19 apr. 2012

Omklädd jofa-pärm

När jag höll på med uppröjningsarbetet i syrummet häromdan, hittade jag en bortglömd pärm. Ja, den var inte alls försvunnen, utan stod väl synligt uppe på en hylla - men det var flera år sen jag tittade i den. 
Troligen har jag inte rört den sen den ställdes på plats för 4,5 år sedan ... 
Den visade sig innehålla diverse pysselinspiration upptäckte jag nu. Jag kan säkert få anledning att återkomma till pärmens innehåll längre fram, men nu tänkte jag berätta om själva pärmen ...
Det var en gång en vanlig jofa-pärm. En pärm med tygklädd rygg som kan återfinnas i snart sagt varje svenskt hem, ofta innehållande tråkiga saker som fakturor och bankpapper, men emellanåt roligare saker som t. ex. stickbeskrivningar, bakrecept och kanhända pysselinspiration ...
Dessa pärmar är oerhört användbara och praktiska och ohemult dyra! Alltså har jag ögonen öppna efter begagnade sådana på second hand-butiker som Myrorna. Bara dom är fräscha i övrigt gör det inget om dom är lite blekta och skavda i hörnen. För man kan ju klä om dom!
 Till detta behövs ett tyg - ett stadigt och inte alltför tjockt tyg, som det här bomullstyget jag använde. Sen behöver man en sax (gärna en tagg-sax)och en skvätt tapetklister och en pensel (hyfsat stor). Jag använder sånt där klister som man blandar ihop själv med vatten, för det blir helt genomskinligt och det syns inte om man dräller eller det sipprar genom tyget.
Mäta pärmen från framkant till bakkant över ryggen och på höjden. Lägg till 5-7 cm på alla sidor för invik.
Ta bort plastfickan på pärmens rygg. Om du öppnar upp pärmen helt kan man få in fingrarna bakom och eventuellt dra loss den, annars får du ta en vass kniv och skära.
Stryk sen på ordentligt med klister på pärmens ena sida och lägg på tyget så du har dom där 5-7 cm utanför. Tryck fast tyget och fortsätt med att limma ryggen och den andra sidan av pärmen. Medan klistret är vått kan du justera tyget och se till att släta ut det ordentligt, men utan att dra i det. Håll pärmen hopklämd så tyget inte blir för stramt. Använder du ett tyg med mönster som har en upp- och en nersida, så kolla att det blir rättvänt - jag råkade sätta mitt tyg upp och ner först.
Låt det torka innan du fortsätter med att vika in kanterna.
 När du viker in och limmar över- och nederkanterna får du klippa bort lite tyg vid mittviket (och låsanordningen nertill), annars blir det för tjockt där i mitten och det går kanske inte att stänga pärmen. Vik till sist in framkanten och bakkanten och klipp bort lite av det överflödiga tyget i hörnen så det inte blir så tjockt. Men inte för nära hörnen, för dom ska ju tåla lite nötning utan att tyget lossnar och det blir fula hål. Stryk gärna lite klister utanpå de klippta kanterna också så håller det bättre och du slipper att tyget fransar sig.
Gör du flera pärmar med samma tyg kan det ju vara bra att märka upp dom med etiketter.
Om du vill ha en etikett på pärmens rygg eller framsida, kan du klippa en i ett enfärgat ljust tyg och klistra fast. Vanliga tuschpennor funkar bra att skriva med på tyg. Är du duktig på att brodera kan du ju också brodera en snygg etikett.
Men gör du bara en pärm (eller använder olika tyger för varje pärm) så behövs det ju egentligen inga etiketter - om den inte blir stående så länge så du hinner glömma vad som fanns i den ...

1 kommentar:

farmor ankus sa...

Så snygg den blev,det får jag nog ha gjort med en del pärmar som jag har.
ha en bra dag
kram

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...