Nya seitan-experiment

Att göra vegetariskt "kött" var ju riktigt intressant, så efter första omgången har jag gjort mer. Det handlar ju mest om att få till smaken med kryddor och marinering. Nu minns jag inte vad jag gjorde först av den här andra omgången, men jag frös in en del som jag sen använde till en Nasi Goreng.
 I vanliga fall brukar jag använda köttfärs till denna rätt och jag har ju tänkt pröva göra seitanköttfärs också, men nu skar jag bara bitarna i mindre bitar. 
Det finns många recept på Nasi Goren men det jag använder ser ut så här (fast jag gör lite ändringar, t.ex hade jag ärtor med denna gång):
***
NASI GORENG (indonesisk risrätt)

Det här behövs:
200 g köttfärs 2 msk margarin
l –1½ tsk curry
l tsk paprikapulver
1 dl vatten
2 gula lökar (grovt hackade)
3 dl strimlad vitkål
1 tsk salt
½ msk äkta soja
2 krossade vitlöksklyftor (kan uteslutas)
2 dl långkornigt ris
4 dl vatten +1 tsk salt
Till garnering:
200 g räkor (75 g rensade). Ananasskivor i bitar och paprika i skivor.

Gör så här:
1. Koka riset för sig i saltat vatten.
2. Smält fettet i en stekpanna tillsammans med curryn och låt fräsa på svag värme i några minuter.
3. Lägg i köttfärsen och låt den steka till en grynig massa.
4. Lägg i löken och kålen tillsammans med kryddorna och vätskan och låt koka i 10 min.
5. Blanda i det färdigkokta riset och garnera med räkor, ananasbitar och paprika.
***

Så här såg "köttbitarna" ut innan jag skar dom i mindre bitar. Jag hade använt mer kryddor (bl.a. rosmarin och lagerblad) och soja vid kokningen den här gången så dom blev mörkare än första omgången. Förutom mer färg så blev det ju mer smak. Konsistensen var fortfarande lite för mjuk, men efter stekning blev den fastare.
Den här bilden är från receptet. Jag äter inte räkor, men ananasen (kall) är ett måste, det är den som ger det där extra som gör den här rätten så god.

Read Comments

0 kommentarer: