16 mars 2012

Ur gömmorna - trolldegstroll

Det var en gång ... ja, det var väl på 80-talet, då pysslandet stod som högst i kurs. Och vetemjöl visade sig gå att använda till mer än att baka bullar. Trolldeg är det billiga och miljövänliga materialet för den - liten som stor - som gillar att kladda och knåda och forma figurer. Drivved var också inne och är ju alldeles gratis (åtminstone om man bor nära havet). Jag gjorde bland annat troll av trolldeg, och det här har jag kvar.
 Trolldeg lämpar sig kanske inte för finlir och alltför små detaljer, utan det är mer lämpat för knubbiga former. Nackdelen med trolldeg är att man får vänta ett bra tag på att det torkar (kan torkas i ugn på låg temperatur om man har mer bråttom). Sen återstår det roliga med att måla sina figurer.
Recept på trolldeg finns här hos Jozo salt, och hos Allt för föräldrar med lite tips.
För att måla figurerna kan du använda akrylfärg, metallicfärg och möjligen plakatfärg (det får ju inte vara för mycket vatten i färgen).
Sen ska man också tänka på hur man förvarar sina figurer om man vill de ska hålla (ifall man nu inte har dom framme jämt). De tål inte fukt, så stuva inte in dom i något kallförråd där det blir fuktigt och sen dessutom fryser - då luckras degen upp, krackelerar och går sönder. Inomhus, torrt och i normal rumstemperatur så kan dom hålla hur länge som helst.

Drivved i olika storlekar och former har jag en låda full av nere i butiken.

2 kommentarer:

Susanne sa...

Jättefint troll!
Susanne

Miris Skaparlusta sa...

Tack, Susanne!

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...