2 jan. 2014

Mumsigt

Kakbak på nyårsafton. Jag hade hittat ett recept på chokladkakor med jordnötssmörfyllning och köpte en burk jordnötssmör på annandan för att faktiskt prova baka dom. Kakorna såg väldigt goda ut, men jag har aldrig smakat jordnötssmör tidigare så jag visste ju inte alls hur det skulle smaka. Jordnötssmör smakar faktiskt - suprise? - jordnötter! Jag trodde det skulle vara en massa socker i men det var det ju inte, däremot en massa fett. I kakreceptet var det dock en hel del socker och jag modifierade receptet för jag har märkt att det ofta är alldeles onödigt mycket socker i många recept, och det går utmärkt att göra en radikal minskning av denna ingrediens.
Originalreceptet finns hos The Green Forks och är veganskt. Det veganska innebär i det här fallet att man använder olja istället för smör eller margarin och någon annan mjölk än komjölk. Amerikanarna använder ju också andra mått än vi (t.ex. cups = 2,36 dl) så jag har gjort en översättning och omarbetning av receptet så det blir mer begripligt. Jag måttade själv alla ingredienser lite med ögonmått och känsla, så man behöver inte vara så noga ändå.
Till degen:
1,2 dl olja (jag använde både rapsolja och flytande margarin)
2,36 dl socker (jag tog kanske 1,5 dl)
0,6 dl lönnsirap (jag använde vanlig sirap)
3 msk mjölk
½ tsk vaniljextrakt (jag använde vaniljsocker)
3,5 dl vetemjöl
0,8 dl kakao
2 msk av en speciell extra mörk kakao (behövs inte)
½ tsk bikarbonat (kan ersättas med 1,5 tsk bakpulver)
¼ tsk salt
Fylling:
1,8 dl jordnötssmör (det blev lite för mycket)
1,5 dl florsocker (smaka av för lagom sötning, jag tog betydligt mindre)
2-3 msk mjölk (behövdes inte alls för det jordnötssmör jag använde var väldigt mjukt)
¼ tsk vaniljextrakt (vaniljsocker)

Jag följde inte hopbakningsproceduren i receptet utan hällde bara alla ingredienser till degen i matberedaren och körde ihop degen. Fyllningen rörde jag ihop i en skål. För att göra kakorna skulle man dela fyllningen i 24 delar, göra platta kakor av degen, göra en grop att lägga fyllningen i och sen vika in kanterna och rulla ihop. Funkade inte, blev bara en enda gegga av alltihop. Så jag delade degen i lagoma bitar (blev 21 st), delade bitarna i två delar, plattade ut den ena och la på fyllningen. Gjorde en till platta av den andra degbiten och la över fyllningen, och tryckte ihop runt kanten. Funkade betydligt bättre.
Gräddas i 175 grader i 10-20 minuter. Enligt receptet 10 minuter men jag tyckte degen var rätt kladdig så jag lät kakorna gräddas 20 minuter så dom skulle hålla ihop och dom blev riktigt lagom, fortfarande mjuka och aningen sega. Goda blev dom! Och eftersom jag har kvar jordnötssmör så kan det bli mer kakor, kanske ett annat recept för det finns en del varianter med just den ingrediensen.

Och Stella fortsätter att trivas i sin låda ...
 Hon tillbringar ett antal timmar i den varje dag ...

 Både sovande ...
 ... och vaken.


Några väderbilder från 2013 års sista dagar.
 Den 20:e var det så här snygga eftermiddagsfärger på himlen då solen faktiskt behagade skymta genom molnen.
 På julafton snöade det men den 26:e töade det för glatta livet. Det har ju varit den rutinen sen i oktober - snö, tö och halka om vartannat.
 Den 28:e snöade det rätt bra ett tag.
Så Ziggy valde att stanna inne och beskåda vädret från fönstret. Nyårsnatten tillbringade han däremot några timmar under sängen - det är inte bara hundar som är skotträdda ...

7 kommentarer:

Susanne Johansson sa...

God fortsättning på nya året Miris! Smarriga kakor du har bakat. Jag håller med dig att sockermängden i recept är oftast för hög. Vilken underbar katt du har! Trevlig att få se lite vinterbilder. Här har vi ännu inte fått någon vinter.

FarmorMormorA sa...

Oj.. Har ni snö?? Här behöver snart gräsmattorna klippas.. Underlig vinter så här långt. Men jag klagar inte. Tycker det är ganska skönt att slippa jut det där med varannandags väder som innebär halka. En alldeles lagom kartong för en katt. Kramar

Miris Skaparlusta sa...

Jo, vi har faktiskt snö men det är inte många centimeter. Och idag är det nollgradigt igen.

lopplisa sa...

Aloha!! Snart kan man väl odla palmer här nere i södern! Vi har det varmt och gott än så länge.. Fick oplanerat ett litet ryck och hamnade utanför bloggeriet, men nu är jag här och hälsar på! Du, det var ena smaskiga kakor! De kanske jag provar att göra. Jag har aldrig testat jordnötsmör i bakverk, men gillar ju t ex satay och för all del jordnötter - saltade, rostade, med chilismak.. ja på alla möjliga vis helt enkelt! Hoppas året har börjat bra förresten!! Några nyårslöften du vill lufta??

Miris Skaparlusta sa...

Jo, jag blev lite orolig när det blev stiltje på din blogg, Lopplisa. Men jag har ju själv tappat skaparlustan, så det blir nog stiltje här också. Nyårslöften? Jag dammar som vanligt av fjolårets som är knappt begagnade, det passar väl för en återbrukare.

myrica sa...

Så goda kakor, men jag har sagt till mig själv att jag ska äta mindre godis (om jag nu kan hålla detta) jag älskar choklad,
Men så goda katterna är, jag gillar när dom ligger i trånga kartonger , dom likar lite som över jästa bullar.
ha det bra
kram

Miris Skaparlusta sa...

Ja jag borde verkligen också låta bli, men jag har en viss svårkontrollerad svaghet för både kakor och choklad. Men jag skickade hälften av kakorna med Tim, som inte har anlag för fetma.
Katter har ju en otroligt flexibel ryggrad (och övriga leder) så dom tycks ju kunna klämma in sig i vilka trånga utrymmen som helst. Själv har jag problem bara med att knöka mej in i en bil.

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...