13 dec. 2014

Julkulor av olika material

Lite pyssel och knåp för att få åtminstone en aning julkänsla - några julkulor i olika material och tekniker.

Det började med att jag blev inspirerad av Lopplisas julkulor och gjorde ett dyk i papperåtervinningshögen för att se om där fanns något användbart. Jo, där fanns en leksakskatalog med en fin bård. Sen kom det med torsdagsreklamen en broschyr från Biltema som hade en rödvit bård längst ner på varje sida.
Finemangs, då hade jag något att utgå från, sen var det bara att hitta kompletterande material i butiken.
Eftersom reklambladen är lite för sladdriga för att kunna användas självständigt så klistrade jag de där biltemabårderna på enfärgad kartong med lite stadga. Sen klippte jag isär remsorna med en mönstersax.
Leksakskatalogbårderna kompletterade jag med band och klistrade fast på ett kartongark ...
... och klippte sedan remsor så här.
Det var inte lätt att få ihop dessa kulor kan jag säga. Problemet var nog att mina remsor var för breda i förhållande till längden, så det blev aningens klumpigt.
Jag blev tvungen limma ihop remsorna till stjärnor, så här, för att få ordning på dom innan jag drog ihop övre delen. Lopplisa hänvisade till Annas Jul där det visas hur man gör ganska enkelt (antar jag) om man har smalare remsor.

Sen hittade jag på en rysk pysselsajt (Strana Masterov) julkulor gjorda av pärlor och glittriga piprensare. Det var ju nåt för mej som har högvis med olika pärlor, men jag hade lite dåligt med dom där glittriga piprensarna, så det blev ett par andra varianter.
Till den första kulan använde jag fluffiga grangröna piprensare. Även om piprensaren är så fluffig så går det bra med pärlor utan särskilt stort hål, för innerst inne är ju piprensaren rätt spinkig. Jag virade ihop fyra piprensare på mitten så det blev åtta armar, sen var det bara att trä på pärlorna.
I övre delen band jag sen ihop hela bunten och knöt en rosett. De uppstickande piprensarna påminner om grankvistar.
 Sen gjorde jag en kula med pompombollar uppträdda på en tunn metalltråd.
Och så blev det en kula med en massa halvtransparenta akrylpärlor och några strassrondeller. Enkelt att göra men det blev rätt många pärlor så det tog ju en stund.
Ett par julkuliga örhängen var dock snabbt fixat ...

5 kommentarer:

Susanne Johansson sa...

Vilken otrolig fantasi du har Miris! Extra fiffig med de där bårderna från reklam katalogerna. Ha en bra Lucia!

Susanne Johansson sa...

Svar på min bloggtorka! Så är det inte samma flyt just nu på vare sig kolla statistik, blogga eller skapa nya idéer. Allt för jag mår som jag gör just nu. Men snart kommet det att vända få du!!!! Då kommer det att hända grejor ;)

Miris Skaparlusta sa...

Susanne, även när du lider av bloggtorka så är du mer kreativ än de flesta. Kan bara ana hur idéerna står som spön i backen när du är tillbaks i full form!

Annika GW sa...

Vilka kuliga kulor! / Annika

Anonym sa...

Jisses! Tomteverkstan har gått för högtryck! Jättefina allihop! Här finns verkligen ett utvecklingsområde att kötta i. Inspirerande!

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...