12 maj 2014

Rapport från Nordkorea

 Annyeong-haseyo!

Igår pratade jag med sonen så han fick avlägga rapport. Det kommer  att behövas fler förhör innan han avslöjat allt. Men bildbevisen för att han varit i Nordkorea har han i alla fall presenterat och här är ett litet urval. Längst ner har jag en länk till alla hans bilder på Google Drive (jag hoppas den fungerar så det inte bara är jag som fått tillstånd att titta).

Bevisen
Nej, det är inte Paris, det här är triumfbågen i Pyongyang. Faktiskt världens största triumfbåge - tji fick ni fransoser! 
Om det här är världens största hyreshus vet jag inte, men några av Pyongyangs 2,6 miljoner invånare har väl fått hyreskontrakt här.
Kanske bor guiden där. Hon var visst väldigt pratsam, kunde hålla på oavbrutet i två timmar. Hon kunde sjunga och dra vitsar också.

 Liten flicka i fin folkdräkt. Jag rapporterade tidigare om vilken färgstark kultur Korea har. Och dom klär faktiskt upp sig även till vardags. Åtminstone pyongyangborna är väldigt prydliga.
 Tjusigt brudpar med best man och tärna. Nordkorea är verkligen inget grått kommunistland.
När pyongyangborna har ledigt kan dom gå till nöjesparken och åka berg-och-dal-bana. Shopping är kanske ingen stor grej i Nordkorea men roa sig kan dom. I den här videon visas en välbesökt utomhusföreställning med sång och dans. Här finns en musikvideo och artikel om koreansk musik på svenska.
Däremot finns det kanske inga spelmaskiner för lokalbefolkningen (dekadent kapitalistnöje), men på utlänningshotellet fanns det en spelhåla. Rena rama Las Vegas! Det är förstås ett sätt för regimen att få in utländsk valuta. 
Dom internationella gästerna behöver inte svälta heller. Mat fanns det. Här en massa grönsaker, sötsaker och annat. I skålen rakt ovanför risskålen var det "annat". Det såg ut som strimlad kålrot eller nåt liknande. Tim knaprade på några strimlor. Sen tittade han närmare på dom. Hans kompis Peter satt mittemot. Tim frågade vad han trodde det var. Peter gissade också på någon strimlad grönsak och stoppade in en tugga. "Titta närmare", sa Tim. "Dom har ÖGON!" Urk! Fiskyngel eller nåt slags miniålar, inga grönsaker i alla fall.
 Det mesta var visst ganska lamt i smaken. Fast kimchin tyckte Tim var god, det var mer kryddor i den. Och den här soppan var god, fast inte så mättande - en buljong med lite strimlor och strån.
 Det var inte bara guiden som kunde sjunga. Sång, musik och andra kulturyttringar är alltså populära i Nordkorea - även om det ofta är politiskt och inte bara underhållning - och naturligtvis ingår det i skolundervisningen. Här en bild från en skola för särskilt begåvade barn. Nordkoreansk skola är 11-årig, kostnadsfri och obligatorisk. Från 14 års ålder är engelska obligatoriskt, så lite utåtriktade är dom ändå. Guiderna behöver förstås kunna engelska och har väl pluggat extra.
 Den demilitariserade zonen - gränsen mot Sydkorea. Här vill nordkoreanerna helst inte prata med dom på andra sidan, inte ens i telefon. Sydkoreanerna får ropa i megafon ifall dom vill meddela något - t.ex "Svara i telefon, vi har hittat några ilandflutna lik, nordkoreanska flyktingar, ifall ni vill ha tillbaks dom." Sann historia.
Livet på landet är förstås annorlunda än det i staden, mer slit och mindre nöjen. Det var mycket människor ute på fälten för traktorer och andra maskiner är sällsynta, så det mesta görs för hand. Några oxar kan hjälpa till med transporter.
Även i stan handarbetar dom, gräsklippare förpestar miljön med både buller och avgaser, flitiga invånare med flinka fingrar är bättre. Det kan vara såna här syner som skapat ryktet att nordkoreanerna äter gräs i brist på annan föda, men kanske var det bara kommunalarbetare som snyggade till gräsmattorna. Jag tycker det är en bra idé - om alla svenska kommuner ställde undan gräsklipparna så skulle en massa människor få jobb istället!
Stan består av en massa fula hyreshus, stora monumentala byggnader och breda gator (fast inte så många bilar), på landet är små hus, stora kollektivjordbruk och usla vägar. Uppe i bergen är det riktigt fint!

En mapp med alla bilder från Nordkorea plus en mapp med bilder från Kina (inte lika många) finns här. Bilderna är inte i tidsordning utan efter namn och då kom mobilbilderna före dom tagna med kameran.

Tim hann inte lära sig så mycket vare sig kinesiska eller koreanska (bara hej/goddag/god morgon och tack på koreanska, och tack på kinesiska). Vill man lära sig några fler ord så finns Book2.de. Där kan man lära sig lite på 50 olika språk. En hel del är gratis men till en del måste man vara medlem, men det är inte dyrt. Är man snabblärd kan man ta ett sju dagars gratismedlemskap och sörpla i sig det man hinner. Man väljer sitt språk (t.ex. svenska) och sen det språk man vill lära sig. Här är koreanska, det är ett flertal olika kategorier av ord. Man kan se hur orden/fraserna stavas och lyssna på hur de låter. Faktiskt riktigt bra. Lektionerna finns också som appar för android och iphone. 

Annyeong-hi kaseyo!

1 kommentar:

myrica sa...

Vilka fina foton, Naturen ser helt underbar ut och vilka fina kläder dom har när dom ska gifta sig.
Ha en bra dag
kram

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...