1 aug. 2016

Blixtkarta

Igår kväll hade vi ett gigantiskt åskväder här. Jag väcktes på morgonen igår av att det dundrade, men sen blev det fint väder under dan. Men på kvällen satt det igång rejält. Det dånade så hela huset skakade och det blev ett skyfall med inslag av hagel.
Storgatan blev till en syndaflod med svallande vågor

Och det höll på länge med blixtar och dunder. Vi blev utan ström i två timmar, vilket är väldigt sällsynt - senast blev det ungefär en kvart.

Tim tipsade mej om en sajt - lightningmaps.org - där man kan följa ovädret i realtid och se var blixtarna slår till. Man kan zooma in så man ser närområdet och väldigt exakt var det blixtar. Vi såg genom fönstret en blixt och så kollade jag samtidigt på den där kartan (i mobilen för jag hade ju dragit ur allt annat) och blixten dök upp direkt.

Det åskoväder som härjade här igår kväll gick i en spets ner mot Vindeln och sen bredde det ut sig här mellan Boliden och Norsjö. Sen var det en del ut mot kusten och över till Finland. Jag kollade lite på andra håll i världen också och det pågick en del i norra Italien och i Kazakstan. Och utanför USAs östkust var det ett gigantiskt oväder!
Ibland hör man en massa dunder men ser inga blixtar, då är det svårt att veta hur nära åskan är. Med hjälp av den här kartan kan man hålla koll och se om åskan kommer närmare eller drar förbi och det kan ju vara bra att veta.

Idag är det i alla fall fint väder igen!

1 kommentar:

lopplisa sa...

Jösses! Att de hinner uppdatera!! Ska absolut kolla kartan vid nästa ovädersblixtväder!! Tack för tipset :)

Ännu en färgglad målning

Ännu en målning med cirklar och prickar. Och så en katt ... Den är 40 x 50 cm. Jag funderar på om jag ska hänga ett rött hjärta på kat...