4 nov. 2013

Tröja blir fransig halsduk

Nu har vi haft två omgångar med snö som inom några dagar töat, förvandlats till is och till slut försvunnit. Idag har det varit en snö-regnmix som bara skapat slask och en massa vatten. Om det fryser nu blir det livsfarligt att gå ut. Var är den riktiga snön? Stora rejäla drivor vill jag ha, så det blir vitt och fint och ett stadigt före som man kan gå på utan att bli blöt eller halka omkull! Snöskottning har jag inget emot, det är en av få motionsformer som jag gärna ägnar mej åt (så länge ryggen håller). Visserligen har jag en granne med traktor som tar större delen av garageinfarten, men ibland passar jag på när han inte hunnit hit och skyfflar undan lite. Och farstubro, dörrar och soptunnor får jag skotta fram. Om det blåser från rätt håll kan jag ha snö högt upp mot ytterdörren fastän jag har inglasad farstu - härligt! Jo, jag gillar snöstormar. Men jag får väl vänta ett tag på dom.

På temat "Vad kan man göra av en för liten tröja?", så kommer här ett no sew-projekt - bara klipp! En halsduk som duger i väntan på snöstormarna (sen behövs rejälare saker att vira in sig i).
 Denna tröja som är aningens liten och alldeles för kort, köptes en gång på second hand bara för de fina silvriga prickarna och den vinröda färgen som jag också gillar.
Tanken var alltså att den skulle göras om till något annat där i alla fall prickarna skulle få vara med. Men vad, men vad ...?
 Ingen ny idé detta - jag har sett åtminstone ett par varianter av denna franssjal. Man klipper helt enkelt av tröjan strax under ärmarna och så klipper man fransar. Eftersom jag ville ha prickarna på den hela delen så klippte jag förstås fransarna på den nedre delen och fick därför också klippa bort fållen. I annat fall kan man klippa fransarna från andra hållet och behålla fållen som då blir den övre kanten. Det var enkelt gjort att klippa fransarna, men är det en tröja med sidsömmar så rekommenderar jag att klippa bort dessa på fransdelen innan man klipper själva fransarna, det är nog enklare än att klippa bort sömmen efteråt som jag gjorde.
Man kan nöja sig med att bara klippa och låta fransarna vara så, eller så knyter man ihop fransarna. Det syns inte så bra på den här bilden men här finns bilder som visar bättre hur det är knutet. Med en större, längre och tunnare tröja kan man göra snyggare knytning än vad jag åstadkom. Mina fransar rullar inte ihop sig och blir så där smala heller och det beror nog på att min tröja var av en tjockare trikå.
Tröjan var ju inte så stor men den räckte för att jag ska kunna lägga sjalen två var runt halsen. Och naturligtvis ser jag till att silverprickarna kommer på framsidan. 

2 kommentarer:

myrica sa...

Vilken härlig och snygg halsduk, hel läcker.
Ha det gott
kram

lopplisa sa...

Vad fin den blev, halsduken!! Skulle ju en annan också kunna klara, eftersom sömnad ej ingick.. Nä, fasen heller!! Vinter och snö är inget jag längtar efter!! Tacka vet jag barmark!

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...