8 dec. 2015

Palsternacka à la stekt strömming

Att förvandla en palsternacka till stekt strömming låter kanske som ett dåligt skämt. Men det är inget skämt, och dåligt var det inte - faktiskt blev det mycket godare än jag trodde!
Naturligtvis förvandlas inte palsternackan till strömming men det ser rätt trovärdigt ut ändå, eller?

Att det i originalreceptet just såg ut som stekt strömming var det jag föll för. Man kan ju göra vegetariska versioner av det mesta när det gäller kött, men fisk är lite knepigare. Det veganska matmärket "Astrid och Aporna" har en "Rökt F*sk". Den har jag inte smakat så jag har ingen aning om hur fiskig den är. Däremot har jag smakat deras veganska variant av rökt skivad skinka och den var riktigt god. Fast dyr - sådär 25 kr för 10 skivor. Och dom har "Julsk*inka" så det har jag bett Tim att försöka hitta i Umeå och ta med när han kommer upp till jul.

Men åter till palsternackan. Fisk är ju det jag mest saknat (och kokt ägg) sen jag blev vegetarian, så en vegetarisk version av stekt strömming kändes ju som något jag absolut måste prova. Palsternacka har jag bara köpt nån gång till nån gryta eller soppa och jag hade ingen uppfattning om hur den egentligen smakar. Rå skalad palsternacka har en skarp doft som inte är så tilltalande, så jag var ju lite tveksam hur denna "strömming" skulle smaka.

Det visade sej att tillagad så smakar palsternackan inte särskilt mycket alls, så allt hänger på paneringen, kryddningen och stekningen.

Jag tillagade någorlunda enligt receptet men ändrade lite på ingredienserna. Receptet är veganskt med mandelmjölk, men jag hade vanlig lättmjölk som jag blandade lite yoghurt i för att det skulle bli lite substans för ströbrödet att klibba fast i. Och istället för bara svartpeppar så använde jag citronpeppar. För just citronpeppar förknippar jag starkt till fisk, och jag har nästan en hel burk som inte används eftersom jag inte äter fisk längre. Jag sa till Tim härom veckan att han skulle få den burken, men tji fick han för nu har jag fått användning för citronpepparn - det kommer att bli fler palsternacksströmmingar. Det blev riiiktigt gott!

Så här gör man:

  • Sätt på ugnen på 200 grader.
  • Skala palsternackan och skär bort blastfästet.
  • Skär tunna skivor på längden så det blir "filéer".


  • Lägg fileerna på en plåt eller ugnsform med bakplåtspapper och ugnsbaka dom 12-15 minuter. Eventuellt lite längre beroende på tjockleken - det knepiga är just att skära fileerna för palsternackan är rätt så hård. Dom ska i alla fall bli mjuka men med lite tuggmotstånd.
  • När dom svalnat, vänd ner dom först i mjöl, sen mjölk och sist i ströbröd - se till att dom blir ordentligt täckta.
  • Stek sen i stekpanna med smör eller margarin till dom fått snygg färg och ser knapriga ut.

Jag kryddade med citronpepparn medan jag stekte och det fick den effekten att det faktiskt började lukta stekt fisk!
I originalreceptet kryddas det bara med svartpeppar och så ingår citron som ett tillbehör att pressa över efteråt.
I originalreceptet serveras "strömmingen" på dansk rågbröd och med remouladsås och dill. Jag hade varken remouladsås eller dill, men trodde att jag hade nån pulverhollandaisesås, fast det hade jag inte heller. Däremot en currysås, och det funkade också.
Med en potatis, ärtor, tomat och lite mer citronpeppar så blev det en riktigt delikat måltid!

6 kommentarer:

lopplisa sa...

Spännande recept och det ska jag absolut testa! Jag gjorde ugnsbakade rotsaker för en tid sedan, med bl a palsternacka. Kryddad var den överraskande god.. konstigt att man kan upptäcka sådant efter hela fem decennier av liv?

Nä, behåll citronpepparn för bövelen :)

Miris Skaparlusta sa...

Livet går ut på att upptäcka och lära sej nya saker - hela livet - om det så gäller palsternackor eller kvantmekanik, det är min filosofi.
Nä, sonen får köpa egen citronpeppar. Han ska istället få ett nytt strykjärn i julklapp.

myrica sa...

Jag trodde du skämta att det var en palsternacka men det var det ju, jag tackar för alla vego tips mat, jag äter mycket grönt, bara grönt, men det är så trevligt med nya recept.
Ha en fin advent
kram

lopplisa sa...

Köpte palsternackor idag.. så vilken dag som helst blir det panerad palsterströmming på middagsbordet!

Miris Skaparlusta sa...

Kul att du provar receptet, Lopplisa! Återkom gärna med en recension.

lopplisa sa...

Japp! Det var riktigt angenämt goda! Eftersom du sa att de inte smakade så mycket, blandade jag i salt och rikligt med peppar i mjölet. Ska absolut göras igen! Så tack för tipset :)

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...