4 juni 2016

Bananblåbärs-riddare

Fattiga riddare har väl alla ätit nån gång. Det här är en variant med smak av banan och blåbär. Receptet kommer från Two Raspberries via One Green Planet.

Jag köper bananer då och då, fast jag är inte särskilt förtjust i dom. Så dom blir liggande tills dom är övermogna och inte ett dugg godare. Men då kan jag göra smoothies med dom - i det sammanhanget är övermogna bananer helt okej.

Det här receptet blev ett alternativt användningsområde för just övermogna bananer. 
Originalreceptet gäller för 6-8 riddare med följande ingredienser

2 mogna bananer
1/2 cup (ca 1,25 dl) blåbär
1 tsk vanilla (vet inte exakt vad det innebär, jag hade i ett par droppar vaniljextrakt)
3/4 cup (knappt 2 dl) vaniljmandelmjölk
en nypa socker (valfritt och helt onödigt)
(veganskt) smör/margarin att steka i
6-8 brödskivor

För två brödskivor använde jag  en halv banan, blåbär och mjölk höftade jag bara till med. Receptet är veganskt, därför mandelmjölk (och veganskt smör), men det går ju precis lika bra med vanlig mjölk.
Mixa banan och mjölk (och ev vanilj och sötning). Blanda sen i blåbär (spara en del att äta bredvid) och mixa snabbt så bären inte blir helt mosade. I själva verket blev det ju en milkshake/smoothie (som blev riktigt god) som man sen blötlägger brödskivorna i. Sen är det bara att steka och äta.
 Det blev riktigt gott, så jag får upprepa proceduren i morgon med den andra bananhalvan.

Receptet hittade jag alltså via One Green Planet. Jag prenumererar på deras dagliga mejl med veganska recept och artiklar/videor om djurskydd och miljö. Jag kan verkligen rekommendera den här sajten och deras mejl, särskilt om man är intresserad av att äta mer vegetariskt. Recepten är som sagt veganska men kan ju enkelt göras laktovegetariska om man vill, med vanlig komjölk, smör och ost. Recepten (och artiklarna) är förstås på engelska men det är ju i regel inga problem att översätta till svenska - det kan vara vissa ingredienser som inte finns i svenska butiker (åtminstone inte i Boliden) men ibland kan dom ju bytas ut mot nåt annat. Och så är det det där med måttet cup, som blir ungefär 2,4 dl.
 När jag städade köksskåpen för ett tag sedan, så hittade jag denna bägare med innehåll.
Och den har cups-mått + dl och ounces. Så här har jag haft tillgång till dessa mått utan att veta om det. Halva och fjärdedels cups är markerade också.
 Den innehöll också hela och halva tsk och msk, och skopor på 1/3 och 1/4 cup.
Och locket har två öppningar att hälla genom.

När och var jag fått tag i denna måttsamling vet jag inte, men kan tänka mej att det är nåt sånt där man kan hitta i lådorna med 10 och 20 kr-varor som ibland finns i matbutiken.

Inga kommentarer:

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...