det behövs ju inga stora tygbitar så lite sugen på att prova göra en har jag blivit. Dom kan ju användas till annat än mynt - kanske ett lite syetui. Nu har jag i alla fall beställt fem byglar och fått dom.
En enkel modell, 9 cm bred nertill.

Jag har också hittat en tutorial på svenska hos Zig Zag Dezign. Där finns också några bilder att inspireras av, som den här ...
Hur gullig som helst!

Och så fick jag ett länktips från Elin (Grahnslöjd) till svenska yle, med en jättebra video om hur man gör, och även bilder och skrivna instruktioner. Tack Elin!

En massa fler både mönster, tutorials och inspirerade bilder hittas på Pinterest.

Man kan ju virka också om man är mer hemma på det.
1330260099 436
Den här finns att köpa på DaWanda, så det är inget mönster, men kan du virka en African Flower så kan du nog göra en sån här börs. En sexkantig mormorsruta eller nåt annat går ju också.
Eller en val! Mönster finns hos Ravelry.

Man kan även göra en längre modell som glasögonfodral, det kanske finns mer användning för ett sånt.
Mönster och beskrivning finns hos U-handbag. Där används en bygel där man limmar istället för syr fast tyget och såna byglar har jag inte hittat, men det går ju lika bra att använda en med syhål ändå - då är det ju enkelt att återanvända bygeln också. De allra flesta byglar har för övrigt en ögla på ena sidan där man kan fästa en rem som på denna bild.

Lite mer fantasifulla börsar för den händiga. Från Craftpassion (fast jag hittar inget mönster för den). Därifrån kommer också den här med applicerad apa...
Mönster och tutorial för den finns här. Om man inte själv har så mycket småslantar att hålla reda på, så kanske man känner nån knatte som börjat få veckopeng och behöver en börs.

Jag beställde mina byglar härifrån, och betalade 45 kr för fem stycken. Det var extrapris på dom just då, så dom har varit några kronor dyrare sen dess (51-52 kr), men nu är det rea på dom igen (ett par dagar till).

Men det finns en massa andra - olika modeller med olika knoppar.
Som dom här. 8,5 cm breda, ca 15 kr styck.
Eller dom här för riktigt gammaldags stil! Dom finns i två storlekar.

Eller såna här små med nyckelring ...
Dom finns här.
Och så hittade jag en massa olika modeller här, för bara drygt 8 kr styck!

Jag återkommer när jag lyckats göra en börs. 

3 kommentarer:

lopplisa sa...

Fin inspiration!! Valen är ju bara för söt!! Ska bli kul och se vad du hittar på :) Jag har en sådan bygel av lite större format liggandes (loppisfynd). Borde verkligen testa att göra något av den.... var jag nu har (för)lagt den då???

Grahnslöjd sa...

Vilka inspirerande bilder, valen var ju jättehäftig!! Finns även en beskrivning på Strömsö om hur man gör en bygelbörs eller väska: http://svenska.yle.fi/artikel/2016/03/23/sy-bors-eller-penal-med-metallknappe Har ett par byglar som ligger och väntar på att jag ska ta mod till mig och våga prova;)

Miris Skaparlusta sa...

Tack för det braiga länktipset, Elin! Jag har lagt in det i inlägget så andra hittar det också.
Ja, sätt igång och sy börsar/väskor både du och Lopplisa. Så kanske jag blir ännu mer inspirerad :)

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...