1 mars 2015

DIY - minivisp för att vispa pyttelite grädde

Jag skulle göra en semla av den sista semlebullen jag hade kvar. I frysen hade jag en öppnad förpackning vispgrädde med lite kvar. Väldigt lite visade det sig, på sin höjd 1 ½ msk. Att hälla det i en bunke och ta fram elvispen kändes som att skjuta mygg med älgstudsare - jag tror inte det skulle ha funkat alls.

Så vad göra? Jag tänkte på att Tupperware hade/har en sorts vispburk som man skakar. Den har en propellerliknade plastgrej under locket som man skakar grädden genom. Nånstans tror jag att jag har en sån, men den är hur som helst tänkt för större mängder grädde. Men själva principen tänkte jag, den borde kunna appliceras på en mindre skakburk.
Alltså, nånting att skaka gräddskvätten genom så den vispas. Under det röda locket på gräddförpackningen är det en vit plastförslutning med ett litet handtag så man kan dra loss locket. Detta lock satt kvar på en kant så jag tog loss det helt och petade ner det i förpackningen. Och se den där ringen som lossnar när man öppnar ett rör med c-vitaminbrus. Såna blir liggande en stund i mitt kök eftersom jag försöker komma på vad man skulle kunna använda dom till. Jag har aldrig kommit på nåt förrän nu - den åkte också ner i gräddskvätten. På med det röda locket och så shake it!

Det gick snabbt, en minut kanske, så var det klart! Jag skopade upp grädden med en sked och det var just så pass att det blev ett lager grädde över mandelmassan.

Jag har sköljt ut förpackningen och spolat av "visparna" så jag ska spara denna minivisp till nästa gång jag behöver bara en lite klatt vispgrädde.

Så här ser förresten Tupperwares burk ut, den säljs visst fortfarande och är säkert svindyr.
Men den är effektiv på 3-5 dl grädde, så effektiv så man kan råka göra smör. Japp, det vet jag för det lyckades jag med - av misstag - en gång på 70-talet. Jag var hos en väninna och jag antar det var en tårta som skulle göras och jag fick uppdraget att vispa grädden med en sån där shaker. Jag skakade och skakade. 

Man hör när det börja tjockna för det skvalpar mindre, men det var första gången för mej och jag var inte tillräckligt uppmärksam. Efter ett tag började det skvalpa mer och jag tänkte att det tog då en väldans tid att får ihop den där grädden. Tills jag tittade i burken och såg att det var smör och det som skvalpade var vatten som separerat från fettet. Min väninna fick gå till en granne och låna ny grädde.

Jag vet inte vad hon gjorde med "smöret" - grädden var sockrad så det blev inget smör man brer mackor med, men det borde väl kunnat användas till kakbak eller smörkräm.

P.S. Uppdatering. Jag hittade ett pris på shakern - 199 kr.

1 kommentar:

myrica sa...

Du det var en smart lösning, Tack för tipset.
Ha en bra dag
kram

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...