14 feb. 2016

Ostparatha

Jag bara måste tipsa om detta "bröd" för det är så supergott! Ett mycket smarrigt alternativ till en vanlig ostmacka till en soppa då osten alltså är inbakad i själva brödet. Och så himla enkelt så det behövs egentligen inget recept, men här är det ändå.
Paratha är ett indiskt bröd som kan göras med en massa olika fyllningar. Det "rätta" sättet att göra det på är att göra en deg, göra en fyllning, kavla ut lagom stora rundlar av degen, lägga på en rejäl klick fyllning, dra ihop kanterna till ett paket, och så kavla ut igen.

Men jag har kommit på att det är mycket enklare att blanda in fyllningen direkt i degen! Det går snabbare och så riskerar man inte att paketet rämnar och fyllningen trillar ut när man kavlar eller gräddar brödet. Det kanske är fusk, men varför göra saker krångligare än det behövs ...
Receptet gäller för en paratha, för dom är godast sprillans nygräddade och jag äter bara en - dom är ganska mättande. Men det är bara att gångra på för det antal du vill göra. 

Så här gör jag denna ostparatha. 
  • 2,5-3 msk mjöl (gärna fullkorn)
  • 3 msk riven ost (bra att ha en bunke färdigrivna ostrester i frysen)
  • (eventuellt annat som finhackad paprika, purjolök, spenat, olika kryddor eller vad du vill)
  • ½ tsk bakpulver
  • en nypa salt (men tänk på att osten är salt så det kanske inte ens behövs)
  • lite vatten så man får ihop degen

Blanda och knåda ihop allt till en deg som sen får vila övertäckt 20-30 minuter (medan du gör soppan).
Om du gjort till mer än en så delar du degen i det antal bröd du vill ha. Kavla ut (eller tryck ut med handen) till 3-4mm tjocklek.
Grädda i stekpanna med lite olja (tillräckligt för att hela brödet ska oljas in, pensla gärna). Vänd och grädda båda sidor tills dom fått lite färg och blivit lätt knapriga.
Blir som sagt suveränt gott till en soppa. Just den här soppan består för övrigt av potatis, lök, stora vita bönor, Dolmio pastasås Bolognese extra kryddig (beställt från Matsmart) och en skvätt kokosmjölk. Om du inte har upptäckt det redan så går pastasås utmärkt att göra soppa på.

På min pinterest-board Bread, paratha, poori, dosa etc. har jag en del andra paratharecept att inspireras av. Och ännu fler hittar du om du söker på hela pinterest. Jag såg just några som jag måste repinna ...

1 kommentar:

lopplisa sa...

Ser gott ut! Smart att blanda fyllningen i degen! Ska testas! :)

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...