3 apr. 2015

Chiapudding och sockerfri marmelad

Jag har mest använt chiafrön i en frukostsmoothie med yoghurt, banan och hallon, men nu har jag hittat en annan frukosträtt (eller efterrätt) med chiafrön. 
 En chiapudding med kokosmjölk, hallon och mangosås som jag hittade hos Ulrika Gabriel där jag först fann den fantastiskt goda morotssoppan
Man mixar hallon, kokosmjölk och chiafrön, sen får det stå och svälla så det blir en pudding. Och så mixar man mango med lite kokosmjölk till såsen. Det kompletta receptet finns här.
Varför inte göra en både nyttig och god efterrätt i påsk? 
En dag gjorde jag för mycket av puddingen så jag sparade en del. Nästa kväll kom jag ihåg att jag hade den där puddingen men ingen mangosås. Eftersom det kändes som det skulle ta för lång tid att tina upp mangotärningarna tillräckligt för att de skulle gå att mixa, så hittade jag ett alternativ. Nämligen en charonfrukt, som jag skar i bitar och blandade ner i puddingen. Det blev faktiskt lika gott, så det är ett alternativ.

Chokladpudding med chiafrön har jag ju provat också, men den här med hallon var godare.

SOCKERFRI MARMELAD
En dag när jag pratade med min Mor talade honom att hon saknade marmelad, för det är verkligen inte lätt att hitta sockerfri marmelad. Jag sökte efter ett recept på marmelad utan socker men hittade inget. Då tänkte jag att jag skulle uppfinna en alternativ marmelad.

En apelsin hade jag som börjat bli lite torr i skalet. Vanlig marmelad innehåller ju mycket skal, men jag skar bort det där torra skalet och använde bara innanmätet som jag skar i bitar. Inget sötningsmedel hade jag men en sockerfri saft. Så för att få lite sötning utan socker så bestämde jag mej för att koka apelsinbitarna i saften. Men har man nåt sötningsmedel så använder man ju det för att söta marmeladen. För att få en marmeladig konsistens så tillsatte jag chiafrön. Det tog bara ett par minuter att koka ihop till en liten sockerfri marmelad.

Chiafröna ger bra konsistens men färgen blir ju inte orange utan mer brun eftersom fröna är mörkbruna. Men är det mest smak och konsistens man är ute efter så funkar det här marmeladalternativet. På bilden ovan har jag förbättrat utseendet med hjälp av frusen mango som jag skar i mindre bitar och blandade ner, då blev det trevligare färg och så fick marmeladen extra naturlig sötma.

Så chiafrön kan man använda till lite av varje.

3 kommentarer:

myrica sa...

Detta såg mycket gott ut, jag ska försöka hitta dessa frön eller , det är spännande med nya rätter.
Ha en bra dag
kram

lopplisa.wordpress.com sa...

Halloj!! Fler inlägg önskas!! Om du nu skulle kunna slita dej från dina kinesiska tecken... dvs :) Chiapuddingen med mangosås har jag testat mer än en gång. Skitgott!!

lopplisa.wordpress.com sa...

Oj fasen! Idag gick kommentaren igenom utan vidare krav på bekräftelser på att jag inte är en robot!! Fantastiskt!!

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...