6 dec. 2012

Lillnisse

Tomtar på loftet har man väl så det räcker till, men en liten nisse kan man väl knåpa ihop ändå.
Lillnisse är inte ens sydd, utan gjord efter den enklaste principen - där man bara knyter in lite vadd till händer, fötter och huvud, kroppen är totalt oformad så det är overallen som gör att det alls blir en kropp. Det var en massa år sedan jag gjorde såna här smådockor och jag kom inte ens ihåg hur man gjorde, så jag fick experimentera lite.
 Den här dockan gjorde jag då när det begav sig. Han har vaddering innanför kläderna för han är gjord av en tunnare trikå och skulle ha blivit ganska mager utan extrastoppning.
Och han har broderade ögon och mun och hår av garn. Den nya nissen är lite mer fuskgjord - jag skyller väl på mitt synhandikapp (och så hade jag inget garn tillhands).
 Först gällde det ju att komma på hur stor tygbit det behövdes till själva dockan, och jag kom på att den skulle väl vara tämligen fyrkantig i alla fall (jag har inte hittat nån beskrivning nånstans otroligt nog). Jag klippte till en bit hudfärgad trikå som var ca 19x19 cm. Vek ner några centimeter på ena kanten och knöt in en större boll av vadd. Och så små bollar i varje hörn, lite större fötter än händer. Sen är det bara en massa oformligt tyg däremellan ...
... Tills man drar på overallen. Overallen har ett sprund bak så man kan först stoppa in händer och fötter och peta ut dom i öppningarna och så klämmer man in hela den oformliga kroppen och syr ihop runt halsen så huvudet håller sig på plats. Jag rynkade ihop lite runt midjan för att få finare form och också vid arm- och benöppningar så inget ramlar ut.
Som sagt så fuskade jag här med ansikte och hår. Ögon och mun är ritade med tuschpenna. Jag satt nere i butiken och färdigställede denna nisse och hade inget garn tillhands, så till håret klippte jag en rundel av  hobbyfilt och klippte fransar runt kanten. Sen sydde jag fast det runtom på huvudet. Luvan syddes också fast.
Till sist klippte jag en halsduk av filt och limmade på vävda band så overallen ser lite prydligare ut.
Overallen klipps i ett stycke och sys ihop enligt streckade linjer.

En annan liten nisse är den här sovande. Han har en riktig kropp och kläder som kan tas av.


Inga kommentarer:

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...