1 okt. 2015

Juicekartongväskor

Efter ett antal "burkar" har jag nu hittat på ett nytt sätt att upcycla juiceförpackningar. Nämligen att göra väskor av dom.
 Två stycken har det blivit hittills.
 Så här är väskorna konstruerade. Klipp ner tre av sidorna till lämplig höjd. I den fjärde sidan som blir till lock klipps en skåra i mitten. Vik ihop sidorna så locket kan vikas över öppningen.
 Markera var knappen ska sitta på framsidan och gör ett hål där. Använd en knapp med ögla på baksidan. Gör också ett par hål på baksidan strax under locket, för att trä en rem igenom. 
 Klipp två tygbitar. En med lockets mått plus 2-3 cm på alla fyra sidor. En större bit som räcker runt hela väskan plus 1 cm för att lägga omlott. Höjden ska räcka till att vika in överkanten och en botten.
För att slippa det "kartongiga" ljudet av saker som ligger och skramlar i väskan (mobil, nycklar etc, vad man nu kan tänkas bära med sej), så rekommenderar jag att fodra väska med  filt. Till det behövs en botten med 1 cm sömsmån och en bit som täcker väggarna från botten upp till kanten.
Limma först tyget på locket. Placera sen den större tygbiten mitt på framsidan och markera var hålet för knappen ska vara, klipp ett litet hål där. Limma på hela tyget runtom. Klipp ett par jack i överkanten där locket börjar så att tyget kan vikas in i väskan. Klipp bort överkanten på tyget som täcker baksidan, en bit nedanför där locket viks. Tryck in knappen och fäst den på insidan med en bit ståltråd eller något annat som går igenom knappöglan. Fäst med en bit silvertejp.

Sy ihop fodret (görs enkelt för hand) och tryck ner det i väskan. Vik ner yttertygets övre kant över fodret och limma fast. Vik in och limma tyget på väskans undersida.

Om du har möjlighet att sätta öljetter i hålen för remmen, gör det. Jag har inte fått dit några öljetter än - måste faktiskt skaffa mej en öljettång - nu har jag bara petat in remmarna genom hålen. Sen är det bara att göra en ordentlig knut i vardera änden av remmen. Jag gjorde långa remmar (axelväska) men det är ju valfritt.
 Den svartvita väskan var lätt att göra för det är ett bomullstyg som går utmärkt att limma med tapetlim (vävlim). Det röda tyget var inte alls så samarbetsvilligt, det är nån sorts syntettyg och det behövdes ett klibbigt lim för att få fast. Med lim för våtrumstapet (kvarlämnat av tidigare husägare) fick jag fast tyget. Spraylim borde funka också.
 När limmet torkat klipper man upp den där skåran i locket som man trycker ner bakom knappen.
 På bilderna av den svartvita väskan ser det ut som om knappen är vit (med svart kant). Egentligen är den gråsilvrig, men uppenbarligen är det nåt reflexmaterial - det insåg jag när jag såg bilderna då blixten fick en sån effekt på knappen.
 På den röda väskan sitter en stor och lite udda guldfärgad knapp.
Den röda har ett silkesnöre till rem och den svartvita har en flätad svart fuskläderrem.

4 kommentarer:

myrica sa...

Så snygga, man kan ju inte ana att dom är gjorda av juicekartong , så fina.
Ha en bra dag
kram

lopplisa sa...

Himlars så fina! De ser ju rent av exklusiva och skitdyra ut!!! Skulle passa på hyllorna på vilka snobbiga flygplatsaffärer som helst! :)

Miris Skaparlusta sa...

Javisst, jag kan säkert beställa några fejkade snobbmärken att sätta på, från Kina.

Susanne Johansson sa...

Wow! Helt magiskt fina väskor. Dem ser exklusiva ut!

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...