13 dec. 2012

Servettdecoupage

Inte behöver man kunna måla, om man hittar servetter med fina motiv. Att göra servettdecoupage är ett snabbt och enkelt sätt att dekorera nästan vad som helst som har en någorlunda slät yta. Man använder bara det yttersta lagret av servetten och stryker ut decoupagelack på det som ska dekoreras. Man får vara försiktig med det tunna pappret för det går lätt sönder när det är vått.
Jag gjorde ett par tavlor med vintermotiv idag. Har man ett helt motiv som dessa så kan man hålla fast pappret på underlaget, vika upp översta tredjedelen och stryka på lacket därunder och fästa pappret. Lyft sen försiktigt upp resten av motivet, lacka under mittersta delen, fäst och gör till slut sista delen. På det viset ser man till att motivet hamnar precis där det ska vara, någon efterjustering är ju inte att tänka på. Decoupagelack stryks också ovanpå motivet för att förbättra hållbarheten.
Fantastiskt fin servett med ett vackert gammaldags vintermotiv - originalet är troligen en akvarellmålning. Servetter är ju oftast vikta till 16x16 cm och motivet i den storleken (så det är fyra likadana motiv på en servett). Här klistrade jag motivet på en fyrkantig målarduk på spännram, 20x20 cm. 
Ifall man vill behålla den vita duken omålad som ram runt motivet kan man stryka på lack även där, så kan man lättare hålla den ren. 
Snögubbemotivet sattes på på en pannå med träram, 21,5x21,5 cm. Jag har inte bestämt än om jag ska måla ramen. Pannån är ju lös så det är enkelt att måla ramen och sen limma fast pannån.
 Jag provade att göra decoupage på en träkula (3 cm). Men till den använde jag en bit presentpapper eftersom servettpappret kan vara svårt att handskas med utan att riva sönder det när det måste formas och man får lack på fingrarna. Å andra sidan är presentpappret tjockare och svårare att forma kring en så pass liten kula utan att det blir knöligt och en massa veck. Jag rev pappret i ganska små bitar men försökte behålla de enskilda blommotiven intakta.
Ett annat presentpappersdecoupage blev den här papier maché-skålen. 
Här fick jag också klippa pappret i bitar, fast lite större, för att kunna forma det, så det är bra med ett motiv som i sig självt är lite oregelbundet och slumpmässigt. Hur man gör själva skålen har jag beskrivit i ett tidigare inlägg.
Det passar bra att återanvända presentpapper till sånt här, då kan man ta tillvara de bästa bitarna även om pappret är skrynkligt och vikt. Så släng inte julklappspappret när paketen är öppnade på julafton - ta rätt på allt som är hyfsat snyggt, är det tillräckligt stora prydliga bitar kan de även återanvändas till paketen nästa år. Tonvis med julklappspapper åker i soporna utan att gå till någon återvinning alls och det är ju väldigt onödigt - att ta tillvara och återanvända det är inte att vara snål, det är att vara miljövänlig!

Servettdecoupage jag gjort tidigare är bland annat en påsktavla och ägg. Man kan också göra på tyg, som den här tygkassen.


1 kommentar:

myrica sa...

Vilka fina tavlor det blev, ett bra tips.
HA det bra
kram

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...